Hvem skulle vel ha trodd at Giro d’Italia skulle komme til å åpne med dansk øl. Men slik ble det altså. Jeg kan vel allerede nå røpe at selv om vi gjerne forbinder Danmark med øl, så fremstår det ikke som det mest spennende øl-landet.
De tre første etappene går i Danmark, og det hele starter med en prolog i Herning på Jylland. Italiensk vin kommer vi ikke til å møte før til fjerde etappe, da giroen reiser hjem til Italia.
Som en introduksjon til noen dager med øl tar jeg med en lenke til artikkelen “Å smake på øl” fra drikkeglede.no Ølskolen.
Carlsberg dominerer ølmarkedet i Danmark. Det sies at man under en bestemt seilerweekend i Skagen kan dele folket inn i to grupper: De som drikker Tuborg og de som drikker Carlsberg. Men Tuborg er også en del av Carslberg Group, så de som drikker Tuborg drikker også øl fra Carlsberg. Carlsberg er verdens fjerde største bryggerikonsern, med 45.000 ansatte, om vi skal tro Wikipedia. Carlsberg er også dominerende i Norge. Carlsberg har overtatt denne divisjonen fra Orkla, hvilket vil si at de har overtatt Ringnes.
Carlsberg ble startet i 1847 av J. C. Jacobsen. Bryggeriet fikk navn etter hans sønn, Carl. Carlsberg skal ha vært det første bryggeriet som rendyrket en gjærkultur som de bruker i sin ølproduksjon.
Tuborg ble startet i 1873. De fusjonerte med United Breweries i 1894 og inngikk en “profit sharing agreement” med Carlsberg i 1903. I 1970 overtok Carlsberg United Breweries.
Standardølet fra Tuborg og Carlsberg er ganske kjedelig pils eller lager. I Norge er lisensprodusert Tuborg populært blant skoleelever og studenter, men bare fordi det er noe av det billigste (eller minst dyre) ølet man får. Dessuten smaker det ikke noe særlig, som også bidrar til å gjøre det populært hos folk som egentlig ikke liker øl. Bang for the bucks, det teller for studenter. I mine yngre år var folk veldig opptatt av Carlsberg Elefantøl, selvfølgelig fordi det var sterkere enn noe øl som ble solgt i Norge.
Men også store industribryggerier som Carlsberg har oppfattet at ølmarkedet er i utvikling, og har en serie som de kaller Jacobsen. Under dette navnet produserer de ale og litt mer interessante lagertyper enn standard Carlsberg og Tuborg.
Carlsberg produserer også øl under navnene Carls og Semper, men de har jeg så langt ikke smakt.
I selve Herning har jeg bare funnet et lite bryggeri, som ganske enkelt helter Bryggeriet Herning. Jeg vet ikke mer om dette enn det de skriver på egne nettsider. Her fremgår det at de holder til i Herning Hede og Diskontobanks gamle bygning og at de kun brygger 500 liter øl om gangen. Så dette er et småskalabryggeri.
Som et vorspiel til en dansk øl-giro kan man eventuelt delta i Pale Ale festival på baren Christian Firtal i Odense 3-5. mai.
Noen danske øl-ressurser:
Danske bryggerier som vedlikeholdes av Danske ølentusiater.
Danskebryggerier.dk om danske bryggerier, bryghuse og brewpubs.
Mikrobryggerier i Danmark fra drikkeglede.no.
I vini del Giro d’Italia 2012
- Innledning
- 1. etappe: Dansk øl i Herning
- 2. Etappe: Danske bjerge og polarøl
- 3. etappe: 8-tall rundt Horsens
- 4. etappe: Verona — Soave og Valpolicella i Romeo og Julies by
- 5. etappe: Vi prøver en oransje vin.
- 6. etappe: Frisk hvitvin og Bob Dylan
- 7. etappe: Der Afrika og Europa møtes
- 8. etappe: Rystende opplevelser der Giroen snur
- 9. etappe: Vi setter kursen mot nord
- 10. etappe: Til den hellige Frans av Assisi
- 11. etappe: Toscana og Chianti
- 12. etappe: 17. mai i Cinque Terre
- 13. etappe: Savona — Cervere Barolo
- 14. etappe: No ser et atter slike fjell og daler
- 15. etappe: Litt øl, til en forandring?
- 16. etappe: Et stykke Østerrike i Italia?
- 17. etappe: Falzes/Pfalzen — Cortina d’Ampezzo
- 18. etappe: San Vito di Cadore — Vedelago
- 19. etappe: Treviso — Alpe di Pampeago/Val di Fiemme
- 20. etappe: Caldes/Val di Sole — Passo dello Stelvio
- 21. etappe: Tempo i Milano
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.