Nå har jeg hatt min hviledag. Rytterne skal ha sin i morgen. Gårsdagens etappe var nok en dag med dårlig turistreklame for Italia. Så får vi se hva det blir til i dag. Det siste jeg har sett før dette publiseres, er at etappen avsluttes 4.250 meter tidligere enn opprinnelig plan, og ikke går helt til toppen av Col du Galibier. Men det blir tøft nok likevel.
Vincenzo Nibali har styrket grepet om den rosa trøyen. Det sier også mye om styrken i Sky-laget at de holder tredjeplassen (med Rigoberto Uran) selv om kapteinen er ute av løpet og den kanskje aller beste, Chris Froome, ikke deltar.
Bradely Wiggins og Ryder Hesjedal er ute av Giro d’Italia. Det var ingen stor overraskelse. Når så gode ryttere taper så mye som de har gjort også på relativt lette etapper, da er det noe galt.
Det var heller ingen stor overraskelse at Mark Cavendish nok en gang stakk av med seieren på 13. etappe. Man må bare bli imponert over det han presterer. I HTC hadde han et lag som bare kjørte for ham, og ga han et perfekt opptrekk. Man kunne si at han vant fordi han hadde så godt lag. Så forsvant HTC-toget, men Mark Cavendish fortsatte å vinne. Så måtte han starte spurten tidlig, uten noen hjelperyttere på en veldig lang etappe. Og han vinner da også. Når han vinner, skryter han uhemmet av laget, slik Robbie McEwen også alltid gjorde. I fjor fullførte han Giro d’Italia. Det hadde ikke jeg ventet. Kanskje fullfører han i år også. Han sliter seg i alle fall opp fjellene. Han begynner å bli voksen.
Vi går inn der rytterne hatt sin andre og siste hviledag. 16. etappe går fra Valloire til Ivrea og tar oss tilbake til Italia.
Vi skal tilbake fra Frankrike og inn i Italia, og tilbake til Piemonte. Men vi er nord for de viktige vinområdene. Vi kommer igjen til Valsusa, og denne gangen skal vi gjennom hele dalen. Men det er ikke noe mer å si om vinen herfra i dag enn det var i går.
Vi fortsetter inn i området Canavese. Men det er ikke stort mer å finne ut om denne enn om de andre mindre (i produksjon) områdene. Dette er hva de skriver i Italiensk vin:
“Canavese DOC — Liten DOC i Nord-Piemonte vest for Vercelli med en Rosso og separate utgaver for nebbiolo og barbera. I 2006 lå produksjonen på 5 654 hl fra 97 ha.”
Dermed har jeg brakt videre alt jeg vet om dette området.
Hvis vi fortsetter 4-5 mil videre i etappens hovedretning der denne slutter, kommer vi til noen flere vinområder. I et så vinfattig område som vi når er inne i, må vi kunne ta noen slike utflukter.
Produksjonen her er ikke på langt når så stor som i de områdene vi var innom på første og andre etappe. Kvaliteten når heller ikke helt opp til Barolo og Barbaresco. Om jeghar forstått det rett, så er Nebbiolo den viktigste druen i disse områdene. Med italiensk forkjærlighet for det lokale og sans for å forvirre utenforstående, kaller man her Nebbiolo for Spanna. Men også her produseres det interessant vin.
Vi gål først inn i vinområdet Colline Novaresi. Det er et lite område som produserer vin på Nebbiolo, Uva Rara (Bonarda), Barbera, Vespolina og Croatina. Et tilsvarende område litt lenger vest er Coste della Sesia. Holder vi oss til Italiensk vin, er dette ikke så vedig interessante områder. De betegner dem som oppsamlings-DOCer som dels overlapper syv andre områder. De fanger opp viner som ikke oppfyller kravene i disse områene, eller som liger utenfor disse områdene. Et søk på “Novaresi” ga denne gangen 5 treff hos Vinmonopolet., men det er visst bare tre av dem som i øyeblikket er tilgjengelig. Jeg fant tre viner fra Coste della Sesia.
Det er syv små DOCG områder der etappen passerer. To av disse vies litt mer enn bare en summarisk omtalte i Italiensk vin: Gattinara og Ghemme. Går vi et stykke tilbake i tid, til midten av 1800-tallet hadde Gattinara like godt ry som Barolo. Men området har vært gjennom en langvarig krise. Vinen er nå i ferd med å gjenvinne sitt renommé. Produsenter som nevnes er Antoniolo, Travaglini, Torraccia del Pantavigna og Sergio Gattinara. Sist jeg søkte etter Gattinara hos Vinmonopolet fikk jeg opp 16 viner, 14 røde og 2 rosé.
Ghemme er et tilsvarende område, og vinene herfra kan ligne på vinene fra Gattinara. Produsenter som fremheves Italiensk vin er Cantalupo, Platinetti, Rovellotti og Toraccia del Piantavigna. Men jeg hadde for få dager siden gleden av å smake på flere viner fra Ioppa. Det var en rosé fra Colline Novaresi., en enkel Nebbiolo-basert bordvin og tre rødviner Ghemme. Av disse var det to røde Ghemme som ikke er i salg på Vinmonopolet. Endelig var den en søt, rød dessvertvin, Stransì, laget på Vespolina. uJeg synes dette var viner som viste at man får utmerket Piemonte-vin også utenfor de mest kjente områdene. Du kan lese mer om Ioppa og deres viner på Ole Udsens vinblogg. Et søk på Ghemme hos Vinmonopolet ga åtte treff, alle røde viner.
Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2013. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.
Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsenkom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.
Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Skjønt i lengden blir denne tilnærmingen litt slitsom. En geografisk systematikk ville fungert bedre.
Gambero Rosso Italian Wines 2013
Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK. Boken finnes også i en Kindle utgave.
I vini del Giro d’Italia 2013
- Innledning
- 1. etappe: Vulkansk svovelvin i Napoli
- 2. etappe: Et øyhopp til Ischia
- 3. etappe: Vin fra den vakre Amalfi-kysten
- 4. etappe: Småkuppert langs vristen.
- 5. etappe: Langs fotbuen
- 6. etappe: Vinen flommer langs Italias akilles.
- 7. etappe: Abruzzo: Et oversiktilig vinområde i Italia!
- 8. etappe: Tempo i Marche
- 9. etappe: Chianti!
- Hviledag i Firenze
- 10. etappe: Slutt på hvilen, inn i fjellene
- 11. etappe: Tarvisio — Vajont
- 12. etappe: Ned fra fjellet
- 13. etappe: Etappen som har alt
- 14. etappe: Lite vin, men gode sykkelminner!
- 15. etappe: Inn i franske fjell.
- 16. etappe: Tilbake til Italia
- 17. etappe: Caravaggio — Vicenza
- 18. etappe: Bakketempo i Trentino
- 19. etappe: Ponte di Legno — Val Martello/Martelltal
- 20. etappe: Det avgjørende slaget
- 21. etappe: Finalen
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2025
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.