Trek Transport sykkel – noen brukererfaringer

Da vi kvittet oss med bilen og gikk over til et liv uten egen bil, kjøpte jeg bl.a. en Trek Transport longtail varesykkel. Jeg trengte noe som var velegnet til å kunne brukes til lørdagshandel og i andre situasjoner hvor jeg hadde behov for å frakte ikke alt for store mengder varer en rimelig distanse.

 

Det finnes en del varesykler på markedet. Noen har en stor bagasjebærer foran over et mindre forhjul, slik varesykler var i gamle dager. (Jeg har brukt slike). Men stort sett synes de å falle i tre hovedgrupper: Tre-hjulssykler med en stor kasse og to hjul foran, “Long John” som har et stort, lavt bagasjegulv foran, og longtail som er forlenget bak.

Den klassiske tre-hjulssykkelen er “Christianiasykkelen”, hvor hjulene sitter fast på kassen og man dreier hele kassen når man styrer. Jeg har sett filmklipp hvor Danmarks kronprins Fredrik transporterer sine barn i en slik. Men han har visst siden gått over til Nihola. Er den god nok for en dansk kronprins er den sikkert god nok for de fleste andre også. Christianiasykkelen selges i Norge av Sykkelsentralen.

En litt mer sofistikert utgave er Nihola, som bl.a. har en bedre styremekanisme hvor det bare er hjulene, ikke hele kassen som dreies. Hvis jeg også skulle ha transportert barn til og fra barnehage m.m., ville jeg nok ha valgt en slik. Men det behovet har jeg ikke. Pedalen sykkelverksted i Fredrikstad selger Nihola i Norge.  Vil man ha en “alt-i-ett” kombinasjon er kanskje Zigo Leader verdt å se nærmere på.

Jeg har aldri prøvd å sykle på en “Long John” sykkel. Men det ser i alle fall litt vanskelig ut å kontrollere en sykkel hvor det er langt fra styret og fram til forhjulet. Man blir sikkert vant til den, men jeg valgte bort denne modellen. Bullit er en velkjent produsent av Long John sykler. Også disse selges i Norge av Sykkelsentralen.

For den som ikke finner det de er ute etter hos norske forhandlere, kan man importere fra utlandet. Det går veldig greit. Selv har jeg kjøpt utstyr fra Practical Cycles i England, og andre har fortalt om gode erfaringer med å bestille fra Workcycles i Nederland. Men Trek Transport får du i Norge.

Jeg endte med en “longtail”. Disse er, som navnet sier, lenger bak. Dermed får man plass til store bagasjebærere, eller eventuelt flere barneseter. Jeg har merket meg to modeller, Surly Big Dummy og Trek Transport. Det finnes sikkert flere. Mitt valg falt på Trek, blant annet fordi den var tilgjengelig i Norge. Surly har mulighet for to barneseter, noe Trek-sykkelen ikke synes å ha. Jeg ser for meg at for transport av barn over kortere avstand er Nihola førstevalget, men en Surly er bedre egnet hvis man vil dra på sykkeltur med barna. Jeg har ingen praktisk erfaring med noen av de andre syklene, så jeg kan ikke sammenligne.

Selv om det kanskje ikke alltid virker sånn, så hender det at Dagens Næringsliv skriver om sykkel også ut fra noe annet enn et “bli best i Birken” perspektiv. Artikkelen “Bysyklene som er laget for bysykling” gir, sammen med billedserien “De moderne bysyklene” flere interessante eksempler på praktiske sykler for annet enn Birken-bruk.

Trek-sykkelen har en forlenget ramme, og bagasjebærerne stikker også et stykke ut bak bakhjulet. Den har et robust bagasjebrett og to nedfellbare bagasjebærere bak, en på hver side. I tillegg har den et bagasjebrett foran. Man kan få meg seg ganske mye på en slik sykkel. Lasteevnen skal være 100 kg, men jeg har ikke forsøkt den med så mye last.

Første gang man setter seg på en slik sykkel, merker man at den er lang. Den svinger ikke like lett som en sykkel i vanlig størrelse. Men dette går veldig greit, i alle fall så lenge man ikke forsøker seg på å sykle veldig fort gjennom hårnålsvinger.  Det tror den vil være dårlig egnet til, men jeg har ikke forsøkt. Og hvorfor skulle jeg forsøke? Det er ikke til dette jeg har kjøpt denne sykkelen.

