Rytterne har hatt en velfortjent hviledag, etter å ha syklet stort sett seks timer hver dag i 12 dager. Jeg og flere andre har sagt det før, men det tåler å gjentas: Fotballspillere som mener det er for hardt å spille to kamper pr uke får ikke spesielt mye sympati fra meg.
Mark Cavendish inviterer folk til å bli med å sykle i London neste uke. Man må registere seg, og det er et begrenset antall deltakere, se mer her. Det hadde vært litt morsomt med en åpen invitasjon, slik Lance Armstrong gjorde for et par år siden.
Vi skal ut på 18. etappe, som går fra San Vito di Cadore til Vedelago. Den er angitt som flat, men den går faktisk mest nedover. Den starter 974 m over havet og ender på 45 meter. Så her kommer det til å gå fort!
Nå skal vi ned på fjellene og ned på flatlandet i Veneto. Vi startet i den vestlige delen av Veneto da Giroen ankom Italia. Vi går litt østover og havner da omtrent midt i Veneto. I dag skal vi drikke Prosecco.
Vi svinger ned til de to delvis overlappende områdene Colli di Conegliano og Conegliano-Valdobbiadene. Conegliano-Vodobbiadene er det ledende prosecco-området. I 2009 ble området opphøyet til DOCG, og da tok man igjen inn Prosecco i det offisielle navnet, som er Conegliano-Valdobbiadne-Prosecco DOCG, og en tilsvarende DOC.
Prosecco er en musserende vin som lages på druen Prosecco. Mye er tross alt ganske enkelt i Italia, om man bare finner fram i kaoset og mangfoldet. Den musserende prosecco-vinen skal ha blitt til som følge av naturens luner. Prosecco er en drue som modner sent. Noen ganger ble gjæringen avbrutt av vinterfrosten, slik at det fortsatt var noe kullsyre og restsukker når våren kom. Prosecco produseres med annengangsgjæring på ståltank, ikke på flaske som i Trento eller Champagne — eller Franciacorta, som vi skal avlegge en visitt til avslutningsetappen. For at den skal kunne kalles spumante (musserende) må den ha minst tre atmosfærers trykk. Med lavere trykk kalles den fizzante (perlende).
Standard er tre atmosfærer, som er halvparten av trykket i en champagne. Den har med andre ord mye mindre kullsyre enn champagne og de fleste andre musserende viner. Men nettopp den lette og tørre stilen kombinert med lavt kullsyretrykk gjør den til en ypperlig terrassevin som man koser seg med på en varm dag. Jeg har sittet noen formiddager på en utekafe i Venezia med et glass kjølig og frisk prosecco, og der passer den utmerket. Men det er nok ikke en vin jeg vil hente fram til de store anledninger. Noen gode produsenter er Desiderio Bisol, Angelo Ruggeri, Le Cotlture, Ruggeri & Co, L’Antica Quercia, Adami, Col Vetoraz, De Faveri og Gregoletto. Dette er Vinmonopolets utvalg av Prosecci.
Colli di Conegliano er DOC for en del av områdets viner som produseres på andre druer enn Prosecco. Her lages vin på en lokal drue som heter Incrocio Manzoni, som finnes i en hvit og en rød variant, og Marzemino. Det lages også en spennende passitoviner. I boken Italiensk vin fremheves produsentene Gregoletteo, Massotina og Conte Collatos for bianco. Sorello Bronca fremheves som den beste produsenten av Rosso. Francesci Tommasi og Vincenxo Toffoli lager utmerkete passitoviner.
Boken Mountain High, med undertittel Europe’s greatest cycle climbs er en beskrivelse av Europas 50 mest kjente fjelloverganger, i alle fall de fjellovergangene som er mest kjent for sykkelinteresserte. Vi får beskrivelser, historikk, bilder og tekniske beskrivelser. Dette er en flott bok om man drømmer om å sykle noen av disse bakkene, om man litt mer konkret vurderer å gjøre det, om man planlegger å se syklister på nært hold — eller om man bare vil sitte i sofaen og se andre slite seg opp disse bakkene.
Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2012. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.
Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsen kom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.
Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen.
Gambero Rosso Italian Wines 2012
Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK.
I vini del Giro d’Italia 2012
- Innledning
- 1. etappe: Dansk øl i Herning
- 2. Etappe: Danske bjerge og polarøl
- 3. etappe: 8-tall rundt Horsens
- 4. etappe: Verona — Soave og Valpolicella i Romeo og Julies by
- 5. etappe: Vi prøver en oransje vin.
- 6. etappe: Frisk hvitvin og Bob Dylan
- 7. etappe: Der Afrika og Europa møtes
- 8. etappe: Rystende opplevelser der Giroen snur
- 9. etappe: Vi setter kursen mot nord
- 10. etappe: Til den hellige Frans av Assisi
- 11. etappe: Toscana og Chianti
- 12. etappe: 17. mai i Cinque Terre
- 13. etappe: Savona — Cervere Barolo
- 14. etappe: No ser et atter slike fjell og daler
- 15. etappe: Litt øl, til en forandring?
- 16. etappe: Et stykke Østerrike i Italia?
- 17. etappe: Falzes/Pfalzen — Cortina d’Ampezzo
- 18. etappe: San Vito di Cadore — Vedelago
- 19. etappe: Treviso — Alpe di Pampeago/Val di Fiemme
- 20. etappe: Caldes/Val di Sole — Passo dello Stelvio
- 21. etappe: Tempo i Milano
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.