Les vins du Tour de France 2012: 19. etappe. Tempo – Bonneval > Chartres

Le chou chou français (den franske kjæledeggen), som de franske kommentatorene kaller Thomas Voeckler, vant nok en etappe og sikret seg igjen klatretrøyen. Franskmennene er selvfølgelig veldig godt fornøyd med fem franske etappeseier. Skulle Thomas Voecker gå hen og vinne klatretrøyen, da tar det helt av. I dag avgjøres det. Det er mulig å sikre seg 62 klatrepoeng på dagens etappe, om jeg har regnet rett. Etter denne etappen er det bare mulig å sikre seg ytterligere 7 klatrepoeng. Thomas Voeckler har flere ganger vist at han er en skikkelig fighter som ikke gir seg før han må når det er noe å kjempe for. Så det blir i alle fall ikke lett for Fredrik Kesiakoff å vinne denne trøyen tilbake.

Vi skal fram til 19. og nest siste etappe. Det er en tempoetappe fra Bonneval til Chartres. I praksis er det her det hele skal avgjøres, om det ikke alt er avgjort. Siste etappe er, for å si det med Jens Voigt, a high speed party.

Vi har nå beveget oss litt nord for områdene hvor det produseres klassifisert vin. Men vi tillater oss en liten avstikker sydover til Loire. Det er ikke så lagt. Ca 50 km mot syd-vest finner vi Coteaux du Vendômois og omtrent like langt mot syd-øst finner vi områdene Orléans og Orléans-Cléry.

Det må innrømmes at vi ikke er i de mest spennende delene av Loire, i alle fall ikke om vinen er målestokken.

Man skal holde tunge rett i munnen når man beskriver geografien i dette området. Loir er en sideelv til elven Loire. Det er lett å gå i surr. Jeg har sett kart hvor begge elvene er kalt Loire.

Coteaux du Vendômois ligger langs elven Loir. Det produseres hvitvin med druene Chenin blanc, Sauvignon blanc og Chardonnay. Videre produseres rødvin av Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Gamay og Cot. Det er også en lokal, rød drue som kalles Pinot d’Aunis. I følge mine kilder produseres det en velrenommert vin gris på denne druen. Men alt er relativt. Og med utgangspunkt i den fargeforvirringen jeg beskrev til 7. etappe, tør jeg ikke si noe mer om den vinen så lenge jeg ikke har smakt den.

Lenger øst finner vi Orléans og Orléans-Cléry. Her var det på 1600-tallet 30.000 hektar vinmark. Denne ble fullstendig desimert av phylloxera-epidemien på 1800-tallet. I dag er det bare ca 150 hektar vinmark her. Vi er i en overgangssone mellom kystklima og kontinentalt klima. Det produseres hvitvin basert på Chardonnay, som man lokalt kaller Auvernat blanc. Jeg kan ikke skjønne at det kan være en god markedsføringsstrategi å ha et lokalt navn som ingen kjenner på en av verdens mest kjente druer. Det brukes også noe Pinot gris.

3/4 av produksjonen er rød- og rosévin. Det brukes mye Pinot meunier, som man igjen har gitt et lokalt navn: Auvernat noir. Videre brukes Cabernet sauvignon, Cabernet franc og Pinot noir. Vinene er fruktige og lette, og bør drikkes unge.

Når vi trekker mot nord kan vi igjen begynne å lete etter øl. I Bonneval har jeg ikke funnet noe. Når sant skal sies har jeg ikke funnet noe som helst av interesse i Bonneval. I Chartres har jeg har funnet et lite bryggeri: L’Eurélienne. Jeg kjenner det kun av omtale. Om jeg har forstått det rett er det et mikrobryggeri som neppe har noen distribusjon utenfor sitt hjemmeområde. Man får i alle fall kjøpt det hos Made in Chatres. Litt om ølet finner du her (på fransk).

Når vi er i Chartres må vi også ta med katedralen. Det meste av dagens katedral ble bygget mellom 1193 og 1250. Men det som gjør denne spesiell i forhold til alle de andre katedralene som finnes, er at den er så godt bevart. De fleste av de originale glassmaleriene er intakt og arkitekturen er lite endret. Den står på UNSCOs verdensarvliste.

Vi velger i dag musikk av komponisten Charles Gounod. Han ble født i Paris i 1818 og døde i 1893. Han var mest kjent som operakomponist. Gounods to mest kjente operaer, Faust og Romeo og Julie, spilles fortsatt. Han har også en kjent Ave Maria. Jeg har tatt med Ballad for Marguerite fra Faust.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HuK50d-_1PA[/youtube]

Les vins du Tour de France 2012

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.