Sykkelruter i Oslo: Bryn til Grønlandsleiret via turvei – en liten perle!

[section_title title=Gamlebyen]Nå kommer vi til et sted hvor vi må krysse St Hallvards gt. Men det er fotgjengerfelt og trafikklys, så dette er enkelt. Herfra ville jeg helt klart ha valgt enten Schweigaards gate eller St Hallvards gt videre, alt etter hvor i byen jeg skal. Jeg velger som regel den raskeste veien.

Men i dag er målet å vise at vi ikke behøver å sykle på trafikkerte veier. Derfor er vi trofaste mot gang- og sykkelveien og følger den skiltede gang- og sykkelveien inn i parken.

Vi følger veien gjennom Vikengata og Nonnegata. Akkurat her er det grusvei, men vi har vel ikke blitt så pinglete at vi er avhengig av asfalt for å kunne sykle? Det er bare en kort avstikker til geocachen Oslo fengsel – Komplottet #6.

 

Her inne kan vi også se en av Oslos skampletter: En skulpturpark som ikke har blitt ordentlig vedlikeholdt. Også her er det en geocache Skulpturparken på Klosterenga – eo #25.

 

Selv om vi er på en vei hvor det i alle fall ikke kjører mange biler, så unngår vi ikke den hersens parkeringen. Det er deprimerende at et slikt område skal forsøples av parkering på denne måten. Men blikkboksene er hellige for våre politikere.

Hvis vi velger veien nærmest muren til Oslo kretsfengsel vil vi passere 19 store, kuleformede steiner. Dette er en del av en geopark, og det er en stein fra hvert fylke i Norge som viser en typisk steinsort.

Vi velger veien på venstre side i vår retning, altså litt lenger syd. Her blir vi nok en gang minnet om at det ikke bare på sykkelområdet Oslo kommune forsømmer seg. Vi var innom en del av skulpturparken litt lenger oppe. Denne spiralen skulle hatt vann, og den skulle selvsagt vært vedlikeholdt. Det er vanskelig å fri seg fra den tanke at dette hadde blitt bedre vedlikeholdt om det hadde ligget et annet sted enn i indre Oslo øst.

 

Hvem skulle trodd at det er så fint mellom Grønlandsleiret, Schweigaards gate og Oslo kretsfengsel?

Dermed er denne turen slutt, og vi ender på Grønlandsleiret omtrent ved innkjøringen til Oslo politikammer. Vi har klart å komme oss helt inn til sentrum langs en tilnærmet bilfri turvei.

Skal man videre er det sykkelfelt langs Grønland. Som i så mange gater med sykkelfelt er det alt for mange bilister som “skal bare” og som stopper i sykkelfeltet. Men det er en annen historie. Omtrent der turen ender kan vi finne geocachen Old Fire?

Drar vi tilbake til der vi startet fra er vi midt i et veldig rotete trafikkområde. Men kommer vi oss gjennom det er det mulig å sykle på sykkelfelt langs Østensjøveien, og senere velge turveien langs Østensjøvannet. Herfra er det gode muligheter til å komme videre inn i Østmarka. Det er turveier også i andre retninger mot Hellerud, Tveita og Haugerud. Men disse har ikke jeg syklet — i alle fall ikke foreløpig — så jeg vet ikke hvordan de er. Vi kan altså starte i sentrum og sykle langt inn i Østmarka og nesten helt unngå veier med biltrafikk. Jeg synes det er flott at vi har slike muligheter i Oslo.