I vini del Giro d’Italia 2013 — 14. etappe: Lite vin, men gode sykkelminner!

Giro_2013_00_14Giro Fly i går ettermiddag/ kveld gjorde at jeg ikke fikk sett noe av gårsdagens etappe. Men jeg forstår av det jeg har lest i ettertid at det var mye action, uten at det endret noe i sammendraget. I dag er det mest nedoverbakke, så nå vil sprinterne får en ny mulighet. Jeg til tro det blir massespurt, og blir ikke overrasket om Mark Cavendish kan innkassere enda en etappeseier.

Vi har kommet til 14. etappe og setter igjen kursen mot fjellene. Etappen går fra Cervere til Bardonecchica, og det er en ny etappe med avslutning på toppen. Og det er en etappe som gir oss et påskudd til å mimre litt over norske sykkelprestasjoner.

Last ned større kart.

Det går opp og ned her i verden. Særlig når vi nærmer oss fjellene. I går druknet vi neste i vin. I dag er det ikke så mye å hente. Vi holder oss i Piemonte, men er utenfor de mest kjente vinområdene.

Vi kan ta en liten avstikker til byen Cueno for å finne litt interessant øl. Det kan smake godt etter all den vinen vi hadde i går. Du kan lese om ølet Baladin hos Aperitif. Ølet er å få på Vinmonopolet.

Vi passerer vel egentlig utenom Colline Saluzzesi. Men i dag har vi ikke råd til å være alt for kresne. Men så mye er det ikke å finne ut om denne. Dette er det som står i Italiensk vin:

“Liten DOC mellom Pinerolo og Cueno med separate utgaver for gamle lokale sorter som quagliano og pelaverga (gentile di pagno).”

Så veldig mye klokere ble vi ikke av det. Produksjonen er liten, så det er neppe lett å finne den utenfor regionen. De druene som nevnes er lokale, og finnes knapt utenfor Piemonte.

Det neste vinområdet er når vi kommer inn til Pinerolo. Heller ikke dette er det store vinområdet, verken kvalitativt eller kvantitativt. Dette er hva Italiensk vin sier:

“Liten DOC sydvest for Torino med separate utgaver for bonarda piemontese, dolcetto og fresia, samt de mer spesielle, så som doux d’henry og ramie.”

Doux d’Henry — Henrys søte — er en lokal spesialitet. Men det er ikke så lett å finne informasjon om druen Doux d’Henry, og antageligvis enda vanskeligere å finne vinen. Det produseres ikke mye av denne. Tidligere har jeg sammenlignet noen dyrkingsområder med Bygdøy. Men Bygdøy blir alt for stor her. Dyrkingsområdet er ca 17 hektar, hvilket tilsvarer omtrent 2/3 av Slottsparken.

Pinerolese Ramie er en enda sjeldnere vin en Doux d’Henry. Dette er en vin som lages av tre druer: Avana, Averengo og Neretto. Nå begynner det å bli vanskelig å finne referanser for størrelsen av dykringsområdet. Det utgjør ca tre hektar. Det er litt mer enn Nisseberget, det østre hjørnet av Slottsparken. Det gir ca 7,5 tonn druer. Mye vin blir det ikke av slikt.

Men om vi ikke finner så mye vin, så finner vi gode sykkelminner. Det var inn til Pine­rolo Edvald Boa­sson Hagen tok sin andre etappe­sier  i Tour de France 2011, etter at det hadde vært dob­belt norsk på etap­pen før med Thor Hus­hovd foran Edvald Boa­sson Hagen på andre. Det var etter det franske aviser begynte å regne seg fram til at franske ryt­tere burde ha hatt 67,5 etappe­sei­ere og 157,5 dager i gul trøye, om de hadde fått like god uttel­ling som de to norske ryt­terne. Siden den var i områ­det, kan vi span­dere et gjen­syn med etap­pen. Vi tåler å se dette en gang til. Dette er fra svensk Eurosport, og det er i to deler.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=HfyTw6QxdDg’]

Og del 2:

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=2l6xAIpk_gE’]

Om jeg har forstått det rett, skal de nå sykle opp den bakken som de syklet ned mot mål da Edvald Boasson Hagen vant.

Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2013. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.

Italiensk vin

Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsenkom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.

Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Skjønt i lengden blir denne tilnærmingen litt slitsom. En geografisk systematikk ville fungert bedre.

Gambero Rosso Italian Wines 2013

Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK. Boken finnes også i en Kindle utgave.

I vini del Giro d’Italia 2013

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.