The Family Meal

Nylig dukket boken “The Family Meal” opp i postkassen — strengt tatt i form av en hentelapp om pakke som måtte hentes på postkontoret. Det er hjemmemat med Ferran Adrià. Om navnet er Ferran Adrià er ukjent, så er det hovedpersonen bak det som pleide å toppe rankingen som verdens beste restaurant: El Bulli. (Før Noma i København overtok tronen). The Famliy Meal er betegnelsen på den maten som ble servert de ansatte på El Bulli. Detter er enkel hverdagsmat. De spiste ikke den sofistikerte matkunsten som de serverte sine gjester. Ingen hadde vel egentlig kunnet spise slik mat hver dag.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg ventet da jeg bestilte boken. Men akkurat dette var det kanskje ikke. Det var en positiv overraskelse. Det er flott å lese oppskrifter på Pasta Bolgonese, Tagliatelle Carbonara, Cheesburger osv fra folkene på El Bulli. I en bok fra en av de fremste guruene for alle matsnobber er det befriende å lese slikt som dette:

“Whenever stock appears in a recipe, you can use store-bought concentrated or fresh liquid stock, or homemade stock. A concentrated bouillon cube produces an instant stock when dissolved in boiling water. Many chefs prefer not to use this kind of stock, but it is a valid option for the home cook, with the advantages of being cheap and easy to use.”

Oppskriftene som inneholder pasta er også så usnobbete at det står “kok pasta så lenge som det står på pakken”. Vi kan også lese at pasta og hamburgere er blant favorittene til folket på El Bulli. De laget alltid ekstra når det var pasta, fordi det da var så mange som forsynte seg to ganger.

Boken er flott illustrert. Det er ikke så mye av den matpornoen man så ofte ser i dagens kokebøker fra kjendiskokker. Det er detaljerte billedserier som viser tilberedningen av maten.

Alle oppskriftene er laget med mål for 2, 6, 20 og 75 personer — 75 var vel antallet personer de laget mat til på El Bulli.

Vi spiser alle (?) enkel mat til hverdags. Det er noe befriende i å kunne synde mot matsnobberiet med El Bulli-folkenes velsignelse. Dette er en bok som vil komme til å bli brukt! Bestill hos Amazon UK.