Caroline, Kate og oss andre: Retten til eget bilde

[section_title title=Aktuell og allmenn interesse]

Avbildningen har aktuell og allmenn interesse

For kjendisjournalistikken er det denne som har størst betydning. Kjendispressens logikk er at det folk er interessert i å se bilder av og lese om, det har aktuell og allmenn interesser. Da har det selvsagt aktuell allmenn interesse at Kate har bryster. Men så enkelt er det heldigvis ikke.

Når kronprins Haakon åpner det nye konserthuset i Stavanger, da har det selvsagt aktuell og allmenn interesse. Han kan ikke nekte noen å offentliggjøre bilder av dette. Hva en fotballspiller gjør under og umiddelbart etter en landskamp har også aktuell og allmenn interesse — også om man har gjort noe dumt som man ikke ønsker å se smurt utover avisenes sportssider.

Offentlige personer må finne seg i mer offentlighet rundt sin person enn alle oss andre som lever en mer tilbaketrukket tilværelse. Men også offentlige personer har krav på et privatliv. Her begynner det å bli vanskelig. Hvor nærgående og private bilder må offentlige personer finne seg i?

Det kan sevfølgelig ikke gis et enkelt og klart svar på dette. Private forhold kan ha betydning for ens offentlige rolle. Hvis en statsråd har en elsker eller elskerinne som er en sentral person i en interesseorganisasjon innenfor eget ansvarsområde som statsråd, da er det ikke bare en privatsak. Det heller ikke bare en privatsak hvem maktpersoner omgås, eller om de skulle ha et rusproblem. Alt dette kan ha betydning for hvordan de skjøtter sine oppgaver. Det har også aktuell og allmenn interesse om det ikke er samsvar mellom liv og lære hos maktpersoner.

Andre offentlige personer har helt andre roller i samfunnet. Noen er bare opptatt av å spille fotball og har blitt veldig gode fotballspillere. Bortsett fra når de spiller fotball vil de helst være i fred. Vi kan gjerne ønske å vite mer om våre idoler, også om mer private forhold. Men vi har ikke noe med det. Hvem en fotballspiller omgås på fritiden har liten eller ingen betydning for det han presterer i sin offentlige rolle på banen. Det har ikke aktuell og allmenn interesse.