Røff guide til Tour de France 2013

9788251658676Så er Giro d’Italia over. Vi har lagt inn en hviledag, slik det gjerne er på mandager i lange etapperitt. Men så er det på tide å rette blikket mot lørdag 29. juni og årets store sykkelhøydepunkt: Tour de France. Man må stille godt forberedt til slike lange ritt. For oss som for det meste kommer til å følge rittet foran TV-skjermen er Johan Kaggestad og Hans Petter Bakketeigs “Røff guide til de Tour de France 2013” et nyttig hjelpemiddel både i forberedelsesfasen og under rittet.

Boken er lagt opp etter samme mal som tidligere utgaver. Drøyt halvparten av boken er bygget opp med utgangspunkt i de 21 etappene som skal sykles. Det er denne delen jeg synes er mest interessant.

Først får vi “Kaggestad vurderer”. Det akkurat det som tittelen sier: Johan Kaggestad vurdering av etappen, herunder hvem han tror kan hevde seg under denne etappen. Han sliter nok med noe av det samme som jeg gjør når jeg forbereder min “Les vins du Tour de France 2013”: Arrangøren offentliggjør ikke detaljer om etappene før noe uker før det hele starter — en gang i begynnelsen av juni. For fjelletapper er profilen, og dermed en del av stedene de skal innom offentliggjort. Men ellers får vi bare vite start og målby, med noen indikasjoner i det generelle oversiktskartet. Her er arrangørene av Giro d’Italia bedre. De offentliggjør kart over etappene samtidig som etappene presenteres i oktober. Jeg forstår ikke hvorfor ikke kartene kan offentliggjøres samtidig.

Men Johan Kaggestad turnerer dette bedre enn hva jeg kan gjøre. Det går mange sykkelritt i de samme områdene, og Kaggestad kjenner disse langt bedre enn hva jeg gjør. Han kjenner områdene og terrenget godt, og kan ha begrunnede meninger om etappene uten å ha alle detaljer.

For etappene får vi også temaer med stikkord Zoom, Tour trivia, Dypdykk og Allo allo, men ikke alt til alle etapper.

Zoom er korte riss fra tidligere år når samme by har vært målby.

Tour trivia er vel selvforklarende. Dette er historier fra tourens historie, gjerne av det utrolige og kuriøse slaget. Men under denne rubrikken finner vi også praktiske tips for den som vil se rittet lags løypa, tips fra en stor fan og om hvordan det er å være samboer med en proffsyklist.

Dypdykk er litt lengre avsnitt om i hovedsak sykkelfaglige spørsmål. Vi kan blant annet lese om hvordan man sykler lagtempo og om Thor Hushovds trening. Det er også en god del tour-historie under denne rubrikken. Grensen mellom Dypdykk og Tour trivia kan bli litt flytende, men det har ingen betydning.

Den siste rubrikken, Allo allo, er fortellinger om fransk kultur, med utgangspunkt i de stedene som besøkes. Johann Kaggestad kan mye om sykkel. Men han kan også mye om Frankrike. Vi kan lese om Napoleons barndomshjem, om Roquefort, om nasjonale høytidsdager, Mont St Michel og berømte franske sitater, for å ha nevnt noe. Heldigvis skriver han ikke om vin. Det kan dere lese om på min blogg i stedet.

Første del av boken har jeg lest. I bokens andre del må jeg innrømme at jeg foreløpig bare har lest litt spredte avsnitt. Vi får først en gjennomgang av de antatte sammenlagtfavorittene. Her går de ganske langt ned på listen, for mange er nok ikke reelle favoritter til å vinne. Men det er bra at mange er med. Vi får vite litt om rytternes styrker og svakheter, og om deres tidligere meritter. Det er interessant å kunne slå opp i underveis i touren, når vi gjerne skulle ha visst litt mer om en eller annen rytter. Men det er i alle fall ikke noe som jeg synes det er veldig interessant å lese før det hele er i gang. Det samme gjelder den tilsvarende gjennomgangen av favoritter til den grønne poengtrøyen og andre sentrale ryttere.

Også gjennomgangen av lagene er slikt som det kan være fint å slå opp i om man lurer på noe når rittet er i gang.

Den første delen er utmerket å lese mens vi venter på at det hele skal starte. Jeg vil selvfølgelig også ha boken for hånden når jeg følger rittet. Bestill boken her. Boken er også tilgjengelig som e-bok.

Når jeg nå er innom bøker man bør ha for hånden når man forbereder seg til eller følger Tour de France, så tar jeg med en til. Boken Moun­tain High, med under­tit­tel Europe’s grea­test cycle climbs er en beskri­velse av Euro­pas 50 mest kjente fjell­over­gan­ger, i alle fall de fjell­over­gan­gene som er mest kjent for syk­kel­in­ter­es­serte. Vi får beskri­vel­ser, his­to­rikk, bil­der og tek­niske beskri­vel­ser. Dette er en flott bok om man drøm­mer om å sykle noen av disse bak­kene, om man litt mer kon­kret vur­de­rer å gjøre det, om man plan­leg­ger å se syk­lis­ter på nært hold  — eller om man bare vil sitte i sofaen og se andre slite seg opp disse bak­kene.

[TdF-historie]