Så har vi kommet til finalen. I år er det ikke tempo, men en avslutning som ligner mer på det vi kjenner fra Tour de France: En helt flat fellesstart som avsluttes med flere runder inne i målbyen. Så vidt jeg har forstått er det fem runder. Når vi kommer til slutten, angrer jeg alltid litt på at jeg holder meg to dager foran rytterne. Jeg vil tro at det meste i realiteten er avgjort når rytterne starter på finalen — skjønt bonussekunder gjør at det kan være tid å hente også på avsnlutningsetappen.
Etter gårsdagens bakketempo ser det ut til at Vincenzo Nibali har kontroll. Med over fire minutter til Cadel Evans og Rigoberto Uran er det vanskelig å se at han skal kunne tape dette. Kampen om poengtrøyen er mer spennende. Nå har Mark Cavendish 4 poengs ledelse på Evans og 10 på Nibali. Jeg tror det er teoretisk mulig å ta 90 poeng på de tre siste etappene om man vinner både etappene og mellomsprinter. I praksis er det mer tenkelig at Mark Cavendish kan vinne finalen og få 25 poeng. Nibali eller Evans tar neppe poeng på denne etappen. Men de kan plukke en del poeng på de to gjenstående fjelletappene, og der får ikke Cavendish noe.
Når jeg sykler er jeg ganske fornøyd om jeg holder 25-30 km/t på flatmark. Jeg merket meg at det er omtrent det sammen som gjennomsnittsfarten som rytterne hadde på gårsdagens bakketempo. Det går ikke akkurat sakte, heller ikke nå det går oppover og alle må gjøre hele jobben selv.
Vi har kommet til finalen. 21. og siste etappe går fra Riese Pio X til Brescia. Etappen er helt flat, uten en eneste kategorisert stigning.
Avslutningsetappen går i de samme områdene som 17 etappe, men litt lenger nord og motsatt vei. Vi starter i Veneto og ender i Lombardia. Vi starte med hvitvin, og da må det bli en av Italias mest kjente hvitviner: Soave. Soave ligger litt øst for Verona. Hoveddruen i Soave er Garganega. Det kan være inntil 30% av druene Chardonnay, Pinnot Bianco og Trebbiano di Soave. I praksis er det Trebbiano di Soave som benyttes. Jeg har sagt det før, men gjentar: Det blir ikke alltid best resultat om man bare bruker en drue, selv om endrueviner har vært mote en stund. Mange av de beste vinene fra Soave lages med det maksimalt tillatt, 30%, Trebbiano di Soave. Den bidrar med syre og aromatiske komponenter som gjerne gir en bedre vin enn man kan få av Garganega alene.
Det er tre underområder i Soave: Classico, Superiore og Colli Scaligeri. De er til dels overlappende og ganske forvirrende. Av disse er det i praksis å være Classico som betyr noe. Classico betegner gjerne det opprinnelige dyrkingsområdet.
Soave er en vin som ikke har noen veldig sterk karakter. Men det gjør at den nesten aldri kolliderer med noen typer mat, og det er derfor Geir Salvesen i Aftenposten kan si at Soave er en vin som passer til alt. Soave er sjelden det mest spennende vinvalget, men det er (nesten) alltid et trygt valg.
Det produseres også en søt Recioto di Soave, laget på tørkede druer. De tørkes på samme måte som druene som brukes i passito-vinene i Valpolicella, som vi kommer tilbake til nedenfor. Om noen har veldig god hukommelse, så husker de at jeg nevnte denne vinen under 8. etappe. Recioto di Soave var den ene av de to dessertvinene vi fikk servert på fiskeresaturanten Mares. Den passet utmeret til en sorbet.
Så til det røde: Valpolicella. Vi starter med den vanlige, og går gradene. Valpolicella betyr egentlig dalen med de mange kjellere. Om dette var vinkjellere, vet jeg ikke. Men det er vel ikke usannsynlig at vinen har tatt navn fra dalen og ikke omvendt.
