Ski på sykkel (noen bilder)

Da jeg la ut en liten melding om at det gikk greit å ta med et par ski på sykkelen, var det flere som etterlyste bilder. Her kommer en liten billedserie. Men for all del: Dette var slik jeg løste det på min til nå ene sykkel- og skitur. Jeg påstår på ingen måte at dette er noe jeg har noen særlig erfaring med. Kom gjerne med dine egne tips og erfaringer.

Skiene holdes sammen med en vanlig skirem, tuppene peker forover og skiene settes mot røret for gaffelen (jeg vet ikke hva det kalles) og slik at det er en ski på hver side av setepinnen.

Jeg fester skiene foran til stangen med en festestropp. Jeg kjøpte slike festestropper hos XXL på Majorstuen, hvor jeg fant dem i villmarksavdelingen. De har slike stropper i alle fall i lengdene 0,5,m, 1 m, 2 m og 3 m. Man får sikkert slike stropper i andre sportsbutikker også. Her bruker jeg en stropp på 0,5 m.

Bak festet jeg dem med en stropp slik at de holdes fast rundt setepinnen. Stroppene festet jeg til bagasjebrettet. De som ikke har bagasjebrett må finne på noe annet. Det viste seg at en stropp på 0,5 m var litt kort, så jeg har skjøtt sammen to. Men neste gang jeg er hos XXL eller en annen sportsbutikk kjøper jeg en festestropp på 1 m.

Stavene festet jeg under klemma på bagasjebrettet, og med en stropp rundt stangen.

Det fungerte helt greit. Man kan sikkert feste dem på andre måter også. Men det i alle fall viktig at bindingene kommer bak setet. Disse bygger i bredden og vil være i veien om de kommer mellom bena når man sykler. Slik jeg har festet dem kommer smøresonen på skiene bak setepinnen, slik at jeg unngår å få klister på denne om jeg skulle smøre med klister.

Jeg tar med litt om påkledning også. I alle fall i Oslo, men sikkert også andre steder, må man typisk opp i høyden for å finne skiterreng og skiføre. Det betyr at det blir mye motbakke på vei ut, og tilsvarende mye nedover på vei hjem etter skituren. På vei opp er vanlig skitøy tilstrekkelig også for sykkelturen. Men når man skal ned bakkene etter turen kan det blir ganske kaldt. Ta med noe ekstra tøy i sekken til turen hjem: En ekstra genser og kanskje en overtrekksbukse. (Neste gang vurderer jeg å velge en lang sykkelbukse uten padding, også til skituren. Også på ski kan det være greit med en bukse som går høyt opp i ryggen og som holdes oppe av en sele. Kanskje er skibuksen grei som overtrekksbukse til sykkelturen hjem.)