Les vins du Tour de France 2012 — mange interessante områder

Tirsdag 18. oktober ble etappene for Tour de France 2012 presentert. Tour de France har den irriterende praksis at de bare presenterer en oversikt i oktober, og at detaljene først offentliggjøres i juni, noen uker før rittet starter. Vi vet derfor ikke nøyaktig hvor de skal sykle og dermed ikke mer presist hvilke vinområder de skal innom før ganske kort tid før det hele starter. I så måte er Giro d’Italia bedre, som offentliggjør kart og detaljer for etappene i oktober. Men vi kan allerede nå se at det blir en del interessante områder som denne bloggen ikke har vært innom (og selvfølgelig noen gjengangere).

Rittet starter i Belgia. Om det produseres vin i Belgia, så er det i alle fall ikke det landet er kjent for. Her må det bli øl. Men Belgia er et spennende øl-land, så det bør være nok å ta av her.

Nord i Frankrike er det heller ingen vinproduksjon, i alle fall ikke av betydning. Det blir derfor lite vin til etappene 3 til 5. Men vi vil her få en gjenvisitt til Calvados.

På den sjette etappen kan vi bokstavelig talt sprette champagnen. Denne starter i den nest-viktigste byen i Champagne: Eperany. Det er ingen tvil om hva slags drikke som skal følge den etappen.

Den syvende etappen, som ender med en veldig bratt bakke (20%) opp til La Planche des Belles Filles starter i Lorriane-området, hvor vi kan utforske nye viner. Den kommer nesten til vinområdene i Alsace, men de får kanskje vente til et annet år. Tour de France må komme innom der også et år.

Åttende etappe tar oss inn i Sveits og inn i området Neuchatel. Neuchatel er det mest kjente vinområdet i Sveits, så også dette blir et interessant bekjentskap.

Niende etappe er en tempoetappe som starter i Côtes de Jura, om vi ser det i et vinperspektiv. Her blir en ny smak på Jura-viner.

Vanligvis er fjelletappene en vinmessig utfordring. Men tiende etappe starter i den velkjente vinbyen Mâcon. Det er ikke nok detaljer til å si sikkert hvilke flere områder vi skal innom den dagen. Men kanskje skal man også gjennom Beaujolais, Bugey og/eller Savoie. Uansett skal det ikke bli vanskelig å finne vin til den etappen.

11. etappe fra Albertville synes å gå gjennom noen av vinområdene i Savoie, men kartet er ikke presist nok til å si det sikkert. Vi får se hva vi finner her denne gangen. Sannsynligvis blir det nok en gang en vin fra Savoie.

12. etappe krysser Rhône-dalen. Selv om kartet ikke viser presist hvor den krysser, så er det ikke mulig å krysse denne delen av Rhône uten å være innom interessante vinormåder.

13. etappe starter samme sted som 16. etappe i Tour  de France 2011, nemlig Saint-Paul-Trois-Châteaux. (Det var på den etappen Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen kjempet om seieren, og som Thor Hushovd vant.) Men da syklet man østover, i 2012 skal syklistene sykle mot vest. Igjen er kartet for upresist til å si sikkert hvilke vinområder de skal gjennom. Men vinområder i Rhône blir det, sannsynligvis Côtes-du-Vivrais. Etappen ender i Languedoc, og det kan se ut som om man skal sykle gjennom området Pic-Saint-Loup, som er et av de mest interessante rødvinsområdene her. Syklistene skal nok gjennom flere vinmarker. I dette området er det vanskelig å unngå. Men vi får komme tilbake til det når vi vet mer.

14. etappe starer i Limoux, som var start for 15. etappe i 2011. Men mens Limoux var en passende aperitif til fjorårets store vinetappe, er det denne gang start på den første fjelletappen i Pyreneene. Her vil vi neppe finne mye vin etter å ha forlatt startområdet.

Denne gangen har man lagt en flat etappe mellom fjelletappene i Pyreneene. 15. etappe er veldig interessant om vi ser på drikke. Her ser det ut til at vi skal innom Armagnac, og vi skal innom det interessante vinområdet Madiran. Det ser ut til at etappen er innom flere andre vinområder også, men dette er antageligvis de to mest interessante.

16. etappe vil nok bli Jurançon nok en gang. Pau er en av Tourens mest besøkte byer. Når denne er start eller målby for en fjelletappe i Pyreneene er det ikke så mye annen vin man kan velge fra dette området.

17. etappe blir en utfordring, både for de som skal sykle og for oss som skal lete etter vin. Det er i alle fall ingen kjente viner fra disse områdene. Men vi får se hva vi finner.

18.  etappe blir nok en interessant vinetappe som tar oss gjennom områder vi tidligere ikke har vært innom. Cahors er det meste kjente av vinområdene dagens etappe skal gjennom, men det er fler.

19. etappe blir vinmessig mer krevende. Dette er en tempoetappe fra Bonneval til Chartres. Her er vi nord for vinområdene. Kanskje sniker vi oss litt sørover til et av områdene i Loire. Vi får se hva vi finner.

20. og siste etappe inn til Paris vil tradisjonen tro bli en champagne-etappe. Om vi lykkes i å finne noe annet interessant drikke med mer lokal tilknytning, vil tiden vise. Siden Touren er innom Epernay blir det vel en champagne fra et av champagnehusene i Reims som får avslutte Tour de France 2012.

Les vins du Tour de France 2012

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.