Valpolicella ligger syd for Monti Lessini, og gjennomskjæres av en rekke daler. Alle dalene går i nord-syd retning. Dalene lengst vest nyter godt av en tempererende effekt fra Gardasjøen. Det er disse som utgjør classico-området, og det er herfra man får de beste vinene.
Valpolicella er en blandingsvin. Den lages først og fremst på druene Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. De tre første er obligatoriske. Vi kan igjen vende tilbake til dette med blandinger: Corvino og Corvinono bidrar med kropp, fylde og smak. Rondinella bidrar med farge, duft og struktur. Molinara gir syre og bitterhet. Valpolicella i “basisversjon” har en frisk duft av kirsebær og kanskje litt bitre mandler. Det er en slang og litt syrlig vin, men en viss bitterhet i ettersmaken. Den kan f.eks. være en utmerket vin til pastaretter.
Valpolicella har lang tradisjon for å produsere passitoviner. Det er viner produsert på tørkede druer. Druene får ligge på stråmatter eller i egne tørkekasser fram til januar eller februar. Da har mye av væsken fordampet, og det har skjedd noe med druene som gjør at smaken har forandret seg. To viner lages på denne måten: En søte Recioto dela Valpolicella og Amarone della Valpolicella. Recioto, som er en utmerket dessertvin, har veldig lange tradisjoner.
Amarone er av adskillig nyere dato. En historie forteller at en kjellermester på 1950-tallet hadde oversett et fat Recioto. Vinen hadde begynt å gjære igjen, og vinen var gjæret helt ut. Han trodde vinen var ødelagt. Men det er flere varianter av hvordan produksjonen av en tørr Recioto, altså Amarone, startet. Uansett er vintypen ikke mer enn ca 60 år gammel.
Amare betyr bitterhet. Det er denne bitterheten som har gitt vinen dens navn. Amarone er en intens vin, med en viss bitterhet. Det er verd å merke seg at Amarone er en produksjonsmetode, ikke et eget klassifisert område. Noen hevder at vinens stadig stigende poplularitet har ført til at det produseres for mye Amarone, og at det har gått ut over kvaliteten. Jeg skal ikke blande meg inn i denne diskusjonen.
Ripasso er en vin som lages ved at en vanlig Valpolicella helles over restene etter produksjon av Recioto eller Amarone. Den repasseres, derav navnet. Dette gjør at vinen tar til seg alkohol, sukker og smaksstoffer, og begynner å gjære på nytt. Dette gir en vin med mer alkohol og mer substans enn vanlig Valpolicella. Det var Masi som først gjenopptok denne produksjonen i 1964. Deres Campoforin var visstnok den første Ripasso-vinen. Med denne kan man henge en flaske Masi eller en annen vin på sykkelen. Aftenpostens Geir Salvesen anbefaler Amarone og Ripasso til norsk julemat.
Det finnes også en rekke andre teknikker for å gi mer fylde til Valpolicella. Jeg går ikke nærmere inn på disse. Men alle disse selges som Valpolicella, noe som gjør dette til en ganske forvirrende vinkategori.
Den som vil vite mer om Amarone og andre viner fra området, kan kjøpe boken Amarone og vinene fra Valpolicella, som kom i 2012. Den er skrevet av Thomas Ilkjær, en av forfatterne av boken Italiensk vin. Hvis man vil lære mer om Amarone, Ripasso og de andre vinene fra Valpolicella er dette boken man skal ha. Men boken omhandler kun røde viner fra Valpolicella. For å lese mer om Soave og andre viner fra Veneto, og ikke minst andre italienske viner, er Italiensk vin fortsatt førstevalget.
Rent vinmessig har man nå lagt avslutningen til rett sted. Når vi er i Lombardie må det selvfølgelig bli regionens stolthet, den musserende vinen Franciacorta. Christer Berens kaller den “Verdens nestbeste «Champagne»”. For egen del vil jeg si at bare champagne er champagne, med eller uten anførselstegn. Og det kan være mange kandidater til trinn to og tre på seierspallen når det gjelder musserende vin. Men at Franciacorta er en utmerket musserende vin, og Italias beste, det er det ikke særlig tvil om.
