I dag har rytterne en velfortjent hviledag. De prioriterer neppe Firenzes mange severdigheter. Gårsdagen etterlot seg noen spørsmålstegn. Denne gangen var det Ryder Hesjedal som viste svakhetstegn. Og Cadel Evans synes å ha kommet ganske raskt i form.
Vi har beveget oss inn i fjellene. 11. etappe går fra Tarvisio til Vajont. Når syklistene kommer hit har de allerede en “high mountain” etappe bak seg, så kanskje vil bildet ha blitt litt klarere når de kommer hit.
Vi starter i Friuli — Venzia Giulia og ender i Veneto. Men denne etappen går så langt nord at vi er utenfor vinområdene. Vi får derfor jukse litt, og snike oss et stykke sydover. 6-7 mil syd for startstedet, omtrent midtveis mellom byen Udine og der etappen svinger 90 grader mot vest, er den nordlige delen av vinområdet Collo Orienatli del Friuli. Hos oss gir orientalsk assosiasjoner i retning av mystikk og 1001 natt. Men det betyr ikke noe annet enn østlig. Så Colli Orientali del Fruili betyr bare noe slikt som “Friulis østlige bakker”.
Lengst mot nord har man skilt ut et eget område Ramandolo, som er laget på den aromatiske druen Verduzzo Friulano. Ramandolo er en søt hvitvin.
Litt lenger syd i Colli Orientale del Friuli har man skilt ut områdene Cilia og Rosazzo. Om jeg har forstått det rett, så er dette områder som er skilt ut basert på kvalitet, ikke på bestemte vintyper. Det produseres ganske mange ulike vintyper i dette området. Det er ti hvite og ti røde endrueviner, samt en bianco, en rosso og en dolce. Det er derfor vanskelig å plukke ut en eller to viner som er typiske for området.
Vi kan ta med en annen søt vin, som også har fått sin egen klassifisering: Colli Orientali del Fruili Picolit, som selvfølgelig er laget på druen Picolit. Også dette er en hvitvin.
Vi kan også ta med området syd for Colli Orientali: Collio Gorizini, gjerne omtalt bare som Collio. Det er et realtivt lite område. DOC-klassifiseringen Collio omfatter tolv hvite og fem røde endrueviner, i tillegg til Collio Bianco og Collio Rosso.
En mer detaljert gjennomgang av denne og andre deler av Friuli — Venzia Giulia får utstå til en gang giroen er innom disse områdene.
Etappen ender som nevnt i Veneto, men nord for vinområdene. Siden vi skal fortsette sydover i Veneto i morgen, blir det ingen Veneto-viner i dag.
Vi har noen ganger pirket litt i italiensk politikk. Man behøver ikke å ha fulgt særlig godt med for å ha sett at det er store forskjeller mellom nord og sør. I nord ligger viktige og dynamiske økonomiske sentra som Torino og Milano. Syd-Italia er mye fattigere. Det har vært krefter i nord som har villet løsrive Nord-Italia fra det de med forakt omtaler som “Afrika”, hvilket vil si det meste av Italia syd for Roma. Bildet nedenfor er tatt i Venezia i 1997. Jeg likte markeringen: Tre T-skjorter med fargene fra det italienske flagget, som et symbol på at man vil ha et samlet Italia. “Padania” var det navnet Lega Nord brukte om den staten de ville skape i nord — det som plakaten sier “nei, takk” til.
Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2013. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.
Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsenkom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.
Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Skjønt i lengden blir denne tilnærmingen litt slitsom. En geografisk systematikk ville fungert bedre.
Gambero Rosso Italian Wines 2013
Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK. Boken finnes også i en Kindle utgave.
I vini del Giro d’Italia 2013
- Innledning
- 1. etappe: Vulkansk svovelvin i Napoli
- 2. etappe: Et øyhopp til Ischia
- 3. etappe: Vin fra den vakre Amalfi-kysten
- 4. etappe: Småkuppert langs vristen.
- 5. etappe: Langs fotbuen
- 6. etappe: Vinen flommer langs Italias akilles.
- 7. etappe: Abruzzo: Et oversiktilig vinområde i Italia!
- 8. etappe: Tempo i Marche
- 9. etappe: Chianti!
- Hviledag i Firenze
- 10. etappe: Slutt på hvilen, inn i fjellene
- 11. etappe: Tarvisio — Vajont
- 12. etappe: Ned fra fjellet
- 13. etappe: Etappen som har alt
- 14. etappe: Lite vin, men gode sykkelminner!
- 15. etappe: Inn i franske fjell.
- 16. etappe: Tilbake til Italia
- 17. etappe: Caravaggio — Vicenza
- 18. etappe: Bakketempo i Trentino
- 19. etappe: Ponte di Legno — Val Martello/Martelltal
- 20. etappe: Det avgjørende slaget
- 21. etappe: Finalen
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.