Les vins du Tour de France 2012: 18. etappe – en rødvinsetappe

Så fikk vi det vi ikke trengte: En positiv dopingprøve. Det var ikke en relativt ukjent rytter fra et sted med tvilsom dopingkultur. Det var Frank Schleck. Man bør slutte å bli overrasket.

Jeg er ingen ekspert på doping. Men jeg kan ikke forstå at vanndrivende middel er noe man kan ha nytte av når man skal sykle en 217 km lang flat etappe på en varm dag. Jeg har merket meg at dette preparatet er noe som ikke fører til automatisk suspensjon, og at det var dette Alexandr Kolobnev testet på i 2011, men senere ble frikjent for. Så vi får se. Man begynner å lengte etter OL, slik at man får noen dopingsaker i andre idretter. Men nok om doping i denne omgang.

Når dette ferdigstilles har rytterne nettopp unnagjort sin hviledag og har fjellene foran seg. Så jeg vet i øyeblikket ikke om og eventuelt hvordan fjelletappene har ført til noen endringer. Vår etappe er den siste hvor andre enn sprintere kan ha en mulighet for å vinne en etappe. Det kommer an på om et brudd for lov til å gå inn.

18. etappe er en småkupert etappe som starter i Blagnac like utenfor Toulouse, og ender i Brive-la-Gaillarde.

Den starter like utenfor Toulouse og tar oss gjennom vinormåder som vil til nå ikke har besøkt. Nord-vest for Toulouse er det tre vinområder: Fronton, Lavilledieu og Saint-Sardos. De to første ligger på østsiden av elven Garonne, den siste på vestsiden. Vininteresserte vet at Garonne er en av elvene som renner ut ved Bordeaux.

Det er flere vinområder langs Garonne mellom oss og Bordeaux, men de får vi komme tilbake til et år Tour de France er innom områdene. Men elven er viktig. Går vi bakover i historien var ikke Bordeaux spesielt kjent for god vin. De var tynne og ofte ganske sure. Vinene fra områder lenger inne i landet var bedre og mer etterspurt. Men Bordeaux har en beliggenhet som var mer strategisk den gangen enn nå, da elvene betød mye mer for transport av varer. Vin ble skipet på elvene Dordogne og Garonne til utskipingshavnen i Bordeaux. Denne posisjonen brukte Bordeaux. De sendte ikke ut annen vin før deres egen var solgt. Og de brukte annen vin inn i den de selv produserte og forbedret denne — og solgte den som sin egen.

Vi skal ikke grave oss ned i den historien. Men det er greit å ha den i minne når vi ser på vin fra “dalstroka innafor”.

Det første området vi kommer til er Fronton. Dette er et område som ligger mellom elvene Tarn og Garonne. Man kan vel si at det ser mot Tarn og har vendt ryggen til Garonne. Det er et platå som har en relativt bratt kant mot Garonne, og som skrår ned mot Tarn. I området dyrkes en drue som heter Negrette. Man må vel kunne si at den er lokal, selv om den visstnok opprinnelig kommer fra Kypros og ble brakt til området av Tempelridderne i middeladeren. En rødvin fra Fronton er typisk laget med 50-70% Negrette. Resten kan være Cot (Malbec), Fer Sevardou, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Gamay.

Negrette gir en aromatisk og myk vin, med lite syre og lite tanniner. Det er en vin som bør drikkes ung. Men vinens karakter og lagringsdyktighet vil variere etter hvilke sekundærdruer som er benyttet ved siden av Negrette.

Vinmonopolet har to rødviner fra Fronton. Jeg har ikke smakt noen av disse, og kan derfor ikke mene noe om dem. Men jeg merker meg at Dom. de Rullet 2008 er laget med 80% Negrette, så  den er kanskje verdt å prøve om man vi prøve denne druens karakter. Med en pris på 101 kr er det ikke en veldig stor risiko å prøve den.

Det lages også rosévin i Fronton. Den lages etter saignée-metoden, og jeg viser tilbake til mine kommentarer til 7. etappe om ulike produksjonsmetoder for rosévin m.m. Vinen beskrives som meget fruktig, men ellers vet jeg lite om den.

Nord for Fronton kommer vil til Lavilledieu. Jeg kjenner det bare av beskrivelse, men må innrømme at det ikke fremstår som det mest interessante området. Når det står at man her bruker så mange ulike druer at det er vanskelig å beskrive en stil for området, da er det ikke dette jeg prioriterer.

