I Vini del Giro d’Italia 2012 – 15. etappe: Litt øl, til en forandring?

Så ble det en danske som vant på 17. mai. Det er frigjøringen fra Danmark, gjennom den nye Grunnloven for et selvstendig Norge, vi feirer 17. mai. Men vi kan på en slik dag minne om at den danske prins Christian Frederik stilte seg i spissen for en norsk uavhengighetsbevegelse i 1814. Da Norge i 1905 valgte en dansk prins som norsk konge, hadde vi vel tilgitt Danmark alt. Nest etter å slå Sverige, er det å slå Danmark fortsatt noe av det viktigste i Norge (tør vi minne om ishockey-kampen?). Men så lenge vi ikke konkurrerer direkte med hverandre, gleder vi oss over våre nordiske venners triumfer. Og etter den flotte giro-åpningen i Danmark er det bare rett og rimelig at det også ble en dansk seier. Så gratulerer, Lars Ytting Bak og Danmark!

15. etappe går fra Busto Arsisio til Lecco/Pian dei Resinelli.

Last ned større kart.

Nå er vi i Lombardia. Vi finner noen viner her også, selv om området ikke kan måle seg med Piemonte. Men kanskje vi skal ta en øl før start i dag. Vi startet med dansk øl, og jeg skrev at Carlsberg Group er helt dominerende i Danmark. Vi slipper ikke helt unna dem her heller. Poretti er et bryggeri i Varese, som ligger ca 30 km nord for dagens startby. Bryggeriet ble etablert i 1877. Bryggeriet er senere overtatt av Carlsberg, som i følge dem selv “relanserte” Birra Poretti i 2001. Carlsberg brygger også Bock i Italia, og selger to typer øl under det merket: Bock 1877 Chiar og Bock Rossa. Jeg vil tro at de er brygget i det samme bryggeriet som Poretti, men er ikke helt sikker.

Jeg må innrømme at dette i all hovedsak er skrevet lenge før Lars Ytting Bak vant sin etappe. Men det passer likevel fint å dedisere denne lille visitten til om ikke dansk, så i alle fall dansk-eide øl, til ham.

Hvis vi vil ha vin og ikke skal bevege oss alt for langt vekk fra syklistene, kan vi ikke stoppe før i Valcalepio, som ligger nord og øst for Bergamo. Der syklistene for alvor møter fjellet på denne etappen kan vi sette oss ned og nyte et glass vin.

Valcalepio Rosso regnes som den mest interessante vinen. Den er produsert på Cabernet Sauvignon og Merlot. Det produseres også en hvitvin, Valcalepio Bianco, på Chardonnay, Pinot Bianco og Pinot Grigio.

I kommunen Scanaorosciate produseres også den søte passitovinen Moscato de Scanzo. Jeg vet ikke stort om denne vinen. Men i 2009 ble området oppgradert til DOCG-status, som skulle tilsi at dette er en ganske god vin.

Dette ble kort. Det er alltid vanskelig å finne fin til fjelletapper. Etter denne etappen får rytterne en vel fortjent hviledag. På italiensk kalles det riposo. Så skal man ha en italiensk vin på hviledagen er kanskje en Ripasso noe man kan velge.

Vi er i dag så nær Bergamo som vi kommer på årets Giro. Jeg tar derfor med nok en italiensk operakomponist: Gaetano Donizetti. Han ble født i Bergamo i 1797 og var en av de tre store bel canto komponister. Han tre mest kjente operaer er L’elisir d’amore (Elskovsdrikken), Lucia de Lammemoor og Don Pasquale. Den siste settes opp på Den norske Opera kommende sesong. Jeg har tatt med en duett fra Don Pasquale, i et opptak fra Metropolitan i New York.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hd8s265bpGo[/youtube]

Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2012. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse

Italiensk vin

Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsen kom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.

Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen.

Gambero Rosso Italian Wines 2012

Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK.

I vini del Giro d’Italia 2012

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.