Så ble det ikke noen gul trøye på Edvald Boasson Hagen i år — dessverre. Det blir nok ingen flere muligheter før neste år. Dagens etappe går mye opp og ned. Kanskje kan et brudd gå inn. Men et brudd med Edvald Boasson Hagen eller andre som ligger godt an i sammendraget, får neppe lov til å gå. Australierne vil nok gjøre alt de kan og litt til for å beholde den gule trøyen. Men kanskje vi kan se Lars Petter Nordhaug i et brudd? Det er også mulig at det kan bli en samlet spurt. Etappen er litt uforutsigbar.
Vi skal fram til 7. etappe, som starter der 6. etappe endte, i alle fall i den samme byen. Men om det ikke skjer på samme sted i byen, så skjer det i alle fall i den samme byen: Monpellier. Etappen går til en annen TdF-kjenning: Albi. Etappen har en del stigninger, men er neppe hard nok til at den vil føre til store endringer i teten. Se også tourguide.no om denne etappen.
Hvis du vil lese om vin til den etappen de sykler i dag, må du gå til 5. etappe. Vi har som nevnt kommet til den syvende.
Languedoc-Roussillon er det området i Frankrike, og dermed i verden, hvor det produseres mest vin. Evig eies kun et dårlig rykte, synger Henning Kvitnes. Det lider Languedoc-Roussillon fortsatt under. En gang var området storprodusent av likegyldig konsumvin. Men det begynner å bli lenge siden. Nå produseres det mye god og spennende viner i området.
Når vi kommer inn i dette området begynner å bli en slags tradisjon å siteres Vinmonopolets produktsjef Trond Otrebskis beskrivelse av sitt møte med Languedoc-Roussillon i Vinbladet 4/09, da Vinomonopolet valgte Languedoc-Roussillon som fokusområde:
“- Det folk forbinder med vin fra Languedoc-Roussillon er først og fremst kvantitet, sier Otrebski. Ja, han innrømmer at det nok var det han først tenkte selv også da han gikk i gang med arbeidet. Dette er tross alt verdens største vinområde!
Han var på jakt etter viner av høyere kvalitet og i en ny og annerledes stil enn det som fantes i sortimentet fra før — ikke så varm fruktkarakter og mer preg av jorda druene har vokst i.
– Men vi fikk litt av en overraskelse da vi kom hit og så hvor fantastisk høy kvaliteten var. Og plutselig endret målet vårt seg. Istendenfor å lete etter gode viner til moderate priser, ønsket vi nå å finne toppviner i alle prisklasser — virkelig seriøse viner som tåler sammenlikning med vin fra de beste vinområdene i Frankrike.
(…)
Her finnes “Grand Cru-er” på høyde med dem en finner i Burgund. Vinen har en annen stil, men når det gjelder kvalitet, ligger de absolutt ikke tilbake for noe, mener han.”
Vi kan avslutte denne innledende delen med denne uttalelsen i André Dominé “Vin”, etter en gjennomgang av utviklingen i Languedoc-Roussillon (en fremstilling som jeg har hentet en del fra):
“Derfor gir Languedoc og Roussillon i dag verden suverene viner med en helt enestående middelhavskarakter.”
Det dårlige ryktet som vinen hadde var vel fortjent. Men det var for 20–30 år siden. I dag kan de beste vinene herfra måle seg med hva som helst av store viner. Middelvinene holder god kvalitet og gir meget god valuta for pengene.
Skulle noen synes at jeg maser litt mye om vinene fra dette området, så er det vel bare å si at det kommer jeg til å fortsette med. Dette er mitt hjemmeområde i Frankrike, og jeg kommer til å gjenta det glade budskap om at vinen herfra er mye bedre og langt mer spennende enn mange fortsatt tror.
Vi holder oss denne gangen i den østlige delen av Languedoc. Men vi kommer tilbake til den vestlige enden allerede i morgen.
Denne gangen dreier etappen mot nord-vest, slik at vi ikke er så lenge i vinområdene. Men vinområdene starter straks vi har kommet ut av bybebyggelsen i Montpellier, så vi kan ta med en del vin fra start. Vinområdene her kan være forvirrende. AOP Languedoc, tidligere AOC Coteaux de Languedoc, omfatter en lang reke underområder. Området rundt Montpellier kalles Grés de Montpellier. Dette beskrives som en mosaikk av vinmarker ved byens porter. Området øst, nord og vest for Montpellier. I øst avgrenses området av elven Vidourle, i nord av Pic Saint Loup og i vest av elven Herault.
Vi var innom en av mosaikkbrikkene i går, Mejanelle, som ligger øst for Montpellier. I dag fortsetter vi i retning vestover fra Montpellier, inn i St Georges d’Orques, som er det rosa området på kartet til høyre. Viner herfra var populære allerede på 16- og 1700-tallet. Thomas Jefferson sørget for å få et unntak i USAs lovgivning slik at viner herfra kunne importeres tollfrit til USA. Se AOC Languedocs side for St Georges d’Orgues.
En produsent jeg vil nevne er Château de Forques. Den ligger så nær byen at det ikke er alt for langt å gå fra trikken (linje 3). Den ligger bare noen få hundre meter fra der den reelle starten på etappen er, altså der rittdirektøren vinker etappen i gang med det hvite flagget. På en vinmesse i Montpellier var vinene herfra noen av de jeg merket meg. Noen vil sikkert finne et ekstra poeng i at dette er en vingård som stort sett har vært og er ledet av kvinner.
Vi fortsetter litt vestover, men holder oss fortsatt i Grés de Montpellier. Jeg nevner én vin herfra, Domaine du Silène, som eies av Skalli. Jeg fikk en flaske av denne av en av områdets bedre vinhandlere, fordi han mente jeg burde smake på den. Se AOC Languedoc side for Grés de Montpellier.
