Så fikk Mark Cavendish sin første seier i årets Tour. Og Edvald Boasson Hagen ble nr 2, og slo blant andre Peter Sagan i spurten. Alexander Kristoff ble nr seks. Det er ikke dårlig!
Etappen de skal sykle i dag er helt flat. Hvis ikke vinden lager spesielle vanskeligeheter vil det nok bli en ny massespurt. Jeg står der et eller annet sted når de går i mål!
Vi skal fram til 8. etappe, og her vil nok bildet endre seg. Den går fra Castres til Ax 3 Domaines. Det er ikke i Pyreneene årets tour skal avgjøres. Dette er den første av bare to Pyrenee-etapper denne gangen. Men den har avslutning på toppen, så klatrere vil nok teste formen her. De som ble hengdende etter på lagtempo kan prøve å ta igjen noe på denne etappen. Se også tourguide.no om denne etappen.
Den som vil følge vinen på den etappen de skal sykle i dag, må gå til 6. etappe.
På denne etappen må rytterne regne med vind. Pyreneene er en vegg mot sør. Montagne Noir, den sydlige utløperen av Massif Cenral, går fra nord-vest til syd-øst på østsiden. Vinden kommer inn fra Atlanterhavet. Her kommer den inn i en trakt, og vinden får fart. Jeg synes satellittbildet til høyre, et utsnitt av et større bilde fra NASA, illustrerer denne “trakten”.
Det er ikke tilfeldig at Carcassonne ligger i det smaleste området. Toll på varer som ble fraktet gjennom dalen var byens viktigste inntektskilde.
I fjellene er det alltid vanskelig å finne vin. Men på vei inn mot fjellene kan vi finne vin. Vi skal først gjennom vin-området Malpère. Det ligger syd-vest for Carcassone og er den vestligste appelationen i Languedoc. Navnet Malpère kommesr fra det occitanske navnet male peyre som er en lokal type sandstein.
I denne regionen møtes “Middelhavet” og “Atlanterhavet”. Det er selvfølgelig ikke havene som møtes — vi er et godt stykke inne i landet. Men her finner man både middelhavsdruer og druer kjent fra vestlige regioner, som Bordeaux. Området fikk AOC status så sent som i mai 2007, etter å ha hatt VDQS status siden 1983. Og som nevnt merkes atlanterhavsvinden godt i området.
Mer enn 90% av vinproduksjonen er rødvin, som i hovedsak lages på druene Merlot, Cot (Malbec) og Cinsault. Merlot, som man særlig forbinder med St. Emillon og Pomerol i Bordeaux, utgjør mer enn 50% av produksjonen. Også Cot, som generelt er mer kjent som Malbec, er en drue som særlig forbindes med Bordeaux, mens Cinsault er mer vanlig rundt Middelhavet.
Resten av vinen er rosévin, som i hovedsak lages på druene Cinsault, Grenache og Lladoner pelut. Dette er drues som forbindes med Middelhavet og Rhône. Men så er da også rosévin i utpreget grad en Middelhavsvin. Se Hachette guide til Malpère.
Malpère ligger lengst i vest på kartet under. Det neste området vi skal inn i, Limoux, ligger rett syd for dette.
Vi fortsetter gjennom Limoux, som vi også har vært innom noen ganger før. Dette området er først og fremst kjent for sin musserende vin, men det lages også en klassifisert hvitvin. Det sies, i alle fall i området, at det var her man først begynte å produsere musserende vin. Det er for så vidt flere steder som hevder å være det første stedet hvor man laget musserende vin. Jeg sitter ikke med fasiten. Men Limoux er i alle fall det stedet som kan dokumentere den eldste produksjonen. Det er referanser til denne vinen i dokumenter fra 1531.
Munken DOM Perrignon skal visstnok ha lært teknikken her før han reiste videre til Champagne. Champagne er nok den mest kjente musserende vinen. Men slik vin ble produsert i mange områder før de begynte med dette i Champagne, blant annet her i Limoux og i og Gaillac, som vi var innom i går.
