Lycra eller ikke lycra?

[En kommentar som sto på trykk i Aften 13. juni 2012]

«Lycra forplikter» skriver Kjersti Flugstad Eriksen og Heidi Skarnes i Aften 6. juni. I samme avis kan vi lese at lycrasyklistene lever farlig.

Når jeg legger ut på en skitur ikler jeg meg skiklær. Jeg opplever ikke på noen måte at det forplikter meg til å henge med de som trener til Birken. Når jeg skal på sykkeltur tar jeg på sykkelklær. Jeg synes ikke at sykkelklær forplikter noe mer enn skiklær. Det er bare et spørsmål om å kle seg hensiktsmessig i forhold til den aktivitet man bedriver. Men skal man bare en kort tur er det ikke bryet verdt å skifte.

Sykkelklær er bedre å sykle med enn en olabukse. En sykkelbukse som går høyt bak, gjerne med seler, sammen med en sykkeltrøye med lang rygg gjør også at man slipper den «rørlegersprekken» som man alt for ofte ser hos olabuksesyklister når de sitter fremoverbøyd på sykkelen. Jeg vet godt at jeg som en godt og vel middelaldrende mann med litt for mange kilo ikke blir et stil-ikon i lycra. Men det bryr jeg meg ikke om. Jeg prioriterer komfort fremfor stil når jeg er på sykkeltur. Jeg bryr meg heller ikke om at sprekere syklister kan kle seg mindre hensiktsmessig.

At den som sykler i lycra lever farlig er en statistisk analyse på nivå med å konkludere med at brannbiler fører til branner. For som kjent brenner det mest der det er mange brannbiler.