Les vins du Tour de France 2013: 3. etappe — langs Korsikas vestkyst

TdF_100_logoI dag starter rytterne på første etappe. Nå er det alvor. Alexander Kristoff har selv flagget at han vil i gult, og Johann Kaggestad har spådd Edvald Boasson Hagen i gult. Nå må de bare trå til, så får vi håpe at i alle fall en av dem får rett. Det er imidlertid først etter lagtempoen disse har sett seg ut den gule trøyen. Det er vel ingen stor overraskelse at Mark Cavendish her ser sin første mulighet til å få den gule trøyen.

Men vi har igjen lagt oss to dager foran, og har kommet til tredje etappe. Se også tourguide.no om denne etappen.

Tredje etappe starter i Ajaccio, Korsikas største by. Dette er Napoleons fødeby, og man kan besøke huset der han ble født. Historieskriving er i stor grad nasjonsbygging med mye propaganda. Når vi ser tilbake på dansketiden, var det alltid Danmark som gjorde det vi ikke liker, som å være alliert med Napoelon. Vi, altså Norge, var ikke med på det, bortsett fra at det påførte oss problemer, ga oss Terje Vigen og en del annet. Vi identifiserer oss med Wellington og de som nedkjempet imperialisten Napoleon. I Frankrike har Napoelon en helt annen status, og ikke minst på Korsika. Flyplassen i Ajaccio heter Ajaccio – Napoléon Bonaparte Airport. Man ærer sine helter!

TdF_2013_03

Den mest interessante vinen finner vi også i dag ved starten. 3. etappe går langs Korisikas vestkyst. Vi kunne selvsagt ha funnet den samme vinen ved forrige etappes målgang også. Men vi må porsjonere ut godsakene.

Vinområdet Ajaccio har ganske stor utstrekning, selv om det dyrkede arealet ikke er så stort. Vinen dyrkes fra havnivå opp til 380 m, skjønt noen kilder sier den dyrkes opp til 500 m. Grunnen er granitt. Geologisk er det et ganske homogent område. Se Hachette guide til Ajaccio.

Dette er opprinnelsesstedet til druen Sciaccarellu. Skjønt det er vel bare korsikanere og andre franskmenn som vil hevde at dette er opprinnelsessedet. Som nevnt tidligere, er dette den druen som i Toscana kalles Mammolo, og det er nok Toscana som er opprinnelsesstedet. Men i Toscana er den en hjelpedrue, på Korsika er den en hoveddrue. Sciaccarellu står for 47% av produksjonen i området. Den gir en rødvin med relativt lys farge, men likvel ganske mye kropp.

Det dyrkes også Grenache og det lages hvitvin på Vermentino.

Jeg skal ikke på påstå at jeg kjenner noe til vinhandlere i Ajaccio. Men Le Chemin des Vignobles er i alle fall en som jeg kom over på nettet da jeg lette etter informasjon, og som ser ut til å spesialisere seg på korsikansk vin. Den er sikkert verdt å stikke innom, om man skulle være på de kanter.

Calvi er et av de eldste vinområdene. Om jeg har forstått det rett, produseres de samme typer vin med de samme typer druer som ellers på Korsika.

9782848314013En bok som blant annet dekker Korsika er Vins du Sud ; Provence et Corse, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, vallée du Rhône. Den er utgitt av La Revue du Vin de France. Så veldig dyptpløyende er den ikke. Men den gir en grei oversikt, med tips om produsenter, hvor man bør kjøpe vin, osv. Jeg har ikke funnet andre bøker som vier særlig plass til viner fra Korsika.

Dessverre synes det ikke som om den er så lett tilgjengelig for tiden.

220301475XDet finnes selvfølgelig mange mange bøker om Napoléon Bonaparte. Hvis man vil lese en biografi er kanskje denne av Herman Lindqvist verdt å lese. Herman Lindqvist har skrevet mye populærhistorie, blant annet et verk i syv bind om Sveriges historie. Det var denne seriens suksess som fikk Gyldendal til å be Karsten Alnæs skrive “Historien om Norge”.  Herman Lindkvist har også skrevet andre biografier, blant annet om Karl Johan. Jeg vet at faghistorikere ikke er så begeistret for denne type bøker, men det bør ikke vi amatører bry oss så alt for mye om. Uansett vil de nok være enda mindre begeistret for det jeg egentlig vil fram til, nemlig tegneserier. Det finnes mange tegneserier om Napoléon. Jeg har valgt ut én, litt tilfeldig.

2822204012Dette er jubileums-touren, nr. 100 i rekken. Hvert år kommer det ut flere bøker om Tour de France. De sikter seg inn mot slike som meg, som synes det er morsomt å lese litt om touren, dens historie og ikke minst folkene som har deltatt. I år ser det ut til å ha kommet ekstra mange slike bøker.

Selvfølgelig kan man også få tour-minner i tegneserieform. La Vie Secrète du Tour inneholder anektoter fra Tour de France fortalt av blant andre Gérard Holtz (stjernereporter på fransk TV), Thomas Voeckler, Jean-Marie Leblanc og andre.

Les vins du Tour de France 2013

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.