Syklister: Bli sett — bruk lys og masse refleks

BaklyktI natt skjedde det nok en tragisk ulykke. En syklist ble påkjørt bakfra og drept på RV 35 i Øvre Eiker i Buskerud. Det har ikke kommet fram så mange detaljer om ulykken. Jeg skal ikke spekulere om hvem som hadde mest skyld i ulykken.

Men ulykken er en kraftig og ubehagelig påminnelse til alle som sykler: Vær synlig i trafikken! Det hjelper lite om man kan si at bilisten hadde skylden, så lenge bilisten faktisk ikke så deg og kjørte på deg. Les også denne fra supermosjonist og sykkelblogger Martin P Hoff: “Oppfordring: Ikke dra på tur uten baklykt”. Selv bruker jeg ofte lykt også i fullt dagslys. Bilister og motorsyklister gjør det, så hvorfor skal ikke også syklister sørge for å bli sett?

<edit>Da jeg skrev dette var jeg ikke oppmerksom på denne artikkelen i bladet Samferdsel: “Redusert ulykkesrisiko for synlige syklister”. Les!</edit>

Knog_blinderNår jeg sykler om kvelden ser jeg alt for mange som sykler uten lys. Det er ingen unskyldning for ikke å bruke lys. Det finnes små og ganske kraftige, oppladbare sykkellykter. Og det finnes selvsagt mange med batteri. Selv bruker jeg for tiden oftest lykter i Knog Blinder-serien. Men jeg har andre også.

CatEye_HL-EL620RCSom godt kjørelys på mørk vei liker jeg denne lille, men kraftige oppladbare lykten HL-EL620RC fra Cat Eye. Det finnes også en enda kraftigere (men også tyngre) HL-EL625RC, som jeg ikke har prøvd. Det finnes sikkert mange andre utmerkede lykter også. Men en grunn til at jeg har begynt å like lyktene fra Cat Eye godt, er at de har mange ulike lykter som alle bruker samme festebrakett. Jeg begynner å bli lei av at enhver utstyrsenhet krever sin egen festerakett. Det er fint at man kan sette ett enkelt festebrakett for lykt på sykkelen, og sette på en “lanterne” eller en “lyskaster”, alt etter hva slags tur man skal ut på.

Knog_blinder_baklysJeg tar også med denne baklykten fra Knog Blinder-serien, som for tiden er min favoritt.

De danske magnetlyktene Reelight er også fine. De finnes i mange varianter. De drives av magneter festet på hjulet. Det blir en dynamo, men en dynamo som gir så lite motstand at det ikke merkes. De trenger ikke batteri og er alltid på når man sykler. Dette er “lanterner”, ikke lys man bruker for selv å se bedre. Jeg har dette på min vintersykkel. I den mørke årstiden bør man aldri være mørklagt. Sist jeg spurte etter dem i Norge, fikk jeg høre at det ikke lenger var noen som importerte dem. Jeg håper noen tar dem inn. Og uansett kan man bestille via nettet. Utvalget i norske sykkelbutikker er også preget av at ulike varianter av trimsyklister dominerer i Norge. Det kan være vanskelig å finne praktisk tilbehør for hverdagssyklisten.

Å bli sett handler ikke bare om lys. Det handler også om valg av klær og bruk av refleks. Som regel bruker jeg enten en sykkeljakke i skarpt gult eller grønt, eller jeg har på en refleksvest. Det er ikke akkurat mine yndlingsfarger. Men det handler om min sikkerhet som syklist. Jeg lar den gå foran min forfengelighet.

Min erfaring som bilist er at en refleksvest er lang mer synlig enn sykkellykter på mørke veier. Derfor sier jeg ja takk, begge deler. Jeg har tatt sjansen på å bruke dette bildet fra Bikebrothers uten å spørre om lov (som jeg selvfølgelig vet at jeg burde ha gjort), og da får jeg vel i det minste kvittere med fortelle at de har fått laget en refleksvest tilpasset syklister. (Jeg har ikke prøvd den, men deler deres frustrasjon over blafrende og dårlig festede refleksvester. Selv har jeg funnet refleksvester som fungerer bedre enn blafrevestene hos Dechatlon i Frankrike.)

Syklist_refleksvest

Vær synlig. Bruk lys og refleks. Det kan redde livet ditt!