I vini del Giro d’Italia 2013 — 11. etappe: Tarvisio — Vajont

Giro Giro_2013_00_11I dag har rytterne en velfortjent hviledag. De prioriterer neppe Firenzes mange severdigheter. Gårsdagen etterlot seg noen spørsmålstegn. Denne gangen var det Ryder Hesjedal som viste svakhetstegn. Og Cadel Evans synes å ha kommet ganske raskt i form.

Vi har beveget oss inn i fjellene. 11. etappe går fra Tarvisio til Vajont. Når syklistene kommer hit har de allerede en “high mountain” etappe bak seg, så kanskje vil bildet ha blitt litt klarere når de kommer hit.

Last ned større kart.

Vi starter i Friuli — Venzia Giulia og ender i Veneto. Men denne etappen går så langt nord at vi er utenfor vinområdene. Vi får derfor jukse litt, og snike oss et stykke sydover. 6-7 mil syd for startstedet, omtrent midtveis mellom byen Udine og der etappen svinger 90 grader mot vest, er den nordlige delen av vinområdet Collo Orienatli del Friuli.  Hos oss gir orientalsk assosiasjoner i retning av mystikk og 1001 natt. Men det betyr ikke noe annet enn østlig. Så Colli Orientali del Fruili betyr bare noe slikt som “Friulis østlige bakker”.

Friuli vin

Lengst mot nord har man skilt ut et eget område Ramandolo, som er laget på den aromatiske druen Verduzzo Friulano. Ramandolo er en søt hvitvin.

Litt lenger syd i Colli Orientale del Friuli har man skilt ut områdene Cilia og Rosazzo. Om jeg har forstått det rett, så er dette områder som er skilt ut basert på kvalitet, ikke på bestemte vintyper. Det produseres ganske mange ulike vintyper i dette området. Det er ti hvite og ti røde endrueviner, samt en bianco, en rosso og en dolce. Det er derfor vanskelig å plukke ut en eller to viner som er typiske for området.

Vi kan ta med en annen søt vin, som også har fått sin egen klassifisering: Colli Orientali del Fruili Picolit, som selvfølgelig er laget på druen Picolit. Også dette er en hvitvin.

Vi kan også ta med området syd for Colli Orientali: Collio Gorizini, gjerne omtalt bare som Collio. Det er et realtivt lite område. DOC-klassifiseringen Collio omfatter tolv hvite og fem røde endrueviner, i tillegg til Collio Bianco og Collio Rosso.

En mer detaljert gjennomgang av denne og andre deler av Friuli — Venzia Giulia får utstå til en gang giroen er innom disse områdene.

Etappen ender som nevnt i Veneto, men nord for vinområdene. Siden vi skal fortsette sydover i Veneto i morgen, blir det ingen Veneto-viner i dag.

Vi har noen ganger pirket litt i italiensk politikk. Man behøver ikke å ha fulgt særlig godt med for å ha sett at det er store forskjeller mellom nord og sør. I nord ligger viktige og dynamiske økonomiske sentra som Torino og Milano. Syd-Italia er mye fattigere. Det har vært krefter i nord som har villet løsrive Nord-Italia fra det de med forakt omtaler som “Afrika”, hvilket vil si det meste av Italia syd for Roma. Bildet nedenfor er tatt i Venezia i 1997. Jeg likte markeringen: Tre T-skjorter med fargene fra det italienske flagget, som et symbol på at man vil ha et samlet Italia. “Padania” var det navnet Lega Nord brukte om den staten de ville skape i nord — det som plakaten sier “nei, takk” til.

W1997-7183

Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2013. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.

Italiensk vin

Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsenkom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.

Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Skjønt i lengden blir denne tilnærmingen litt slitsom. En geografisk systematikk ville fungert bedre.

Gambero Rosso Italian Wines 2013

Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK. Boken finnes også i en Kindle utgave.

I vini del Giro d’Italia 2013

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.