Les vins du Tour de France 2013: 4. etappe — lagtempo i Nice, vin fra Bellet

TdF_100_logoSå er vi i gang. Og for en åpning! Alexander Kristoff på andre plass! Han starter med grønn trøye i dag (riktignok bare på lån). Men som han selv sier det: “So close for the win :/ but a great debut at #tdf !”

Man måtte regne med dramatikk på første etappe. Men dette var i overkant, og av til dels ganske uventede grunner. Som Brian Nygaard, kommunikasjonsdirektør for Orica GreenEDGE, skrev på Twitter anslagsvis 10 minutter før målgang: “Our bus is parked really badly right now”. Før start meldte The Inner RingTwitter at bussjåførene ikke hadde adgang til deltakerlandsbyen ved start for at man ikke skulle risikere at de smakte for mye på den lokale vinen. Jeg syntes det kanskje var litt overdrevet. Men etter å ha sett parkeringen til Orica GreenEDGEs sjåfør, innser jeg at de kanskje har et poeng likevel. Skjønt det er en litt bedre forklaring på bussepisoden her.

Fall må man regne med på første etappe. Men det er dumt når det blir så avgjørende som på første etappe. Sportsdirektøren fra FDJ var mildt sagt forbannet etterpå. At man 6 km før mål får beskjed om at målgang er flyttet til 3 km-merket på grunn av problemer ved mål, må man akseptere. Men når det gis kontrabeskjed når det er under en km før den nye mållinjen etter at alle har begynt å posisjonere seg for spurten, da må det bli problemer.

Vi får håpe at de norske rytterne får vist seg fram også på den etappen de skal ut på i dag. Vi går videre til fjerde etappe.

Fjerde etappe er lagtempo i Nice. Jeg liker lagtempo. Denne er såpass kort, 25 km, at den nok vil skape skiller, men ikke så store skiller at det meste kan avgjøres allerede her. Den best plasserte på det sterkeste laget kommer til å ha den gule trøyen etter denne etappen. Sky har tidligere vist at de beherser lagtempo godt, så jeg blir ikke overrasket om det er en fra dette laget som kan ikle seg gult på den neste etappen. Ser mer om etappen i tourguide.no.

Som jeg nevnte i går, har Johan Kaggestad spådd at Edvald Boasson Hagen kan ikle seg gul trøye etter denne etappen. Alexander Kristoff har selv sagt at han vil prøve å kapre den gule trøyen her. Begge bør ha gode muligheter — det kommer an på om Sky eller Katusja klarer å vinne lagtempoen. Den som har gul trøye etter denne etappen vil sannsynligvis beholde den til rytterne møter fjell for alvor på den åttende etappen.

TdF_2013_04

Nice ligger ved foten av Alpene. Byen ligger i le for kalde vinder fra nord. Dette gir et mildt vinterklima. Det var de milde vintrene som gjorde Nice til et turistmål for rike engelskmenn. Det er som kjent engelskmennene som har funnet opp det meste som har med turisme å gjøre. Det er nesten som man kan lure på om det er engelskmenn som også har gitt byen navn, med kommentarer av typen “how nice!”. Men slik er det ikke. Nice kommer fra det greske navnet Nikaia etter den greske seiersguden Nike. Men om vi nå er inne på stedsnavn, så finnes det et Nice i USA, nærmere bestemt i California, ca 100 km nord for Napa — som burde være kjent for vininteresserte. Jeg tar det med, siden det er et La Californie langs stranden i Nice, som rytterne skal gjennom før de dreier litt inn i landet.

Kutour 2013 har et innslag om Hotel Negresco i Nice. Jeg har aldri bodd der, men har hatt gleden av å spise i deres utmerkede restaurant, som i alle fall den gangen hadde to stjerner i Michelin-guiden.

Nærhet til fjell betyr gjerne at vinproduksjonen er begrenset. Så også her. Men rett nord for Nice finner vi vinområdet Bellet. Det er et kupert område rundt landsbyen Saint-Romain-de-Bellet og ligger mellom 200 og 400 meter over havet. I utgangspunktet er det et klassifisert område på 650 ha. Det er den lille lilla flekken helt øst på kartet, rett innenfor Nice. Men her har urbaniseringen gjort betydelige innhogg i vinmarken, så i dag er det bare ca 50 ha hvor det dyrkes vin. Dagens etappe snur omtrent der vinmarkene begynner.

carte-provence

Se også Hachette guide til Bellet. Her er et forslag til en vintur i Bellet.

Området nyter godt av en kjølende vind som kommer ned Var-dalen. Det er også en annen vind, som ut fra beskrivelsen høres ut som en vanlig solgangsvind. Om dagen varmes land mye fortere enn vannet. Luften over det varme landet varmes opp og stiger. Vind blåser inn fra sjøen mot det lavtrykket som skapes på denne måten. Denne vinden kommer typisk på ettermiddagen. Om natten er det motsatt. Landet kjøles raskere ned enn sjøen. Luften over varmt vann stiger, og vinden blåser fra land. I dette området betyr det at det om morgenen kommer en relativt kjølig vind ned fra fjellene bak. Alt dette bidrar til en bedre vin. For mye varme gir en slapp og ganske uinterresant vin. Det lokale klimaet akkurat her er gunstig for vindyrking.