Dette er Giro d’Italia, hvor Maglia Rosa er det gjeveste. Til avslutningen av denne må det bli en Franciacorta rosé. Vinmonopolet har fire slike å velge mellom, i alle fall hadde de det sist jeg sjekket.
Da er det slutt med Giro d’Italia for denne gangen. Så langt vet vi at Giro d’Italia 2014 starter i Irland, både i republikken Irland og Nord-Irland. Detaljene er ikke offentlige ennå. Men det må bety at det blir Guinnes, annet irsk øl og irsk whisky — før vi igjen forflytter oss til Italia. Så får vi håpe at Norges sykkelkanal, TV2, igjen velger å sende Giro d’Italia. Det har vært litt stusselig å ha det meste på Eurosport 2.
Det er to bøker man bør ha om man vil orientere seg om italiensk vin. Italiensk vin og Gambero Rosso Italian wines 2013. I tillegg til disse vil jeg nevne noen bøker som dekker bestemte områder, når vi kommer til disse.
Det er ikke så lett å orientere seg i det italienske vinlandskapet. Boken “Italiensk vin” av Arne Ronolod, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen og Ole Udsen kom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har funnet til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om italiensk vin bør det bli denne.
Når man bruker boken som en guide til viner langs Giro d’Italia er det også et lite poeng at de har delt opp de italienske vinene i fire grupper: Ledertrøyen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Skjønt i lengden blir denne tilnærmingen litt slitsom. En geografisk systematikk ville fungert bedre.
Gambero Rosso Italian Wines 2013
Som tittelen antyder, så er dette en en kjøpsguide for italienske viner. Den omtaler 20.000 viner fra 2.350 produsenter — langt mer enn det er sunt å smake på i løpet av et år. Skal man orientere seg i gode kjøp av italiensk vin er det denne boken man bør ha. Bestill den fra Amazon UK. Boken finnes også i en Kindle utgave.
Da er det slutt med Giro d’Italia for denne gangen. Så langt vet vi at Giro d’Italia 2014 starter i Irland, både i republikken Irland og Nord-Irland. Detaljene er ikke offentlige ennå. Men det må bety at det blir Guinnes, annet irsk øl og irsk whisky — før vi igjen forflytter oss til Italia. Så får vi håpe at Norges sykkelkanal, TV2, igjen velger å sende Giro d’Italia. Eurosport har gjort en grei jobb, og jeg er godt fornøyd med at deres Eurosportplayer er tilgjengelig også utenfor Norge. (Noen tiere pr måned er ikke noe man bør bli skremt av.) Men TV2 er og blir sykkelkanalen i Norge.
I vini del Giro d’Italia 2013
- Innledning
- 1. etappe: Vulkansk svovelvin i Napoli
- 2. etappe: Et øyhopp til Ischia
- 3. etappe: Vin fra den vakre Amalfi-kysten
- 4. etappe: Småkuppert langs vristen.
- 5. etappe: Langs fotbuen
- 6. etappe: Vinen flommer langs Italias akilles.
- 7. etappe: Abruzzo: Et oversiktilig vinområde i Italia!
- 8. etappe: Tempo i Marche
- 9. etappe: Chianti!
- Hviledag i Firenze
- 10. etappe: Slutt på hvilen, inn i fjellene
- 11. etappe: Tarvisio — Vajont
- 12. etappe: Ned fra fjellet
- 13. etappe: Etappen som har alt
- 14. etappe: Lite vin, men gode sykkelminner!
- 15. etappe: Inn i franske fjell.
- 16. etappe: Tilbake til Italia
- 17. etappe: Caravaggio — Vicenza
- 18. etappe: Bakketempo i Trentino
- 19. etappe: Ponte di Legno — Val Martello/Martelltal
- 20. etappe: Det avgjørende slaget
- 21. etappe: Finalen
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.