Les vins du Tour de France 2013: 2. etappe — over Korsika

TdF_100_logoandre etappe skal rytterne over øya. Det er tre topper, Cols de Bellagranajo (723 m), de la Serra (807 m) og de Vizzavona (1,163 m). Det er også en krevende utforkjøring mot mål.

Det blir nok en litt annen utvikling i rittet enn vi har sett de senere årene. En temporytter kan ikke skaffe seg et forsprang på en prolog og sykle i gult til man møter fjell etter en ukes tid. Det vil sannsynligvis heller ikke være en som blir sittende i et heldig brudd som beholder klatretrøyen til til man møter ordentlige fjell.

Nå har første blogg om Korsika kommet fra TV2s KulTour-team, Finn Erik Rognan og Jon Kåre Hoversholm, kommet på nett. Her er mange tips om Korsika. Nettsiden korsika.no var f.eks. ukjent for meg, en nettside som ser ut til å være nyttig om man vil reise til Korsika. Se også tourguide.no om etappen.

TdF_2013_02

Wikicommon, CC BY-SA

Jeg tar med et annet kart over vinområdene på Korsika i dag. Jeg synes dette er interessant fordi det også er et topografisk kart som terrenget. Vinområdene er mindre på dette kartet enn på det jeg hadde med i går. Om jeg har forstått det rett, så viste gårsdagens kart hvor det faktisk dyrkes vin, mens dette kartet viser klassifiserte områder. Men helt sikker er jeg ikke.

Vi krysser “fingeren” fra Bastia og henter vin i Patrimonio, inne i bukten. Patrimonio er et av de eldste om mest velrenommerte vinområdene på Korsika. Det var det første området som fikk AOC-status i 1968. Den regnes også som den beste, og kvaliteten sies å ha økt betydelig i de senere årene. Tidsskriftet Decanter beskriver viner fra Korsika som en godt bevart hemmelighet, og sier dette om Patrimonio:

“But the true originality of Corsica is to be found in wines such as Patrimonio, the liveliest of the Corsican appellations, with 30 growers making red, white and rosé. For one of the leading growers, Antoine Arena: ‘This is where Nielluccio is at its most characteristic, on limestone slopes.’”

Det er bare å innrømme at jeg ikke har drukket så mye korsikansk vin, og hadde ikke drukket noe før jeg begynte å gjøre research til årets utgave av Les vins du Tour de France. Så jeg har ikke noe grunnlag for egne meninger om hvordan utviklingen i vinproduksjonen her har vært.

Jordsmonnet i Patrimonio er preget av kalkholdig leire og kalkstein, som gjør dette område annerledes enn resten av Korsika, sett i et geologisk perspektiv. Dette betyr selvfølgelig også mye for vinen som kommer herfra.

Tradisjonelt har området vært mest kjent for rødvin og hvitvin. Rødvin lages først og fremst på den lokale druen Nieluccio, som er det lokale navnet på Sangiovese, Toscana-druen fremfor noen. Hvitvin lages bare på Vermentino. Men i de senere årene har også rosévin blitt populært, her som så mange andre steder. Se Hachette guide til Patrimonio.

Vi kan også ta med vin fra selve “fingeren”, Cap-Corse. Le Muscat du Cap-Corse er en søt vin laget på muscat-druen. Det lages vin på denne druen mange steder. Druen har en karakteristisk, litt krydret smak. Men jeg må bare erkjenne at denne vinen fra Korsika har jeg ikke smakt. Se Hachette guide til Le Muscat du Cap-Corse.

På vei opp mot fjellene passerer vi ikke så langt fra Clos Venturi. Da det anerkjente vintidsskriftet Decanter for et par år siden delte ut trofé for den beste franske regionale rødvinen under £ 10, ble dette vinneren.

Vinen i målområdet kommer vi tilbake til i morgen.

1782064141Det kommer mange bøker om Tour de France hvert år, og det er vel ingen overraskelse at det er ekstra mange i jubileumsåret. Den offisielle boken, som ganske enkelt heter “Tour de France” med undertittel “The Official 100th Race Anniversary Edition” er en flott bok. Blant all den franske litteraturen jeg viser til her, så er det vel best å understreke at denne er på engelsk. Boken har noen sider om hver utgave av Tour de France siden 1903, med flotte bilder. Den forteller også om trøyene, om dopingskandalene og en del annet.

Det er knallhardt å sykle Tour de France. Men her gjelder ikke at alt var bedre før. Etappene var lenger. Utstyret var tyngre og dårligere. Det gikk mange år får man fikk gir på syklene. Det var ikke noe støtteapparat, i alle fall ikke noe som kan sammenlignes med det man har i dag. Ved punktering måtte syklistene selv lappe hjulet. Det var ikke lov å ta i mot hjelp.

Noe man også blir minnet på når man ser bildene, er at veiene var mye dårligere. Å sykle opp fjellene på tunge sykler uten gir, på dårlig, våte og bløte grusveier, må ha vært noe nær umenneskelig.

9782848314013En bok som blant annet dekker Korsika er Vins du Sud ; Provence et Corse, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, vallée du Rhône. Den er utgitt av La Revue du Vin de France. Så veldig dyptpløyende er en den ikke, men den gir en grei oversikt. Dessverre synes det ikke som om den er så lett tilgjengelig for tiden.

Velomaniacs_9Vi var innom Asterix i går. Frankrike har, sammen med Belgia, en helt annen tegneserietradisjon enn hva vi har. Asterix, Lucky Luke og andre franske tegneserier er kjent også for et norsk publikum. Men det er så mye mer, fra reportasjer i tegneserieform, politisk satire og politiske biografier, tegneserier om vin og om mange andre temaer som opptar folk i Frankrike. For eksempel sykkel. Tegneserien Velomaniacs kommer med et nummer i året, sånn omtrent, akkurat i tide til Tour de France. Så også i år, når nummer 9 har kommet ut. Den kan gi et innblikk i mange sider ved fransk sykkelkultur.

Les vins du Tour de France 2013

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.