Sittestillingen er mer oppreist enn hva jeg er vant til. Men det er et riktig valg for denne sykkeltypen. En mer aggressiv sittestilling for mer fart passer ikke her.

Når man sykler i byen blir det en del opp og ned fortauskanter. Her ble det veldig merkbart at halen er lang og rotasjonspunktet mye lenger bak en på en vanlig sykkel. Vi hjelper gjerne forhjulet opp ved å gi det et lite løft når vi skal over en kant. Det fungerer ikke i det hele tatt på en sykkel som dette. Når man rykker i styret for å løfte forhjulet skjer det ingen ting. Det som som å rykke i noe som sitter helt fast. Fortauskantene må forseres på en annen måte, og da må man nok også være litt mer forsiktig.

Sykkelen er utstyrt med 26″ hjul. For en som er vant til 28″ virket de umiddelbart litt små, men det er nok bare en vanesak. (Dette skrev jeg opprinnelig i høst. Nå har jeg syklet gjennom vinteren på sykkel med 26″ hjul, og har akkurat gått tilbake til min sommersykkel med 28″. Nå føles de store …)

Den kommer med Shimano Alivio, med to skiver foran og 8-delt kassett bak. Dette gir 16 gir. Om jeg har forstått Shimano-hierarkiet rett, så er Alivio arbeidshesten. Det er solid og fungerer, men er ikke det man vil velge til krevende og sporty sykling. Til en transportsykkel er det sikkert utmerket, selv om jeg nok ville ha valgt Deore eller LX hvis det hadde vært et alternativ. Men Alivio er sikkert et riktig valg. Det er vel bare jeg som, i likhet med så mange andre i Norge, er alt for utstyrsfiksert.

Den er lavt giret. Selv i bytrafikk har jeg ganske ofte tatt i bruk den høyeste utvekslingen, så litt mer å gå på her hadde ikke vært så dumt.  Det er ikke denne sykkelen man velger hvis man ønsker fart. Den skal som nevnt kunne ta 100 kg last. Med tung last er det nok viktigere å ha noen lette gir å ty til. Den kunne godt hatt en 3-delt gir foran, som på off-road sykler, med en større skive enn den største den kommer med i dag. Et punkt på min liste over fremtidige oppgraderinger er å skifte til 3-delt krank.

Sykkelen har mekanisk skivebrems foran og V-brems bak. Det som står øverst på min oppgraderingsliste er bremsen bak. Selv om bremseeffekten er størst på forhjulet, så er det bakbremsen som blir mest slitt, i alle fall på mine sykler. En sykkel som er ment å skulle frakte tunge lass bør ha gode bremser, og da forstår jeg ikke helt hvorfor det ikke er skivebrems også bak. Jeg ville helst hatt hydrauliske skivebremser både foran og bak. Så vidt jeg kan se er både ramme og hjul forberedt for skivebrems, men jeg er ikke noen ekspert på å bedømme slikt.

Sykkelen leveres standard med én stor bag som man fester på siden bak. Det er en virkelig romslig bag. Så vidt jeg kan bedømme er den solid og av god kvalitet. Den hviler på bagasjebæreren, slik at det er denne og ikke festeklipsene på bagen som bærer i alle fall det meste av vekten. Det er mulig å låse glidelåsen på bagen med en hengelås, og det er også mulig å låse den fast til rammen (bagasjebæreren) med den samme hengelåsen. Da kan man i alle fall ta sjansen på å la bagen henge på sykkelen om man forlater sykkelen for kort tid.

Min klare anbefaling er: Kjøp en ekstra bag.  På en sykkel må vekten balanseres. Det var ikke et veldig stort problem å sykle med en skjevt lastet sykkel, men man kan ikke sette den fra seg. Den er nok også bedre å manøvrere med balansert last. Importøren Foss sykler har opplyst at de har bestilt slike bager, og at de vil være på plass til 2012-sesongen. Men pr 15. mars hadde de ennå ikke fått dem inn. Fram til de kommer får jeg klare meg med den jeg ha. Men jeg har en ekstra bag i bestilling.