Picpoul de Pinet ligger rett nordvest Bassin de Thau, som er områdets østersparadis. I vest er området avgrenset av elven Hérault.
Her produseres bare hvitvin på druen Picpoul Blanc. De er friske og syrerike, men kan ikke kalles spennende. Det er en utmerket sommervin, for eksempel når man sitter ute og nyter østers og andre skalldyr. Når vinen vokser opp med utsikt til et av de store oppdrettsområdene for østers og blåskjell, så er ikke østers eller blåskjell fra Bassin de Thau og en Picpoul de Pinet noen dårlig kombinasjon.
Produktionen domineres av det lokale kooperativ.
Man har sin egen flaskedesign, en grønn flaske med det regionale korset. Se også AOC Languedoc side for Picpoul de Pinet.
Noen kilometer lenger nord ligger en av topprodusentene i Languedoc, Domaine Peyre Rose. Men om de har god vin, så er det lite synlige på nettet.
Ved Pézenas svinger vi nord-vest. Det er omtrent her vinområdet Picpoul de Pinet slutter, og Pézenas begynner. Pézenas er også et eget underområde i AOP Languedoc.
Det siste området vi er innom før vi forlater Languedoc-vinen, er Faugères. Se Hachette guide til Faugère.
Målgang er som nevnt i Albi. På veien inn mot Albi passere vi et vinområde vi har vært innom noen ganger før: Gaillac. Gaillac er et ganske ukjent, men på alle måter veldig spennende område. De lager interessant og god vin, og har en spennende historie. De gangene vi har vært innom Gaillac tidligere har det vært på etapper hvor dette er den eneste interessante vinen, ikke som avslutning på en etappe hvor det flommer av vin. Så vi gjør det kort. Den som vil lese mer om Gaillac kan gå til 11. etappe fra 2011.
Gaillac ligger ved elven Tarn (som har gitt navn til departementet Tarn), som renner ut i Gironde. Gironde renner ut i havet ved Bordeaux. Selv om Gaillac ligger ganske langt øst, er det en vestvendt vin. Den kan sies å være den østligste av de vestlige vinene.
I tidligere tider var ikke Bordeaux-vinene spesielt gode. De var tynne, og ofte ganske sure. Viner fra blant annet Gaillac var kraftigere, bedre og langt mer ettertraktet. Men byen Bordeaux hadde en strategisk beliggenhet ved utløpet av elvene Garonne og Dordogne. I den tiden elvene betød langt mer som transportveier enn de gjør nå, betød det kontroll over uskipingen av vinen. Frihandel var en idé som var helt fremmed. Bordeaux brukte sin kontroll, blant annet til å sikre at annen vin ikke ble skipet ut fra Bordeaux før de hadde fått solgt sin egen vin.
Man brukte dessuten den beste vinen for å forbedre den dårlige. I stedet for å rendyrke kvaliteten, ble den brukt til i alle fall i noen grad å redde et dårlig produkt. Det kan høres ut som norsk landbrukspolitikk. Igjen var det Bordeaux-handlerne som med sin kontroll kunne holde fast ved en slik praksis.
Slik ble bordeauxvinen kjent, mens gaillacvin ble mer eller mindre glemt. Se Hachette guide for Gaillac. Hachette har også en Routes des Vins om Gaillac.
Franske sykkeltegneserier handler ikke bare om Tour de France. Serien Les Cyclistes handler mer om sykling på amatørnivå. Men Frankrike er et land med sykkelkultur. Jeg anbefaler alle å lese Henrik Alpers’ artikkel “Om deres og vår kultur” i blandet Landevei. Han skriver om Italia. Men det kunne også ha vært Frankrike. Jeg liker særlig denne beskrivelsen av italienske syklister:
“De er til forveksling like gamle gubber i Nordmarka i utvaskede anorakker. Og der har du det, sykling bor i dem, som langrenn bor i oss.”
Det er unge syklister med ambisjoner i Les Cyclistes. Men også gamle gubber som sykler slik de alltid har gjort.
En bok som blant annet dekker Korsika er Vins du Sud ; Provence et Corse, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, vallée du Rhône. Den er utgitt av La Revue du Vin de France. Så veldig dyptpløyende er den ikke, men den gir en grei oversikt. Noen vil sikkert også mene at det er en ulempe at boken er på fransk.
Dessverre synes det ikke som om den er så lett tilgjengelig for tiden.
Les vins du Tour de France 2013
- Innledning
- 1. etappe En flat etappe på Korsika!
- 2. etappe — over Korsika
- 3. etappe — langs Korsikas vestkyst
- 4. etappe — lagtempo i Nice, vin fra Bellet
- 5. etappe — Provence
- 6. etappe — fra Provence til Languedoc
- 7. etappe — Languedoc
- 8. etappe — inn mot Pyreneene
- 9. etappe — regnfylt, men vintørke i fjellene
- 10. etappe — over til Loire og Bretagne
- 11. etappe — tempo til Mont-Saint-Michel
- 12. etappe — touren kommer til Tours
- 13. etappe. Tours — Saint-Amand-Montrond
- 14. etappe — Beaujolais
- 15. etappe — langt vorspiel til Mont Ventoux
- 16. etappe — mot Alpene
- 17. etappe — tempo langs fjellvann
- 18. etappe — 2 x Alpe-d’Huez
- Dopavsløringer på hviledagen
- 19. etappe — Le Grand-Bornand
- 20. etappe. Annecy — Annecy — Semnoz
- 21. etappe. Versailles — Paris Champs-Élysées
- Så var det over — Tour de France 2013
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.