Sykkelsko til å gå med

Det er mye bedre å sykle med “klikkpedaler” enn pedaler hvor foten er løs. Jeg tenker at forskjellen må være omtrent som om man sammenligner tåstropper på ski med ordentlige bindinger. Skien henger på og man kan gå med tåstropper — tror jeg. Jeg har aldri prøvd. Men noe særlig fraspark kan det ikke bli når føttene ikke er festet ordentlig til sikene. Slik er det også med sykkel. Når føttene er festet til pedalene trår man rundt. Det blir ikke bare et hakkete tråkk når man tråkker det ene benet ned.

Når man har vennet seg til klikkpedaler ender det fort med at man løfter foten av pedalen når man sykler med tradisjonelle pedaler. Særlig skjer det ved akselerasjon og når man skal trå til litt i en motbakke. Vi kan gi ordet til statsminister Jens Stoltenberg:

“– Da jeg kjøpte meg klikkpedaler, begynte en ny epoke i sykkeltilværelsen, sier Stoltenberg, som har vært ivrig syklist de siste sju årene.

– Før var jeg ikke så fokusert på utstyr. Nå har jeg blitt litt mer opptatt av det fordi jeg har skjønt at greit utstyr gir større treningsglede, sier Stoltenberg til NTB.”

Men klikkpedaler krever spesielle sko med fester, “cleats”, under sålen. Når man sykler skal kraften i tråkket ned i pedalen. Kraften skal ikke gå til spille ved å bøye skosåler, eller kompensere for at de bøyer seg. Derfor har fullblods sykkelsko en stiv såle. Slike sko er ikke egnet til å gå med. Når en landeveissyklist kommer gående med ordentlige konkurransesko ser det nesten like klønete ut som når alpinister går med alpinstøvler.

Sykkelsko er utmerket når man bare skal ut å sykle, f.eks. en treningstur. Men når man bruker sykkelen som transportmiddel for å komme til et sted, er ikke alltid sykkelsko så godt egnet på det stedet man kommer til: På jobb, på café, i butikken eller hvor man måtte være. Jeg er derfor stadig på utkikk etter sykkelsko som ikke ser ut som sykkelsko, og som er egnet til annet enn å sykle med. Utvalget er dessverre begrenset.

Den som sykler i terreng må gjerne gå av sykkelen fra tid til annen, også i konkurranser. Derfor er sko for terrengsykling gjerne laget for at man også skal kunne gå med dem. Til turbruk finnes det derfor en del å velge blant. Men for mer urban bruk er utvalget mer begrenset.

De skoene jeg hittil har brukt mest er Pearl Izumi Fuel. Den er en slags krysning mellom sykkelsko og joggesko, og er god både til å sykle og til å gå med. Jeg kjøpte dem hos Sykkeldelisk (Anton Sport) i Bogstadveien.

Pearl Izumi X-Alp Seek synes også å være et alternativ i dette segmentet. Men da jeg ville se nærmere på disse hos Oslo Sportslager i fjor hadde politiet kommet meg i forkjøpet og kjøpt det meste av det de hadde. De hadde ingen par igjen i min størrelse.

Til sommerbruk kan sandaler fra NorthWave være et greit alternativ. De er ganske myke i sålen, noe som merkes når man sykler. Men vil man sykle med sandaler er de langt bedre enn sandaler uten cleats. Den modellen som er avbildet er litt anderledes enn de jeg har — jeg går ut fra at det er en nyere modell.

Jeg kjøpte mine sykkelsandaler hos Oslo Sportslager, men de står i alle fall ikke på nettsiden deres, så kanskje har de dem ikke lenger. Eller kanskje dukker de bare ikke opp før vi har kommet litt nærmere sandalsesongen.

Også i dette markedssegmentet begynner det å komme mer. Da jeg for noen uker siden leste en omtale av noen sko fra Chrome, tenkte jeg at slike sko vil jeg ha. Her var i alle fall det designmessige utgangspunktet en vanlig sko. Litt googling førte meg raskt til produsenten, og de hadde en liste over forhandlere. En av de mange gode tingene med internett er at man fort kan finne ut hvor det kan være håp om å få kjøpt det man er ute etter. Nok en gang måtte jeg skuffet konstatere at det ikke er noen norske forhandlere. Men jeg fant en forhandler i Paris, og siden jeg uansett skulle til Paris noen uker etter at jeg leste om disse, var ikke det et veldig stort problem.

I Paris syklet jeg til forhandleren, BiCyCle Store, en av disse forhandlerne som vi ser dukke opp som satser på andre sykler en de som Birken-syklister og Tour de Finance deltakere vil ha. Her var det sykler med fete ballongdekk, Brompton-sykler og en del annet. Jeg får skyte inn at vi har kjøpt de Brompton-syklene vi har i Frankrike i en lignende butikk, On Avance i Montpellier.

Nå håper jeg at det snart skal dukke opp sko som godt kan brukes til dress, med cleats.