Burley Travoy sykkeltilhenger

Når man skal frigjøre seg fra bilen, i alle fall så langt at man ikke behøver å eie en bil, må man kunne løse dagliglivets transportoppgaver på andre måter. Jeg har anskaffet en Burley Travoy tilhenger, i tillegg til en Trek Transport varesykkel, og da bør jeg være godt dekket.

Det er mange sykkeltilhengere på markedet. Mange er først og fremst laget for å kunne ta med barn. Jeg har ikke det behovet, og var derfor ikke interessert i en typisk barnetilhenger. Det finnes også noen noen relativt brede og flate tilhengere for ulike typer varetransport. Skal man virkelig ha med seg mye er nok de bedre enn min Burley Travoy. Men jeg ville ha en som er fin når man ikke skal ha med så veldig mye. Skal jeg frakte mer enn hva som greit går på min Trek Transport eller en liten henger, vil jeg nok foretrekke en egnet bil fra Bilkollektivet. Etter en del søking på Internett, inkludert lesing av tester, var det Burley Travoy som pekte seg ut.

Jeg prøvde å finne en norsk forhandler som hadde den. Jeg fant ingen. Det overrasket meg at ingen hadde tatt inn en tilhenger som syntes å være så praktisk, og som fikk Eurobike Gold Award i 2010. På Burleys nettsider oppgis Sport1 som importør i Norge. Etter litt undersøkelser kunne en butikk i denne kjeden fortelle at de ikke hadde tatt den inn (i 2011), men at de ville ta den inn til 2012-sesongen. Jeg var ikke interessert i å vente til 2012-sesongen (og har ikke sjekket om de nå har tatt den inn). Ytterligere søk ledet meg til Practical Cycles i England, og de kunne levere. Derfor tok jeg sjansen på å kjøpe tilhengeren usett fra England, og det fungerte helt greit.

Her skal jeg smette inn et hjertesukk: Norske sykkelbutikker går stort sett i flokk. Lenge var det off-road, så hybrid og nå er landeveissykler på full fart inn alle steder. Men ser  praktiske brukssykler og andre bruksting er utvalget dårligere. Jeg har tidligere beklaget meg over dårlig utvalg av praktiske sykkelvesker. Både min Burley Travoy og min sist anskaffede sykkelveske er kjøpt fra utenlandske nettbutikker fordi ingen i Norge hadde dem. Jeg har planer om å kjøpe et par sykkelvesker til, til litt andre formål. Men jeg gidder nok ikke ta runden om norske forhandlere en gang til. Jeg bestiller dem via nettet. Jeg ser ingen grunn til å la meg begrense av hva det måtte passe norske forhandlere å ta inn. Da oppsøker jeg heller forhandlere som har det jeg vil ha.

Tilhengeren minner om en litt stor trillebag. Slår man inn staget som fester hengeren til sykkelen fungerer den utmerket også som trillebag. Jeg hadde tenkt å skrive at den er litt tyngre enn slike trillebager. Men litt søking på nett ga bare opplysninger om vekt på én trillebag, og den veide faktisk mer en Travoyen. Travoyen veier 4,4 kg, mens trillebagen veide 4,6. Noe av det geniale med denne hengere, om man skal tillate seg å bruke et slikt uttrykk, er at man lett hekter den av sykkelen og tar den med videre som trillebag. Og den kan lett slås sammen og tar liten plass når den ikke er i bruk.

Hengeren festes lett på setepinnen og trilles i en vinkel på ca 45 grader. Den er veldig enkel å feste til og løsne fra sykkelen.

Travoyen er en ramme med hjul, og på denne rammen kan man feste flere ulike typer bager. Jeg har en standardbag og en mindre bag som kan festes over standardbagen. I tillegg kjøpte jeg regntrekk, som det sikkert kan være behov for i Norge.  For den som virkelig skal ut i dårlig vær finnes det også en vanntett bag.

Selv skulle jeg gjerne hatt en golfbag. Jeg er ingen god golfspiller, men det er moro å gå en golfrunde en gang i blant. Man får nok festet en golfbag på denne med stropper (jeg har foreløpig ikke forsøkt), men det hadde vært bedre med en som er laget for de festene som er på hengeren. Jeg meldte inn det som et ønske til Burley, og fikk det litt kryptiske svaret at kanskje jeg får se en golfbag også en dag. Så de var i det minste ikke avvisende til tanken.

Du kan finne ut mer om tilgjengelige bager på Burleys nettsider.

Jeg er ikke vant til å sykle med tilhenger. Før jeg kjøpte denne hadde jeg aldri gjort det. Det er derfor ikke mulig for meg å si noe om hvordan denne hengeren oppfører seg sammenlignet med andre. Men det er i alle fall helt uproblematisk å sykle med den. Jeg har brukt denne i vinter bak vintersykkelen i stedet for min Trek Transport, da jeg ikke har hatt vinterdekk på Treken. Det har fungert helt utmerket. Jeg synes nok jeg har bedre kontroll over sykkelen uten henger, og bruker Treken mer en jeg bruker denne hengeren. Men det gjelder hengere generelt, eller kanskje mitt forhold til å sykle med henger, og ikke denne hengeren spesielt.

Hengeren er lett å slå sammen. Man bretter ned den øvre delen og bretter opp den nederste platen (?). Hjulene tas av med et enkelt håndgrep, og får plass i den sammenbrettede hengeren.

Når hengeren er brettet sammen får den får plass i standarbagen som følger med. Det gjør det enkelt å oppbevare hengeren. Og det gjør det enkelt å ha den med. Man kan brette den sammen og sette den på kontoret eller et annet sted, noe som i vesentlig grad begrenser tyveririsikoen sammenlignet med å ha den stående et eller annet sted ute.

I disse tider hvor blog­gere gjerne sel­ger seg og omta­ler pro­duk­ter mot beta­ling, vil jeg pre­si­sere føl­gende: Jeg har valgt denne tilhengeren etter å ha under­søkt ulike hengere som var til­gjen­ge­lige i mar­ke­det og lest en del tester og omtaler. Jeg kjøpt den gjen­nom en for­hand­ler og har betalt van­lig pris for hengeren. Jeg har ikke fore­spei­let noen at jeg ville skrive om den. Jeg har ingen inter­es­ser Burley, Pracitcal Cycles eller noen av de andre pro­du­sen­tene og for­hand­lerne som er nevnt. Jeg har ikke fått noen form for godt­gjø­relse fra noen av disse.