To røde druer dyrkes bare på dette området, i alle fall så lenge vi holder oss til klassifiserte områder: Le Braquet og La Folle-Noire. Skjønt, hvor eksklusiv Le Braquet er, har vært usikkert. Den dyrkes ikke andre steder i Frankrike. Noen kilder sier at det er et åpent spørsmål om det er den samme druen som den italienske Brachetto, som er en av de mest vanlige druene i Italia. Oz Clarke skriver i sin Grapes & Wines i omtalen av italienske Brachetto:

“It may or may not be the same as the French grape Braquet which is found in the wines of Bellet, near Nice.”

Men i den nyeste boken om druer, Jancis Robinsons Wine Grapes, er druen nevnt de blant “varieties often mistaken for Brachetto del Piemonte”, og skriver at Bracquet Noir (den franske) er omtalt allerede i 1783-84. Hun nevner også en hvit mutant, Braquet Blanc de Nice. Siden Jancis Robinsons bok er den nyeste og mest omfattende, velger jeg å stole mest på den i denne saken.

Uansett gir Le Braquet en aromatisk vin med relativt svak farge. Den tåler godt lagring.

La Folle-Noir, den svarte gærningen, gir en vin med mye farge og kropp, og kompletterer La Braquet.

Det dyrkes ellers de røde druene vi er kjent med fra Middelhavsområdet, som Cinsaut og Grenache.

Det lages også rosévin på Le Braquet, som er relativt kraftig med en krydret smak.

Hvitvin lages først og femst på Vermentino, som særlig forbindes med Italia, men som vi også var innom på Korsika. I dette området kalles druen Rolle. Ellers brukes Roussanne, Clairette, Bourboulenc, Chardonnay og to for meg ukjente druer: Mayorquin og Pignerol. Vinen skal være smaksrik og elegant, med en viss sitruskarakter.

WIMG_0210_DxOProduksjonen er liten, ca 1200hl pr år, hvilket skulle gi ca 180.000 flasker.

Mine to viner fra Bellet le en rød og en rosé fra Collet de Bovis. Det var litt tilfeldig at det ble disse. Utvalget av viner fra Bellet på Carrefour utenfor Montpellier er ikke så veldig stort. Disse var noen av de som var å få. De var relativt dyre etter lokal standard – rundt 20 € pr flaske. Når jeg skriver dette har jeg smakt på rosévinen, men ikke den røde. Jeg synes at mye av den typiske rosévinen fra Provence kan bli vel lett i smaken, eller ha vel lite smak om man vil. Denne har litt mer smak, bl.a av bringebær og litt krydder. Slike roséviner liker jeg. Men ut fra beskrivelsene på nettsidene ser begge ut til å være en typiske Bellet-viner.

Det milde vinterklimaet i området gir gode forhold for dyrking av andre frukter. Flytter vi oss litt lenger mot øst er Menton, mellom Monaco og Italia, kjent for sine sitroner. Jeg var innom Menton sist påske. Jeg så ikke så mye sitroner, men mange mandariner. Det var litt morsomt å gå i mandarinalléer i sentrum av Menton.

WIMG_9802_DxO

9788280710000Jeg tar med en Sitronterte fre Menton etter oppskrift hentet fra Bent Stiansens bok Stiansens kulinariske koffert.

Paté Sable, mørdeigsbunn:

200 g smør
100 g sukker
250 g mel
2 eggeplommer
Frøene av 1/4 vaniljestang
1/4 ts salt

Sitronsmete

8 egg
225 g sukker
2 dl fløte
3 sitroner, saften og revet skall

Marengs

3 eggehviter
100 g melis.

Jeg tar ikke med en nærmere beksrivelse av fremgangsmåten, ut over at man lager paien først. Denne fylles så med sitronsmete før den får steke videre, og til slutt pyntes den med marengs.

Sitronterte

Litt om oppskrifter: Vi ser ofte kokker lage mat på øyemål. Man har i til det får passende konsistens, smaker til, osv. Men aldri når det gjelder konditorvarer som desserter. I fjor laget TV2s chef Henrik Orre mange retter langs sykkeletappene. Men merk at da han laget Cremé Brulé til Christian Paasche sa han at det er veldig viktig å følge en oppskrift for å få riktig konsistens. Alt veies og måles, ikke noe gjøres på slump eller øyemål — heller ikke av de beste proffene.

Jeg tror Christian Paasche, Johan Kaggestad, Dag Otto Lauritzen, Eivind Halle og resten av TV2-gjengen som dekket Tour de France i 2009 kan bekrefte at denne sitronterten er god. Det var denne de fikk til dessert da de spiste middag hos oss i La Grande Motte da det var målgang der. Det var vår dessertekspert Karen som hadde laget den.

TdF_TV2_Middag

Les vins du Tour de France 2013

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.