Børser i svart, hvitt og grått

[Diskusjonen om annenhåndsomsetning av billetter har blusset opp igjen og har blant annet blitt omtalt på lederplass i DN. Jeg henter derfor fram til resirkulering en kommentar jeg skrev for seks år siden. Den ble trykket i Aftenposten 17. juli 2006, og tas inn her uendret.]

Regjeringen vil forby “svartebørssalg” av billetter. Det vil være et feilgrep. Mange av oss har vært i London og gledet oss over at det ofte er mulig å få billetter til kveldens forestilling, selv på de mest populære musikalene.

Prisen kan riktignok være stiv, men vi aksepterer den. Dette er mulig fordi man i London lenge har hatt et velorganisert “svartebørsmarked” for billetter. Det har også hendt at jeg har kjøpt billetter gjennom “svartebørshandlere” til utsolgte konserter i Oslo.

Det er ikke bare konserter med superstjerner som U2 og Bruce Springsteen som blir utsolgt på kort tid. Jeg har selv et par ganger forsøkt å få billetter til Nationaltheatrets oppsetning av “Mens vi venter på Godot” med Espen Skjønberg og Toralv Maurstad, men har måttet konstatere at alt har vært utsolgt. Det samme gjelder for andre populære forestillinger.

Jeg er neppe heller alene om å ha blitt sittende med billetter som jeg av ulike grunner ikke har kunnet benytte. En ting er at jeg taper pengene — det har jeg nok råd til. Noe annet er at det blir tomme plasser på et arrangement som mange ønsker billetter til. Noen kunne ha fått glede av de billettene som jeg ikke får benyttet. Men siden markedsplassen ikke finnes, finner jeg ikke fram til mulige kjøpere.

Populære arrangementer selges ut tidlig. Det er ikke alltid man vet hvor man vil være og hvordan timeplanen vil se ut om et halvt år. Noen ganger åpner det seg en mulighet som man ikke trodde var der, om man bare klarer å få tak i billetter. Andre ganger viser det seg at man likevel ikke kan gå, selv om man har billetter. Det kan også hende at man ikke har mulighet til å stille seg i kø den dagen billettene legges ut for salg, slik at kjøp på “svartebørs” er eneste mulighet.

Det vi trenger, er et velorganisert annenhåndsmarked for billetter. Det burde ikke være vanskelig å etablere en nettbasert tjeneste hvor man kan se hvilke billetter som til enhver tid er tilgjengelig, og hvor man kan legge ut billetter for salg. Her bør det også være mulig å kjøpe billetter til dagens forestilling til redusert pris, om den ikke er utsolgt.

Vi kan mislike spekulanter som kjøper opp billetter i håp om å selge. Men jeg kan ikke se at det er noe verre å kjøpe billetter enn det er å kjøpe aksjer, kunst, fisk eller annet i håp om å kunne selge det videre med fortjeneste. Selv om vi ikke liker det, så er det gjerne spekulanter som gjør markedet likvid, og som dermed får det til å fungere. De er et nødvendig onde.