Les vins du Tour de France 2013: 1. etappe En flat etappe på Korsika!

TdF_100_logoI år er det ingen prolog. Første etappe er 200 km fra Porto-Vecchio som først går til Bonifacio, før den vender nordover, er en ny tur innom Porto-Vecchio og fortsetter nordover til Bastia.

Etappen beskrives som flat. Jeg trodde knapt det var mulig å finne så mye flat vei på Korsika. Men som arrangøren skrev da dette ble presentert: “On the ride up the coast, the riders will then travel along one of the rare flat roads on the island”. Se også tourguide.no om etappen.

TdF_2013_01En flat etappe bør bety at det blir en massespurt. På første etappe er det gjerne nervøst. Rytterne vil gjerne posisjonere seg, og man vet vel ikke helt hvor man står i forhold til sine konkurrenter. Det kan derfor bli dramatikk på denne etappen. I følge fysioterapaut Ben Carlsen var det 15 ryttere som brøt i løpet av første uken i fjor på grunn av brudd — det er vel oftest kravebenet. Det kan nok være noen som ikke kommer i mål på dagens etappe, eller som i alle fall ikke vil være klare til start på den neste. I løpet av touren sendes 8 % av rytterne hjem med brudd. Ingen andre sportsbegivenheter er i nærheten, fortsatt i følge Ben Carlsen. Det er en tøff sport. Men heldigvis er det slik at et brudd gror i løpet av noen uker.

Jeg har dessverre aldri vært på Korsika og kjenner landskapet kun fra bilder og av omtale. Men en flat vei langs kysten, det kan vel fort komme til å bety vind. Så kanskje blir det ikke noen helt enkel åpning på årets Tour.

Korsika er en fjellknaus, noe rytterne vil merke på de kommende etappene. Det finnes vel knapt mer flat vei å ta av. Den høyeste toppen, Monte Cinto, er 2706 m, men så høyt skal ikke rytterne.

2012101526En helt grei guide til Korsika er Asterix en Corse, eller Asterix på Korsika, som den heter i  norsk utgave (det ser ikke ut til at den  for tiden er tilgjengelig på norsk). Asterix kan i det hele tatt være guide til så mye i Frankrike, og noen ganger til andre land også.

Det har vært dyrket vin på Korsika i 2.500 år. Man mener at det var greske sjøfarere som først brakte vin til landet. Korsika er også en populær turistøy. Turistene utgjør et stort marked for korsikansk vin. 80% av den vin som produseres selges på Korsika. Se også Hachette guide til Korsika.

Her er en oversikt over vinområdene på Korsika:

På sløyfen ned til Bonifacio er syklistene innom vinområdet Figari. I dette området dyrkes en drue som heter Carcagiolu. I mitt franske vinatlas beskrives den som en hemmelig drue. Det synes de å ha rett i. Min drueguru inntil nylig, Oz Clarke, nevner den ikke. Google vil heller ha meg til å søke på Carcajou (jerv) når jeg søker etter druen.

Druen skal visstnok opprinnelig komme fra Sardinia, eller i alle fall er det derfra den har kommet til Korsika. Men jeg finner ingen viner fra Sardinia som er produsert på denne druen. Så det ser ut til at den har gått ut av bruk der — i alle fall til produksjon av klassifiserte viner.

Det heter at kjært barn har mange navn, men her er det fristende å si at sært barn har mange navn. På fransk Wikipedia får jeg en lang liste med andre navn på druen: Bonifacengo, bonifacienco, bonifazina, bonifazino, bonvedro, cacagliola, carcaghjoliù Neru, carcagiola, carcagiolu, carcajiola, cargajola, caricagiola, caricagliola, carigiola, cua Tendra, False Carignan, garricadolza, monvedro. Den synes å ha flere navn en produsenter. I følge samme kilde dyrkes den på 47 ha på Korsika, 73 ha i Portugal under navnet Monvedro, og ca 100 ha i Australia under navnet False Carignan. Det skulle gi et dyrkingsområde på ca 210 ha totalt i verden, som tilsvarer litt over halvparten av Bygdøy.

Jancis Robinson har i Wine Grapes plassert den under hovedoverskriften Parraleta, så dermed får vi enda et navn (og hun har fler). Det er navnet  i Smontano-regionen i Spania, som i følge henne er det mest sannsynlige opprinnelsesstedet.

WIMG_0208_DxODen sies å gi en skarp vin med kraftig farge og smak av bringebær og ville bær. Den skal egne seg til lagring. Men med så liten produksjon er det nok ikke lett å få tak i. Vinmonopolet har bare en rødvin fra Korsika, og det er laget på Pinot Noir.

Mine Figari-viner ble en rød og en rosé, begge Cuvée Alexandre fra Domaine de Tanella. Dessverre er ingen av dem laget på Carcagiolu, eller hva vi skal velge å kalle denne druen med så mange navn. Det å smake Carcagiolu får utstå til en annen gang.

Ellers produseres det hvitvin på druen Vermentino, som ellers er mest kjent fra Italia. Jeg vet ikke om andre steder i Frankrike hvor man dyrker denne druen. Men så er da også Korsika et område som er sterkt preget av Italia. Vinmonopolet har ingen hvitviner fra Korsika.

