2. etappe er også fra Herning til Herning. Men denne gangen skal rytterne ut av byen på en 206 km lang runde. Det er vel ikke akkurat noen overraskelse at det er en flat etappe med en liten kategorisert stigning (i Lemvig, der skal jeg se denne etappen).
Den kategoriserte stigningen er Østerbjerg, som stiger 45 meter på 825 meter, som gir 5,5 % stigning. Det er omtrent som halvveis opp Kongsveien, så det er neppe i denne bakken årets Giro kommer til å bli avgjort. Men de som sitter i sofaen og snakker nedlatende om at dette ikke er en ordentlig bakke, kan finne fram sykkelen og sykle opp Kongsveien (eller en tilsvarende bakke, for de som ikke bor i Osloområdet).
For de som skal se noe av Giroen i Danmark, tar jeg med denne lenken til Girostart 2012 med en del praktisk informasjon om sperrede gater, parkering, osv.
Som nevnt i kommentaren til første etappe er Danmark dominert av noen store bryggerier, hvorav de to største begge er en del av Carlsberg group. Danmark deler er skjebne med Nederland, som vi var innom under Tour de France 2010: Noen store bryggerier som brygger øl i industriell skala her helt dominerende. Men også her begynner det å dukke opp mikrobryggerier og bryggerier som er litt større enn mikro, og som satser på noe annet enn industriøl av lagertype.
Fra Herning går det rett vest. Første og det som ser ut til å bli eneste pitstopp er Ringkøbing og Mylius-Erichsens bryghus. Ludvig Mylius-Erichsen var polarforsker, journalist og forfatter fra Ringkøbing. Han la ut på en ekspedisjon til Grønland i 1906. Dansk som han var hadde han blant annet med 6.000 flasker dansk øl på sin ekspedisjon. Folkene i ekspedisjonen omkom i 1907, og ingen vet om de rakk å drikke opp ølet innen den tid. Men han har i alle fall blitt beæret med å gi navn til et bryggeri i sin hjemby. Bryggeriet ble etablert i 2007.
Mylius-Erichsen har 9 typer øl, i følge deres nettsider. Alle har navn knyttet til Ludvig Mylius-Erichsens Grønlandsekspedisjon. Deres sommerøl har fått navnet “Midnatssol”. Hvorfor har aldri Mack hatt fantasi til å lage et øl med det navnet? På Cafe & Restaurant Bryghuset kan man nyte mat og øl.
I Lemvig, på den dagen da denne etappen ble syklet, fant jeg dette ølet fra Mylius-Erichsen i Lemvig. Det er en Kølner, som er den samme type øl som kalles Kölsch. I følge bryggeriets nettsider er det etter tysk lov ikke tillatt å kalle et øl for Kölsch hvis det er brygget mer enn 70 km fra Køln, derfor betegnelsen Kølner. Det er en frisk og gyllen lagertype . Det ølet som er avbildet på nettsidene har en annen etikett. Om det jeg kjøpte har fått en spesialetikett i riktig farge i anledningen giroen, vet jeg ikke. Men det passet i alle fall godt.
I Lemvig fant jeg også ølet Lemvig Classic brygget av Fur Bryghus. Det er et typisk “classic” øl, altså en litt mørkere og mer smaksrik lager enn den vanlige pilsen. Fur Bryghus ligger på øya Fur i Limfjorden, og giroen var ikke innom der. Men siden de brygger dette ølet og dessuten var synlig i Herning under åpningen, tar vi det med. I denne tapningen er ikke dette ølet så lett å få tak i. Det er tappet spesielt for vinhandleren Vinspecialisten i Lemvig.
Vi kan også gå litt lenger nord, til Thisted Bryghus i Thisted. De var i alle fall og presenterte noen av sine produkter i Lemvig i anledning av at Giroen var innom byen. Det brygger blant annet det økologiske Thy pilsner. Jeg kjøpte ikke deres øl denne gangen. Vi kunne ikke få det med hjem på flyet, og det er grenser for hvor mange øl man vil kjøpe bare for å ta en liten smak og la resten stå — jeg skulle kjøre bil til Billund samme dag som vi var på denne runden. Men jeg hadde deres Thy Økologisk Juleren med i min Julekalender for 2010.
Jeg har ikke funnet spor av flere bryggerier før vi kommer til Holstebro og Baggårdsbryggeriet, som skal ligge i Danmarksgade 4. Men jeg er usikker på om bryggeriet fortsatt eksisterer. Jeg får bare feilmeldinger når jeg forsøker å gå inn på den nettadressen jeg har funnet (og som jeg har lenket til). Mangel på oppdatert informasjon kan tyde på at det har blitt nedlagt, men jeg vet ikke.
Men når Mylius-Erichsen kan by på ni sorter øl og vi har funnet et par andre, så holder det kanskje for en etappe?
Når vi er tilbake ved utangspunktet er det også mulig å besøke Bryggeriet Herning en gang til, om det ga mersmak.
I vini del Giro d’Italia 2012
- Innledning
- 1. etappe: Dansk øl i Herning
- 2. Etappe: Danske bjerge og polarøl
- 3. etappe: 8-tall rundt Horsens
- 4. etappe: Verona — Soave og Valpolicella i Romeo og Julies by
- 5. etappe: Vi prøver en oransje vin.
- 6. etappe: Frisk hvitvin og Bob Dylan
- 7. etappe: Der Afrika og Europa møtes
- 8. etappe: Rystende opplevelser der Giroen snur
- 9. etappe: Vi setter kursen mot nord
- 10. etappe: Til den hellige Frans av Assisi
- 11. etappe: Toscana og Chianti
- 12. etappe: 17. mai i Cinque Terre
- 13. etappe: Savona — Cervere Barolo
- 14. etappe: No ser et atter slike fjell og daler
- 15. etappe: Litt øl, til en forandring?
- 16. etappe: Et stykke Østerrike i Italia?
- 17. etappe: Falzes/Pfalzen — Cortina d’Ampezzo
- 18. etappe: San Vito di Cadore — Vedelago
- 19. etappe: Treviso — Alpe di Pampeago/Val di Fiemme
- 20. etappe: Caldes/Val di Sole — Passo dello Stelvio
- 21. etappe: Tempo i Milano
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2025
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.