Etappen følger Garonnes venstrebredd. Fronton ligger langs høyrebredden. Så i den grad syklistene har tid til å nyte utsikten i den fasen av løpet hvor alle ser ut til å forsøke å komme med i et brudd, så vil de se ryggen til Fronton på den andre siden av Garonne. Ved venstrebredden er man i Saint-Sardos. Heller ikke dette er et område jeg vet stort om. Selv fremhever de at de er alene om å kombinere Tannant og Syrah i sin vin.

Etter ca 5 mil dreier syklistene av fra Garonne. De krysser da Lavilledieu og fortsetter over elven Tarn. Når de kommer til dagnes første klassifiserte stigning, Côte de Saint-Georges, forlater de dette vinområdet. Det er en tredjekategori som er kort, men bratt: 1 km med gjennomsnittlig stigning på 10,3%. Jeg vil ikke bli overrasket om vi ser et angrep her, selv om det er langt til mål.

Etter 110 km, når det er 112 km til mål, kommer rytterne inn i Cahors. Dette er et vinområde som er kjent for mange. Jeg nevnte innledningsvis at de som skipet ut vin fra Bordeaux brukte annen vin til å forbedre sin egen, ikke spesielt gode vin. Det var nok heller vin fra Cahors enn fra Fronton og de andre områdene nord for Toulouse som ble brukt til dette.

Vinområdet Cahors ligger langs elven Lot, som slynger seg gjennom landskapet. Det er for så vidt et interessant eksempel på meandrering og kanskje er det bare noen tusen år til elven har funnet en snarvei ved Luzech og området blir litt som Cirque de Navacelle. Men vi skal ikke gå næmere inn på det.

En Fronton og to Cahors innkjøpt i anledning denne etappen. Men alle tre blir nok ikke drukket på en dag.

Syklistene skal bare krysse området. Den veien hvor de kommer inn til byen Cahors, hvor dagens mellomsprint er, følger en dal mellom vinmarkene. Det er først når de er på vei ut av byen og opp den fjerdekategoristigningen som kommer like etterpå at syklistene eventuelt kan plukke med seg noen vindruer.

Hoveddruen i viner fra Cahors er Cot, som mange kjenner under navnet Malbec. Den er også kjent som Auxerrois. Kjært barn har mange navn, og noen ganger synes det æ være viktig at kundene skal bli forvirret. Uansett: Det skal være minst 70% av Cot. Resten kan være Merlot og/eller Tannant. Vinen er mørk, kraftig og tanninrik. Den har godt av å lagres.

I tråd med dagens mote har en del produsenter begynt å lage en vin som har mindre tanniner og utvikler seg raskere. Andre er skeptiske til dette bruddet med tradisjonene. Det er fristende å si at vinen i alle fall er produsert på de samme druene, selv om den høstes (for) tidlig. Vi har sett andr eksempler på at tradisjonelle druesorter har blitt erstattet av motedruer, og da er det vanskeligere å finne tilbake til røttene igjen.

Det produseres også rosé- og hvitvin i området, men den kan ikke selges som AOP Chaors.

Vinmonopolet hadde 15 viner fra Cahors i sine lister sist jeg sjekket.

Om vi bare ser på vinen langs etappene, så er dette den vinmessige avslutningsetappen. Men vi skal nok finne på noe til de to siste også.

Dagens franske komponist er en som neppe er særlig kjent for folk flest: Jules Massenet. Han ble født like utenfor St Etienne i 1842, og døde i Paris i 1912. Han var først og fremst operakomponist, og hans operaer var veldig populære i hans samtid. Men hans stil gikk av moten. I dag er det bare to av hans operaer som noenlunde jevnlig settes opp: Manon og Werther. Men jeg kan i alle fall ikke huske at noen av dem har vært satt opp i Oslo, og tilfeldighetene har ikke villet at de har vært satt opp i andre operabyer når jeg har vært der. Så jeg har ikke sett noen av dem.

Jeg har tatt med “Porquoi me reveiller” fra Werther. Hvorfor vekke meg? kan kanskje også være en kommentar til Frank Schlecks positive dopingprøve. Her er den fremført av Luiciano Pavarotti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eV3pudECmxg[/youtube]

Les vins du Tour de France 2012

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.