Det lages ellers rødvin på de lokale druene Nielluccio og Sciaccarellu. Skjønt det er kanskje bare franske kilder som vil si at de er lokale. Nielluccio er det lokale navnet på Sangiovese, hoveddruen i Toscana. Sciaccarellu er det lokale navnet på den druen som i Toscana kalles Mammolo.

Vi tar også med Sartène på denne sløyfen. Det ligger i det syd-vestre hjørnet, om man kan kalle det det, av Korsika. Det dyrkes mest rosévin, men også rød- og hvitvin på de druene som eller brukes på Korsika, bortsett fra den “hemmelige druen” Carcagiolu. Sartène er et underområdet under Vin de Corse, slik at det er Vin de Corse Sartène.

Ved Porto-Vecchio produseres stort sett de samme typene viner.

På sydspissen og på vestkysten er det granitt. Men videre langs østkysten, hvor syklistene skal sykle på første etappe, er det mer avleiringer og skifer. Det produseres vin også langs denne kyststripen, men bare under den generelle klassifikasjonen Vin de Corse. Se Hachette guide til Vin de Corse.

Det er ikke så lett å finne vin fra Korsika, om man ikke er på stedet. Vinmonopolet har én vin herfra, en rød laget på Pinot Noir. Og den er visst egentlig ikke fra Korsika likevel.

Jeg har funnet noen få viner hos vinhandlere i Frankrike. Men utvalget er begrenset. De fleste vinhandlerne i Frankrike har et sted mellom 100 og 500 viner. Det finnes noen større. Den jeg pleier å gå til hvis jeg ikke bare skal ha vin fra vår region, har ca 2.500 viner. Enkelte har over 3.000. De har det de har, det er ikke noe “bestillingsutvalg”, slik Vinmonopolet har. Vinmonopolet har vel noe slikt som 13.000 artikler i sitt vareutvalg, noe som angelig gjør dem til verdens mest velassorterte vinhandler (de har større utvalg enn Systembolaget).

Vinhandlerne har typisk et utvalg av viner fra egen region, og så noen fra de mest kjente områdene utenfor regionen. Graden av regional spesialisering varierer. Man får alltids tak i Bordeaux, Burgunder, Sancerre, osv. Men noe så sært som Korsika, det er det ikke mange som har noe utvalg av utenfor Korsika. Mitt generelle inntrykk er at kjedene, som Nicolas, ofte har det beste utvalget om man vil utenfor egen region. De har gjerne kjedens standardutvalg, supplert med lokal vin. De uavhengige vinhandlerne er gjerne mer fokusert på det lokale eller regionale. Jeg finner oftest vin fra litt mindre kjente steder i Frankrike hos Carrefour. Det er også her jeg har funnet det jeg har smakt fra Korsika. Det skal da sies at vi har en veldig store Carrefour-butikk ikke så langt fra oss.

Det hender at noen vinhandlere i større byer spesialiserer seg på viner fra et annet område enn der de selv holder til. Kanskje drives den av personer som kommer fra deres spesialområde, og har kunder med en viss hjemlengsel. Bladet La Revue du Vins de France gir hvert år ut en guide til franske vinhandlere. Jeg tenkte at det kanskje kunne være en vinhandler i Nice, Marseille eller Paris som oppga korsikansk vin som en av sine spesialiteter. Men jeg fant ingen.

IMG_0162_DxOMan forbinder vel ikke Korsika med ølbrygging. Men det er et bryggeri som det er verdt å merke seg i Furiani, like før vi kommer inn i Bastia. Dette bryggeriet, Pietra, er et håndverksbryggeri. De brygger to øl. Pietra er et amber øl som er smaksatt med kastanje. Colomba er et Bière Blanche som er smaksatt med lokale urter. Om jeg skal være ærlig, og det skal man helst være, så synes jeg ikke at den krydringen løfter ølet. Det blir litt “interessant”, og så velger man helst noe annet neste gang. Men det er verdt å prøve, om du skulle være på Korsika eller et annet sted hvor dette ølet selges.

9782848314013En bok som blant annet dekker Korsika er Vins du Sud ; Provence et Corse, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, vallée du Rhône. Den er utgitt av La Revue du Vin de France. Så veldig dyptpløyende er en den ikke, men den gir en grei oversikt. Noen vil sikkert også mene at det er en ulempe at boken er på fransk. Dessverre synes det ikke som om den er så lett tilgjengelig for tiden.

2263041990Jeg skrev i går om spesialutgaven av Detours, om Frankrike langs touren. Men det finnes også en bok med tittelen La France vue du Tour. Det er en flott bok, skrevet av Jacques Augendre og Eric Fottorino. Jacques Augendre er journalist og har fulgt Tour de France siden 1949, for en rekke franske publikasjoner. Eric Fottorino er, om jeg har forstått det rett, redaksjonssjef i Le Monde. Boken er ikke helt ny. Den er gitt ut i 2006. Men det betyr ikke så mye. Noen blir sikkert skremt av at boken er på fransk. Men dette er en bok med veldig mange flotte bilder, og ikke så veldig mye tekst. Det er derfor ikke så farlig om franskkunnskapene er litt rustne.

Les vins du Tour de France 2013

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.