I vini del Giro d’Italia 2013 — 5. etappe: Langs fotbuen

GiroGiro_2013_00_05

Det var vel ingen stor overraskelse at Sky vant lagtempo. I Italia er det nok jubel for at en italiener, Salvatore Puccio, nå kan ikle seg den rosa ledertrøyen. Her i Syd-Italia hvor jeg er nå (men er på vei hjem omtrent når dette leses), var det jubel i gatene søndag ettermiddag. Vi tok en tur for å se hva de feiret. Litt til min skuffelse viste det seg at det bare var den lokale Juventus-fansen som feiret at Juventus var blitt italiensk mester i fotball.

Vi ligger som vanlig litt foran sykkelrytterne, og har nådd giroens sydligste punkt. Nå snur vi og setter kursen mot nord, om enn med en start mot nord-øst. 5. etappe følger for det meste fotbuen, og går fra Consenza til Matera.

Giro_2013_05

 

Last ned større kart.

Vi starter i Calabria og kommer etter hvert over i Basilicata. Vi følger kysten, men dreier nordover og inn i landet rett før vi hadde kommet over i Puglia.

Starten på dagens etappe er i vinområdet Donnici. I følge Italiensk vin produserte de her velansette lyse, men hardtslående viner. Men starbyen Consenzas vekst har gått hardt utover de beste vinmarkene. Men de frehever en produsnet, Spadafora. Med denne produsentene har Donnici endelig begynt på en fortjent renessanse. Også Italian Wine 2013 har med denne produsenten. Det har nylig kommet et nytt klassifisert område her: Consenza DOC.

Går vi til Italian Wines 2013, skriver de følgende:

“Another area that is coming along nicely i Consenza. The Terre de Consenza DOC was launched recently and a goodly number of wineries have already joined the new protection consortium. A tiny enclave in Consenza derserves a special mention. The Saracena wine area is seeing progress from lots of small operations and production that was initially limited to Moscato Passito is diversifying nicely.”

Scaracena er en liten by, eller kanskje et område som ikke er så lett å finne på noe vinkart. Syklistene svinger mot Det joniske hav litt før de ville ha kommet hit. Men vi tar det med. Deres Moscato Passito virker som en veldig spennende vin. Men den synes ikke å være tilgjengelig hos Vinmonopolet. Så dette er en vin jeg får lete etter andre steder.

Italian Wine 2013 nevner disse produsentene fra Consenza:

  • Luigi Viola (Saracena). De har blitt belønnet med tre glass for sine Moscato Passito-viner.
  • Donnici 99
  • Pier Giorgo Falvo (Saracena)
  • Feudo de Sanseverino
  • Terre del Gufo – Muzzillo

Syklistene holder seg langs kysten. Men skal vi lete etter vin, må vi ta en liten sving inn i landet. Første stopp er Pollino, 3-4 mil inn i landet. I Italiensk vin skriver de bare at Pollino “endelig synes å ha fått sving på sakene”. De nevner en produsent: Vignaioli del Pollino, som, fortsatt i følge boken, produserer en god og fast Pollino som de kaller Rubino, laget på ren Magliocco Canino –en av Italias utallige druevarianter som bare dyrkes i et lite område. Denne produsenten er det også funnet plass til i Italian Wines 2013.

Geografien blir litt rotete her. Syklistene passerer San Vito di Luzzi mellom startbyen Consenza og Saracena.  Italiensk vin har spandert et avsnitt med egen overskrift om dette området, selv om det ikke er lenger enn at vi kan gjengi det hele:

“Dette er et kupert område rundt elven Cratis midterste løp som inntil relativt nylig har vært nokså upåaktet. Poensialet er som overalt i Calabria høyt, og vinene fra de senere år har budt på en konstant stigende kvalitet.”

De nevner også en produsent: Vivaqua. Deres beste vin skal være IGT-vinen Marinó.

Vi forlater Calabria. Men før vi gjør det, får vi nevne at Ciró kanskje er det området som lager den beste, i alle fall den mest kjente vinen fra Calbria. Den får vi ta med et år syklistene skal innom her.

Vi fortsetter inn i Basilicata. Det er et område som berører både det Tyrreniske og det Joniske havet. Men Basilicata er ikke det mest spennende vinområdet. I Italiensk vin står det:

“Basilicata er definitivt ikke blant de toneangivende italienske vinregioner, men er ikke desto mindre inne i en rivende utvikling. Mens det for ti år siden kun var én DOC og få kvalitetsprodusenter, er det i dag 4 DOC-er og flere enn 50 produsenter av regionens store vin, Aglianico del Vulture.”

Syklistene stopper i Matera, som er før de ville ha kommet inn i området for Aglianico del Vulture.

Under fotbuen, i Tarentobukten, dyrkes det mye blåskjell som kan nytes i Syd-Italia og sikkert mange andre steder.

Dansk publikum har forberedt seg godt til prologen i Herning 2012.
Dansk publikum hadde forberedt seg godt til prologen i Herning 2012. Det er nok en god del varmere i Syd-Italia.

Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2013. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.

Italiensk vin

Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsenkom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.

Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Skjønt i lengden blir denne tilnærmingen litt slitsom. En geografisk systematikk ville fungert bedre.

Gambero Rosso Italian Wines 2013

Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK. Boken finnes også i en Kindle utgave.

I vini del Giro d’Italia 2013

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.