I Vini del Giro d’Italia 2012 – 3. etappe: 8-tall rundt Horsens

I dag braker det løs. Men jeg kan ikke motstå fristelsen til å ta med denne lenken til gårsdagens TV2s innslag “Culture along the route – Copenhagen & the bikes”, hvor det er tatt med noen kommentarer fra en viss blogger m.m. som bl.a. er interessert i sykkel og vin, og som til tider er ganske kritisk til sykkelforholdene i Oslo.

Nå starter Giroen og vi er spente på hvordan Thor Hushovd, Alexander Kristoff  og Gabriel Rasch kan markere seg i prologen og ellers i rittet. Thor Hushovd har sagt at siden han kler så godt rosa, så tar han gjerne noen dager i den rosa trøyen.

Jeg har valgt å legge meg to dager foran syklistene i disse seriene, slik at de som vil gjøre det ordentlig skal ha tid til å kjøpe inn vin eller annet drikke. Vi er fortsatt i Danmark.  3. etappe starter fra og kommer til mål i Horsens.

Last ned større kart.

Vi skal fortsatt være på Jylland, men denne gangen på østkysten. Etappen starter og ender i Horsens, men går i et slags 8-tall, slik at rytterne passerer Horsens to ganger, i tillegg til start og målgang. Skjønt 8-tall? Kanskje man vi heller si at etappen har form som en vinopptrekker?

Jeg har vært i Horsens en gang. Det var for 26 år siden, så mye kan ha endret seg siden den gang. Vi valgte Horsens litt tilfeldig som et sted å stoppe under en ferie hvor vi tok båten til København, var en uke i København (vår gode venninne Lili, som vi nå skal besøke i Lemvig når syklistene passerer der på andre etappe, hadde generøst lånt oss deres hus mens de selv var på ferie), og så forflyttet oss langsomt mot Fredrikshavn og tok båten hjem derfra.  Vi syntes at Bygholm Park hotell så ut som et bra sted, så vi booket et rom der. Da vi vel var kommet på plass forsøkte vi å orientere oss i hva Horsens måtte ha å by på. Men i alle fall den gangen viste det seg at hotellet vi bodde på og parken rundt ble beskrevet som den fineste attraksjonen i Horsen. Så vi holdt oss ved hotellet den gangen.

Men vi skal tilbake til øl. Igjen har jeg noe problemer med med å finne ut hva som faktisk finnes. Jeg finner referanser til noe som heter Bryghus Horsens. Men den nettsiden som er oppgitt leder til noe helt annet enn et bryggeri. Men vertshuset Den gyldne hest, som gir inntrykk av å være et interessant ølsted, har øl fra Bryghus Horsens listet i sin ølmeny. Kanskje har det vært et bryggeri som nå er nedlagt. Jeg vet ikke. Den siste referanse jeg har sett til det er fra 2009.

Jeg finner også De 5 Gaarde i Horsens på ølkartet over Danmark. Men dette er, som navnet tilsier, produkter fra fem gårder i Danmark. De brygger øl, men jeg klarer ikke å finne ut hvor dette ølet brygges. De har en irriterende nettside hvor noen har tenkt mer på design enn innhold og informasjon (hvilket betyr at det ikke er god design), så det er vanskelig å finne mer presise opplysninger (og det er ikke mulig å lenke til enkeltsider).

Syklistene skal først en tur sydover, mot Juelsminde. Juelsminde er en liten havneby. Vi besøkte Juelsminde på samme tur som vi var i Horsens. Jeg hadde på den tiden kontor i Niels Jules gate (og vi bor like ved), så jeg var nysgjerrig på en by som hadde navn etter Niels Juel. Både Juelsminde og Niels Juels gate i Oslo har navn etter en Niels Juel, men det er ikke den samme Niels Juel. Vår gate er oppkalt etter admiral Niels Juel (1629-1697), en av Danmarks store sjøhelter. Han var født i Christiania, så vi kan godt regne ham som en dansk-norsk sjøhelt. Juelsminde er oppkalt etter kammerjunker Niels Juel Reedstz. Han fikk kongelig tillatelse til å drive vertshus på stedet i 1812 mot å sørge for en ordentlig fergeforbindelse til Fyn. Han oppførte sitt vertshus og ga det navnet Juels-minde. Niels Juels gate i Oslo er oppkalt etter en sjøhelt og admiral, Juelsminde etter et vertshus.

I Julesminde finner man ankeret fra fregatten Jylland. Båten ligger i dag i Ebeltoft litt lenger nord, som er hovedstaden i Molboland. Men dit skal vi ikke. På bilde nedenfor sitter en betydelig yngre utgave av meg på ankeret fra fregatten Jylland i Juelsminde.

 Men det var dette med ølet. På denne første, sydlige sløyfen av dagens etappe har jeg ikke funnet noen bryggerier.

Den nordre sløyfen starter mot nord-øst, mot byen Odder. Igjen finner vi et “spøkelsesbryggeri” som det vises til, men som det ikke er mulig å finne. Men her finner vi i det minste en forklaring, da vi den 23. april 2010 kunne lese på Beerticker.dk: “Odder Bryghus konkurs”. Så der gikk det ølet i vasken.

For å slukke tørsten må vi sette kursen mot nord-vest, selv om det betyr at vi singer 10-20 km nord for dagens trasé. Her finner vi Klosterbryggeriet litt utenfor Skanderborg. Dette er også øl jeg ikke har drukket, så jeg kan ikke si så mye om dem ut over å vise til bryggeriets omtale av sitt sortiment. Vi får kanskje legge til at ølet selges en rekke steder, også i Horsens, så det er mulig å vente til man har kommet i mål.

Vi holder oss litt nord for syklistene, og tar med et lite bryggeri til: Virklund bryghus ved Silkeborg. Også dette er et for meg ukjent bryggeri.

Herfra går turen igjen til Horsens.

Det har skjedd mye interessant på ølfronten også i Danmark. Det ser bare ikke ut til å ha skjedd i det området hvor vi holder oss. Jeg tar med ett fra Sjælland: Herslev Bryghus. Jeg har drukket noen utmerkede øl fra dette bryggeriet, og jeg har merket meg at det har fått mye rosende omtale.

<edit>Jeg ser at jeg har oversett noe viktig her: Bøgedal bryghus i Vejle, som ikke ligger langt fra traséen de syklet på tredje etappe. Men heldigvis har folkene i Dunderland film, som lager kulturinnslagene for TV2 under såvel Giro d’Italia som Tour de France, laget dette innslaget fra Bøgedal bryghus:</edit>

[vimeo]http://vimeo.com/41523110[/vimeo]

I år er det en hviledag allerede etter tre etapper. For syklistene er det sikkert grei hvile, skjønt de kunne sikkert ha ventet litt. For de må betale tilbake ved at det følger 12 etapper før neste hviledag. For de som har ansvaret for utstyr, enten det er utstyr for et lag eller for TV, blir det neppe mye hvile. De skal nå kjøre til Italia. Skjønt temposyklene ble vel sendt nedover etter prologen. Det brygges øl i Italia også, og det finnes øl som er langt bedre enn det Yngve Ekern beskriver her. Men i Italia er det vin som gjelder. Vi kan bruke hviledagen til å vaske ølglassene, sette de på plass, og finne fram vinglass.

I vini del Giro d’Italia 2012

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.