Så ble det 1-0 til Mark Cavendish i sprintduellen med Peter Sagan. Mark Cavendish imponerer virkelig. Han har forlengst vist at han kan vinne uten at et høyhastighetstog til å trekke ham opp. I går kom han ganske langt bakfra, fikk ikke noen spesiell hjelp fra laget, men timet perfekt og var akkurat den nødvendige meteren foran i mål.
I dag er det mer kupert og motbakke mot mål. Så det blir ikke en ny sprintetappe. Edvald Boasson Hagen bør få en ny sjanse her. Han har hatt for vane å slå fryktelig tilbake når han har blitt slått. Kanskje skjer det i dag?
Men vi skal fram til 5. etappe som går fra Rouen til Saint-Quentin.
Se Michelin for turistinformasjon om Rouen og Saint-Quentin.
Vi er fortsatt i øl-distrikter. Vi starter like øst for Rouen, litt nord for dagens etappe, i byen La Chapelle Saint-Ouen. Bryggeriet Ferme-brasserie La Chapelle brygger i følge deres nettsider øl med navnet Northmæn i tradisjon etter vikingene. Jeg må innrømme at jeg ikke helt vet hva som skal være spesielt med deres vikingøl, men man blir nysgjerrig på slikt uansett. I følge bryggeriets nettsider var det vikingene som brakte med seg kunsten å brygge øl på bygg til dette området. Men i så fall er vel alt øl herfra i tradisjon etter vikingene.
De fleste øl som er listet på deres nettsider er i utgangspuntet de samme typene som man finner hos andre bryggerier. Ferme-brasserie La Chapelle produserer også to typer cervois, som i alle fall her betyr en øltype laget uten humle. Cervois Rollon er smaksatt med røsslyng og ettergjæret med honning. Cervois Yggdrasil er smaksatt med ask. Jeg må innrømme at jeg ikke har tenkt på at ask skal ha noen veldig karakteristisk smak, og jeg tror heller ikke noe særlig på askavkokets helsebringende virkning. Men det er slikt som jeg får lyst til å smake, om anledningen skulle by seg.
En liten avsporende kommentar til navnet Northmæn med æ. Franskmenn er glade i å bruke bokstavene ø og æ når de skal understreke noe nordisk, gjerne med litt vikingtilknytning. I butikken finner vi f.eks. ofte røkelaks fra Nørge og man kan kjøpe et melkeprodukt (jeg er ikke helt sikker på hva det er) som heter Fjørd. Det til nå mest komiske utslaget av dette som jeg har sett, er denne scooteren, hvor eieren åpenbart ønsket og understreke det monstrøse i monsteret ved å skrive Mønster.
Ferme-brasserie La Chapelle er også arrangør av en årlig vikingfest, om jeg har forstått det rett. Men årets fest var 16. juni, så de som vil prøve seg som vikinger på fransk vis må nok vente til neste år. Jeg vet ikke helt hvordan denne festen (ut)arter seg. Vikinger som drikker alt for mye, spiser fluesopp, går berserk og stikker av med deres kvinner og kirkesølv? Her er et annet vikinginnslag fra TV2s TdF-sendinger 2011, laget av Finn Erik Rognan og John Kaare Hoversholm:
[vimeo]http://vimeo.com/25904383[/vimeo]
Et bryggeri med lange tradisjoner er Brasserie de Clerck, som ligger i Péronne, litt øst og litt mindre nord for Saint-Quentin. De skriver sin historie tilbake til 1774. Men jeg vet ikke mer om dette bryggeriet enn det som står på deres nettssider. De har en serie øl som de kaller Pot Famand, og som i følge dem selv er brygget etter flamske håndverkstradisjoner. De har også en del andre øltyper.
Jeg er neppe den eneste som har forbundet navnet San Quentin, med spansk skrivemåte, med et fengsel i California gjort kjent av Johnny Cash, ikke med en by i Franrike. Så vi tar en liten avstikker over dammen, og lar Johnny Cash synge om San Quentin, live at San Quentin.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1zgja26eNeY[/youtube]
Omtrent midtveis går etappen ikke så veldig langt nord for det som Ryanair kaller Paris, nemlig Beauvais. Men som de fleste som har reist med Ryanair har oppdaget: Ryanairs geografikunnskaper er meget dårlige. Beauvais er ca 90 km nord for Paris, og det er omtrent som når Ryanair kaller Sandefjord for Oslo (skjønt på ryanairsk har vel Oslo flyttet seg til Rygge nå).
Vi tar med en komponist til fra den fransk-flamske skolen: Johannes Ockeghem, som antagelig var født i den provinsen Hainaut i Belgia, hvor det var målgang på andre etappe, en gang mellom 1410 og 1430. Opplysningene her er usikre. Når vi velger å følge reiseruten i Tour de France fremfor musikkhistorien, blir det litt surr i kronologien. Johannes Ockghem regnes som den fremste komponisten i perioden mellom Guillame Machaut og Josquin dez Pres. Men vi har ennå ikke vært innom noen av dem, så det er opplysninger som bare er til en viss hjelp for den som i alle fall kan litt fra før om musikk fra denne perioden. Vi tar med Kyrie fra Johannes Ockghems Missa Prolationum, her fremført av The Hilliard Ensemble. Det er andre gang vi møter The Hilliard Ensemble, men uten Jan Garbarek denne gangen. Det er en video for nerder, i og med at bildene bare er notene til det som synges.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZWLsLAujZzI[/youtube]
Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2012 — mange interessante områder
- Innledning
- Prolog — Liège
- 1. etappe — Liège — Seraing
- 2. etappe Visé — Tournai
- 3. etappe: Orchies — Boulogne-sur-Mer
- 4. etappe: Abbeville — Rouen
- 5. etappe: Rouen — Saint-Quentin
- 6. etappe: Årets champagne-etappe
- 7. etappe — nyanser i grått og forvirrende farger
- 8. etappe — til Helvète!
- 9. Kamp mot klokken i klokkebyen
- En hviledag i Burgund!
- 10. etappe: Mâcon til Bellegarde-sur-Valserine
- 11. etappe Albertville til La Toussuire — Les Sybelles
- 12. etappe: Fra fjell til vin
- 13. etappe: Flatt, men mye interessant vin.
- 14. etappe Limoux — Foix
- 15. etappe: Vin og avec
- 16. etappe: Søt vin, harde fjell og varme bad
- 17. etappe. I dag må vi ty til magi for å finne vin
- 18. etappe — en rødvinsetappe
- 19. etappe. Tempo — Bonneval > Chartres
- 20. etappe — finale i Paris. Champagne comme toujours
- Så var det over — Tour de France 2013
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.