Blanquette de Limoux er den tradisjonelle musserende vinene. Den dominerende druen er Mauzac, som skal utgjøre minst 90%. Det er en lokal drue som, så vidt jeg vet, bare dyrkes her og i Gaillac. Det er tillatt med til sammen inntil 10% av Chenin og Chardonnay i Blanquette de Limoux. Vil man virkelig gå tilbake i tradisjonen kan man velge Blanquette Méthode Ancestrale. Se Hachette guide til Blanquette de Limoux og Blanquette de Limoux Méthode Ancestrale.
Den andre musserende vinen er Crémant de Limoux. Denne er laget for å passe mer til moderne smak, men det betyr også at den ikke har det samme lokale særpreget. De dominerende druene er Chardonnay og Chenin, druer som brukes i tilsvarende viner fra mange andre steder. Disse kan til sammen ikke utgjøre mer enn 90% av mosten. Det skal være minst 20%, men ikke mer enn 40% Chenin. I tillegg kan man ha Mauzac Blanc og Pinot Noir, men mengden Pinot Noir kan ikke overstige 10%. Se Hachette guide til Crémant de Limoux.
Personlig liker jeg at noen vil gå tilbake til lokale tradisjoner. Det lages musserende vin på Chardonnay mange steder, ikke minst i Champagne. Så fra Limoux går jeg for Blanquette de Limoux. Man burde kanksje ha gått helt tilbake til Méthode Ancestrale. Men tradisjonen var ikke å lage en tørr vin, slik vi gjerne vil ha den i dag. Så jeg går gjerne ikke så langt tilbake. Men det er en vin som vininteresserte bør ha smakt.
Det lagets også en utmerket hvitvin i Limoux, med ganske mye Chardonnay. Se Hachette guide til Limoux.
Herfra bærer det inn mot fjellene, hvilket i praksis også vil si bort fra vinområdene. De skal først over Port de Pailhères. Det er bratt opp og vanskelige svinger ned mot Ax-Les-Thermes. Etterpå går det bratt opp til Ax-3 Domaines. Så for rytterne er det vel like greit at det ikke er så mye vin langs denne ruten.
Bildet nedenfor er fra toppen av Port de Pailhères, men utsikt nordover mot Limoux.
Vi har vært innom noen tegneserier. Den Tour de France-tegneserien jeg liker best er den som ganske enkelt heter “Tour de France”, laget av blant andre Laurent Jalabert. Dessverre kom den bare i tre utgaver, i 2008, 2009 og 2010, og ser ikke lenger ut vil å være i handelen.
Jeg tillot meg å bruke en stripe fra denne til 13. etappe i 2011, inn til Lourdes. Nordmenn har gode grunner til å mimre litt fra denne etappen, for det var her Thor Houshovd vant en fjelletappe! Men jeg valgte den fordi den overtroiske Gigi ville sikre seg hellig vann fra Lourdes for å beskytte seg mot El Diablo.
Kjøp den om du skulle komme over den et sted!
En bok som blant annet dekker Languedoc er Vins du Sud ; Provence et Corse, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, vallée du Rhône. Den er utgitt av La Revue du Vin de France. Så veldig dyptpløyende er den ikke, men den gir en grei oversikt. Noen vil sikkert også mene at det er en ulempe at boken er på fransk.
Dessverre synes det ikke som om den er så lett tilgjengelig for tiden.
Les vins du Tour de France 2013
- Innledning
- 1. etappe En flat etappe på Korsika!
- 2. etappe — over Korsika
- 3. etappe — langs Korsikas vestkyst
- 4. etappe — lagtempo i Nice, vin fra Bellet
- 5. etappe — Provence
- 6. etappe — fra Provence til Languedoc
- 7. etappe — Languedoc
- 8. etappe — inn mot Pyreneene
- 9. etappe — regnfylt, men vintørke i fjellene
- 10. etappe — over til Loire og Bretagne
- 11. etappe — tempo til Mont-Saint-Michel
- 12. etappe — touren kommer til Tours
- 13. etappe. Tours — Saint-Amand-Montrond
- 14. etappe — Beaujolais
- 15. etappe — langt vorspiel til Mont Ventoux
- 16. etappe — mot Alpene
- 17. etappe — tempo langs fjellvann
- 18. etappe — 2 x Alpe-d’Huez
- Dopavsløringer på hviledagen
- 19. etappe — Le Grand-Bornand
- 20. etappe. Annecy — Annecy — Semnoz
- 21. etappe. Versailles — Paris Champs-Élysées
- Så var det over — Tour de France 2013
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.