Sykkelvesker

Jeg synes generelt at utvalget av sykkelvesker er dårlig i Norge. Jeg har lenge sett etter “kontorvesker”, sykkelvesker som er egnet til å frakte dokumenter, en bærbar PC og annet som mange av oss typisk har med på jobb. For ikke veldig lenge siden kjøpte jeg to sykkelvesker for dette formålet som julepresanger. Etter ganske mye leting i Oslo og hos norske nettleverandører, ga jeg opp. Jeg kjøpte dem i London.

Festet på den sykkelvesken jeg selv har brukt i mange år gikk i stykker nylig. Dermed var det ny jakt etter en sykkelveske som jeg først og fremst vil bruke fram og tilbake til jobb, til møter osv. En ny runde på nettsidene til norske sports- og sykkelbutikker viser at utvalget fortsatt er (for) dårlig.

Heldigvis har vi internett. Litt søking på nettet viste at det finnes mange slike vesker der ute. De tas bare ikke inn til Norge. Jeg falt for denne vesken fra ABUS (det er en veske som man kan montere fast på sykkelen, og en annen veske designet for å passe inn i denne). Jeg sendte en e-post importøren av ABUS, som kunne fortelle at de ikke hadde satset noe særlig på vesker fra ABUS. (Mange av oss låser sykkelen med en lås fra ABUS.) Når importøren ikke finner grunn til å satse på de produktene jeg er interessert i, ser jeg liten grunn til å satse på den norske importøren og dennes forhandlernett.

En tur innom nettsidene til KlickFix viste at de også har mye interessant, men jeg har ikke klart å finne noen norsk importør (eller noen av deres produkter i salg i Norge). Jeg synes f.eks. denne modellen virker interessant hvis man skal ha med litt på en sykkel uten bagasjebrett (jeg liker ikke å sykle med ryggsekk). KlickFix har flere ulike festebraketter, som kan brukes til mange ulike formål. Et festebrakett under setet kan brukes til ulike typer setebager eller til å feste en lås. Tilsvarende kan man bruke et og samme feste på setepinnen, styret til en rekke ulike former for kurver, bager, flaskeholdere, osv.

Jeg har mange forskjellige vesker, bager og kofferter, som jeg bruker til ulike formål. De færreste bruker tursekken når de bare skal gå til kontoret, og lar stresskofferten bli hjemme når de skal på tur i skogen. Jeg vil også ha sykkelvesker som er egnet for ulike formål. Denne fra KlickFix, som kan pakkes som en koffert, frister mer enn en tradisjonell sykkelveske om man skal være borte noen dager og trenger klesskift. Nå har jeg konstatert at det finnes et stort utvalg i ganske gjennomtenkte systemer, og kommer nok til å utvide mitt utvalg av sykkelbager og vesker i ulike varianter.

Finner jeg en veske tilsvarende denne fra Brompton som passer til andre sykler (dette er en styre/frontveske), kjøper jeg den. Jeg har sans for at man prioriterer stil, men klarer å kombinere det med det praktiske, slik Brompton gjør her. Selv om jeg har Brompton-sykkel og er meget godt fornøyd med den, bruker jeg ikke den til turer hvor en slik veske passer. Men for “Brompton-pendleren”, som sykler til f.eks. togtasjonene, slår sykkelen sammen og tar den med på toget, for så å sykle videre fra avstigningstasjon til jobb, må denne være midt i blinken!

Noen andre produsenter det kan være verdt å se på nevner jeg først Brooks, som kanskje er mest kjent for sine sykkelseter i lær. Men de har også mange fine bager. Norco har et brukbart utvalg. bl.a. til KlickFix-fester (jeg har ikke funnet noen nettside for denne produsenten). Vi må selvfølgelig også ta med Ortlieb, som man finner en del av også hos norske forhandlere.

Nettet ble også denne gang redningen. Jeg bestilte en ABUS kontorveske fra Bikester. For meg ser det ut som om dette er en tysk nettleverandør som også har nettsider på andre språk, rettet mot en del europeiske land. Det kan se ut som om de ikke leverer til Norge. Men jeg bestilte fra deres franske nettside til min franske adresse, og kom rundt problemet på den måten (den ble sendt fra Tyskland). Jeg kommer nok til å bestille mer fra dem, fremfor å lete hos norske butikker som ikke synes å være særlig interessert i slike produkter.

PS: Litt for sent ble jeg oppmerksom på noen av de Ortlieb-modellene som Syklistenes landsforening selger. Noen av disse modellene kunne nok ha vært aktuelle.