Les vins du Tour de France 2012: Innledning

Så er det klart for årets store sykkelbegivenhet: Tour de France.

Selv om vårt hovedtema er vin, så blir det her, som i Giro d’Italia, øl de første dagene. De tre første etappene går i verdens mest spennende øl-land: Belgia. Men det blir nok litt fransk øl også, før vi kommer inn i noen vin-distrikter. I løpet av de tre ukene touren varer skal vi innom noen områder som vi har besøkt før, men også noe nye og veldig interessante områder.

Vi skal en tur innom Sveits, så da får vi se på noe av det gjøkurlandet kan by på  av vin.

Vi skal også innom noen nye områder i det syd-veslige Frankrike – i alle fall nye i den forstand at vi ikke har vært innom disse i de årene jeg har fulgt vinen til Tour de France.

Man skal som kjent alltid servere et alkoholfritt alternativ. Også i vinproduserende land, land hvor vin har vært dagligdrikk, er det mange som ikke drikker alkhol — langt fler enn vi her oppe i nord gjerne tror. Man serverer selvfølgelig alltid vann ved siden av vinen. Tørsten slukkes med vann, vin drikker man for smakens skyld. For den som vil ha et alternativ til vin finnes det heldigvis drikke som er bedre og langt mer spennende enn sukkervann med kunstig smak og farge. Jeg har lært mye om vin av Toralf Bølgen på noen av hans kurs, vinsmakinger som han har ledet og gjennom hans bøker. Her er en lenke til en sak på nrk.no hvor Toralf Bølgen presenterer alkoholfrie drikker.

Rittet har ennå ikke startet. Så mens syklistene gjør de siste forberedelser og sine siste fotostunt, media jakter på intervjuobjekter, ekspertene spekulerer i hvem som kan vinne og noen er ute etter øl, kan vi mimre litt over fjorårets Tour de France med første del av TV2s oppsummering av høydepunktene. Film er ikke mitt område. Men jeg våger likevel den påstand at Finn-Erik Rognan har gjort en veldig god jobb med klippingen her, ikke minst når det gjelder forholdet mellom bilder og musikk.

[vimeo]http://vimeo.com/29012384[/vimeo]

Det blir litt merkelig å følge Tour de France uten Thor Hushovd. Men sånn er det. Vi satser på at det blir mer enn nok av spenning likevel, og at Edvald Boasson Hagen på en god måte forsvarer de norske fargene han skal sykle med som nybakt norgesmester.

Vi kommer i år også til å ta med oss litt musikk, der vi måtte finne noe langs Touren. Vi skal fra Belgia til Paris, og da kan det passe å starte med en belgier som gjorde pariser av seg: Jaques Brel. Skjønt at han gjorde pariser av seg er en sannhet med betydlige modifikasjoner. Han var omtrent konstant på turné inntil han trakk seg tilbake fra konsertlivet i 1966. Han tilbragte sin siste tid i Polynesia, hvor han også er begravet. Jaques Brel var født i Schaarbeck nær Brussel. Hans familie var av flamsk avstamming, men var franksspråklig. Så her havner vi på en måte midt i den belgiske språkstriden. Da kan det vel passe å la hans sang om flamlenderne, “Les Flamands”, fremført på fransk, være første musikkinnslag. Jeg er ikke helt overbevist om at den sangen bidro til å gjøre ham populær i Flandern.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MQHfHVU6qHM&ob=av2e[/youtube]

Les vins du Tour de France 2012

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.