Er handelstanden avhengig av gateparkering?

[section_title title=En sykkelfiendtlig handelsstand]

En sykkelfiendtlig handelsstand

<edit>Etter at dette ble publisert ble jeg gjort oppmerksom på rapporten “Indkøb og transportvaner i København”, hvor det også vises til rapporter fra Nederland og Sverige, som viser at syklister handler for like mye som bilister. Syklister handler litt mindre om gangen, men oftere, sammenlignet med bilister.</edit>

Handelstanden fremstår gjerne som syklistenes fiende og bilistenes forsvarer. Nå er det en Roy Staurvik som vil fjerne sykkelfeltene i Karenslyst allé. “Folk som har stukket inn i nærmeste kiosk eller annen småhandel er tatt og vareleverandører får svi”, sier daglig leder hos Narvesen i Karenslyst allé, altså denne Roy Staurvik. Her får han virkelig anledning til å snakke for sin syke mor. Daglig leder hos Narvesen vil at bilister skal kunne stoppe i sykkelfeltet utenfor kiosken hans. Bymiljøetaten driver “heksejakt” når de ikke lar disse bilistene stanse der det er “all stans forbudt”.

Det er så få parkeringsmuligheter, påstår kioskmannen. Man man ikke annet enn undres over om han virkelig er så dårlig kjent i den gaten hvor han driver kiosk, eller om han ganske enkelt lyver: Det er i alle fall to parkeringshus med innkjøring fra Karenslyst allé. Men han snakker kanskje for de late som ikke gidder å gå noen meter og som må stanse rett utenfor kiosken fordi bladet er så tungt å bære? Eller hvor de egoistene i fine biler som mener at alle andre har å flytte seg når JEG skal parkere min dyre bil der det passer MEG? Piss off, Roy Staurvik! Hvis du vil ha kunder som kan parkere bilen rett utenfor kiosken din, da får du flytte kiosken din til en parkeringsplass. <edit>Syklister vet vel nå hvilken Narvesen-butikk man ikke bør handle i.</edit>

For ikke lenge siden direktør Glenn Eikbråten i gårdeierforeningen “Byfolk” påsto at sykkelfelt i Skippergt og Kirkegt skal ha ført til at kundene forsvant, og får sine påstander gjengitt i Aftenposten og Nrk.no, kanskje også flere steder. (Aftenposten har et fint illustrasjonbilde med tre biler sykkelfeltene, og en syklist som tvinges til å sykle midt i veien, mot kjøreretningen.) Det er åpenbart et informasjonsybrå som har gjort en god jobb for interesseorganisasjonen “Byfolk” (som represeneter gårdeiere, ikke byfolk). Tidligere har vi fått høre at hver parkeringsplass som fjernes betyr 1 mill i tapt omsetning. De vil ha parkeringsplasser for ikke å miste kunder. Skal vi tro på dem?

Vi får ikke vite noe om hvordan disse tallene har fremkommet. Hos NRK sies bare generelt at omsetningen har gått ned med 30%. Aftenposten nevner også et renseri som mistet 60% av sin omsetning. Om vi skal tro det tidligere leder av Sykkelprosjektet, Erik Øimoen, sa på et møte arrangert av SLF Oslo, så var dette renseriet i stor grad basert på kunder som kom i bil og stanset rett utenfor for å levere eller hente sitt rensetøy.