Bagen har to små bærehåndtak som er greie når man skal hekte den av og på sykkelen. Men jeg savner et ordentlig bærehåndtak midt på. Når jeg sykler til butikken tar jeg med bagen(e) inn. Jeg fyller bagen i kassen, jeg fyller ikke varene i bæreposer som jeg så putter opp i bagen. Dessuten liker jeg ikke å sette fra meg sykkelen med slikt som kan friste tyver uten at dette enten er låst eller skrudd fast på sykkelen. Man må kunne bære bagen i en hånd, og det går ikke med disse håndtakene. Den skulle hatt et tredje håndtak i midten, som ville ha gitt et balansert enhåndsgrep. Det er en designfeil at den ikke har det. Jeg har festet en skulderrem til de to håndtakene som jeg enten kan bruke som bærehåndtak, eller for å bære den på skulderen. Men det kan ikke bli en fullgod løsning.

Jeg betalte 9.900 for denne sykkelen hos Raske sykler. 9.990 er en pris jeg har sett i annonser. Når man kjøper sykkel i dag er det som å kjøpe billigbilletter på fly: Det er en del ekstra som trengs for at den skal være klar til bruk, i alle fall i vanlig trafikk. På denne er det man trenger stort sett standard. Det man må kjøpe i tillegg er en skikkelig lås og ringeklokke (jeg synes det er veldig dumt at man selger sykler til bruk på vanlig vei som mangler utstyr som det er påbudt å ha på sykkelen.) Skal man sykle i mørket må man også kjøpe lykter. Jeg fikk også skiftet pedaler til kombinasjonspedaler, slik at jeg kan bruke den med sykkelsko med cleats. Det siste er ikke nødvendig. Men jeg synes det er langt bedre å sykle med klikk-pedaler fremfor pedaler hvor føttene ikke er festet. Jeg har etter hvert et variert utvalg av sykkelsko, fra sandaler via rene sykkelsko til vintersko — alle med cleats for Shimano SPD-pedaler. Samtidig vil jeg på en slik sykkel ikke ha pedaler som bare fungerer med sykkelsko. Kombinasjonpedaler er utmerket på sykler som brukes til blandet sykling.

For litt under 10.000 kroner får man en sykkel som er klar til bruk, og som til og med kommer med en sykkelveske av god kvalitet. Jeg synes man får veldig mye sykkel for den prisen. Om jeg skulle ha noen innvendinger, så er det heller at jeg gjerne skulle ha sett en oppgradert modell med skivebremser foran og bak, 3-delt skive foran og kanskje en litt høyere utstyrsgruppe. Men den fungerer helt greit som den er.

Vi kvittet oss med bilen for en tid tilbake og har gått over til en tilværelse uten egen bil. En av utfordringene var å fortsatt kunne lørdagshandle i en butikk med bedre vareutvalg enn de som ligger nærmest der vi bor. Denne sykkelen løser dette på en utmerket måte, og kan varmt anbefales til dette formålet.

Folk har et litt merkelig forhold til pris på sykler. Noen rister litt på hodet av at man kan bruker 10.000 kr på en egen varesykkel. Men nordmenn betaler gladelig 100.000 for ekstrautstyr når de kjøper bil. Jeg synes prisen er rimelig og at det er en god investering.

<edit>Jeg tar med lenke til dette bildet av sykkelen til gartnerfirma “Grønn Hagepleie”. Skal man være grønn så skal man være grønn!</edit>

I disse tider hvor bloggere gjerne selger seg og omtaler produkter mot betaling, vil jeg presisere følgende: Jeg har valgt denne sykkelen etter å ha undersøkt hvilke varesykler som var tilgjengelige i markedet. Jeg kjøpt den gjennom en forhandler og har betalt vanlig pris for sykkelen. Jeg har ikke forespeilet noen at jeg ville skrive om sykkelen. Jeg har ingen interesser Trek, Foss sykler, Raske sykler eller noen av de andre produsentene og forhandlerne som er nevnt. Jeg har ikke fått noen form for godtgjørelse fra noen av disse.