Les vins du Tour de France 2013: 11. etappe — tempo til Mont-Saint-Michel

TdF_100_logo 9. etappe viste at Sky ikke er usårbare de heller. Men Chris Froome holder stillingen i forhold til andre sammenlagtkandidater, selv om andre på laget viste svakhetstegn. Mange slitne ryttere ser nok fram til en velfortjent hviledag.

Vi har kommet fram til 11. etappe Det er en realativt kort tempoetappe på 33 km. Den starter i Avranches og ender ved det spektakulære Mont-Saint-Michel.

TdF_2013_11

Vi er i et område hvor det ikke produseres vin. Langs en etappe på bare 33 km er det ikke lett å finne veldig mye. Men vi kan i alle fall ta med et bryggeri: Brasserie de la Baie. Det er et lite bryggeri. Om de opplysningene jeg har er oppdatert, så produserer de bare 300 hl pr år, hvilket skulle bli 90.000 vanlige halvflasker á 33cl.

De produserer to typer øl: La Croix des Grèves  og La Grévine. Jeg har bare smakt den siste av de to. De sies at de bare selges innen en radius på ca 150 km fra bryggeriet. Men jeg har kjøpt det hos vår øl-handler i Montpellier, V&B. Så noe smugles åpenbart utenfor det påståtte salgsområdet.

Den har ingen kraftig aroma, og er noe uklar. Jeg har sett den omtalt som “dusty”, som ikke er så langt fra min smaksassosiasjon “tørr” i betydningen mangel på fruktighet. (En helt annen karakter en “tørr” i vinsammenheng.) Den har nok ikke gått inn blant mine favoritter.

En nettbutikk som jeg skulle ønske kunne levere til Norge også, er Saveur Bière, som selger øl. Jeg har bestilt noe øl fra dem, levert til min adresse i Frankrike.De kan blant annet levere øl fra Westvleteren, som alle Tour de France-entusiaster har lært at kun kan kjøpes ved personlig oppmøte på bryggeriet.

De har satt sammen en gaveeske med 12 øl som de har kalt Mètre Tour de France. Det er de 12 beste franske øl man kan få, etter deres mening. La Grévine er et av dem, så vi har kanskje ikke alltid sammenfallende smakt. Men smak og behag skal diskuteres, man må bare akseptere at man ikke alltid er enig og at det ikke finnes ett riktig svar.

2723457648Men om stedet ikke kan by på så mye spennende drikke, så er stedet i seg selv absolutt verdt et besøk. Mont-Saint-Michel er ikke akkurat en uoppdaget attraksjon. Men klosteret på denne klippeøye er et sted man bare måt besøke. Det ligger i et område hvor det er langgrunt og meget stor forskjell mellom høy- og lavvann, visstnok så mye som åtte meter. Bukten er tørrlagt ved lavvann. Dessverre er det en del som drukner her. Man går ut mens det er lavvann. Men når vannet kommer, kommer det fort — visstnok omtrent så fort som en hest kan løpe. Folk som er der ute når vannet kommer klarer ikke å løpe fra det på myk sandbunn, og blir fanget av vannet. Hold deg på tørt land om du er der!

Det finnes selvfølgelig mange tegneserier om et historisk og myteomspunnet sted som Mont Saint Michel. Jeg kjenner ikke noen av dem, og valgte en ganske tilfeldig. Jeg tenkte at L’histoire du Mont Saint-Michel kan være et greit sted å begynne.

Når vi nå er inne på tegneserier: Det er et medium som er langt mer enn underholdning for barn. Nå mener man f.eks. at Tegneserier kan erstatte vitenskapelige artikler.

Les vins du Tour de France 2013

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.