Kanskje fikk journalistene spise middagen sin i fred i går. Jeg har i alle fall ikke fått med meg noen dopingavsløringer — heldigvis. Det er litt skittkasting mellom rivaler om rykter om overganger. Men det er vel ikke nok til å forstyrre middagen til sykkeljournalister.
Vi har kommet fra til 12. etappe, som går fra Fougères til Tours. Se tourguide.no for mer informasjon om etappen.
For vin til den etappen rytterne skal sykle i dag, gå til 10. etappe.
I dag skal vi inn i Loire-dalen. Men det er først etter å ha syklet omtrent halvveis vi kommer inn i vinområdene.
Loire har litt ufortjent kommet i skyggen av andre vinområder. Jeg er neppe den eneste som først og fremst tenker Sancerre og eventuelt Poully Fumé, kanskje Muscadet og Caberet d’Anjou, og så er ferdig med Loire. Men det er et mangfoldig og spennende vinområde. Her får vi bare gå rett til konklusjonen, som er den mest forutsigbare konklusjonen i enhver forskningsrapport: Her er det nødvendig med mer forskning.
Vi sneier først den nord-østre utløperen av Anjou. For meg vekker Anjou minner fra unge år, da Vinmonoplets hjemmetappede Cabernet d’Anjou var den rosévinen vi valgte om vi skulle gå litt, men ikke mye opp fra de aller billigste vinene. Jeg tror ikke at Cabernet d’Anjou for meg var annet enn et navn den gangen, jeg forbandt det verken med bestemte druer eller et spesielt distrikt. Det var en relativt billig og lettdrikkelig fransk rosévin. Noe annet forhold hadde jeg ikke til den vinen.
Vi er ikke innom noen av de klassifiserte underområdene i Anjou, så jeg så bare på appellasjonen Anjou, og ble overrasket da Hachette guide til Anjou bare omhandlet hvitvin og rødvin. Det er ikke dette jeg forbinder med området! Jeg må bare innrømme at jeg ikke kjenner de røde og hvite vinene fra Anjou. Men da jeg så litt mer på dette, oppdaget jeg at Cabernet d’Anjou er en egen AOP, og da falt brikkene på plass. Se Hachette guide til Cabernet d’Anjou.
Cabernet d’Anjou er fortsatt en av Vinmonopolets mest solgte roséviner. Men det er slutt på den hjemmetappede utgaven. Sist Touren var i området, forsøkte jeg en Cabernet d’Anjou fra Ackerman Laurance, men nå står det at den er utsolg fra leverandøren.
Cabernet d’Anjou er en rosévin laget på Cabernet-druer, først og fremst Cabernet Franc, men også noe Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc omtales noe nedlatende som “lillebroren” til Cabernet Sauvignon, men den gir gode resultater i denne delen av Loire, både rødvin og rosévin. Andre som også har denne type minner om om polets Cabernet d’Anjou kan benytte anledningen til å fornye dette bekjentskapet, men med en rosévin litt høyere opp på kvalitetsskalaen.
Cabernet d’Anjou er en rosévin som gjerne er noe mer kompleks i smaken enn typisk rosévin. Den kan ha smak av jordbær og bringebær, roser og litt hvit pepper i avslutningen — noe som kjennetegner Cabernet Franc. Den er typisk fruktig, og sjelden helt tørr. Den vil gjerne være fra mild/bløt (som franskmenn kaller moelleux) til halvtørr. Jeg må bare innrømme at jeg foretrekker en tørrere rosévin, så denne er ikke blant mine favoritter. Selv om vinen Rosé d’Anjou er en enklere vin, så må jeg innrømme at jeg heller drikker denne enn Cabernet d’Anjou.
Jeg merker meg imidlertid at Hachette guide til Cabernet d’Anjou anbefaler den til en forrett med melon, samt til ikke alt for søte desserter. Det kan godt tenkes at den lille sødmen i denne vinen møter sødmen i melonen på en god måte. Jeg må visst gi denne vinen en ny sjanse!
Jeg valgte i år også å prøve en rødvin fra Anjou. Jeg synes det var et hyggelig bekjentskap. En ikke alt for tung rødvin. Som sagt, det er et område som krever mer forskning.
Vi har noen ganger vært innom Hachette Les Routes des Vins, og de har også en tur i Anjou.
Vi starter i området Coteaux-du-Loir. Her er det viktig å ikke snuble i skrivemåten. Det er et område langs elven Loir, som renner litt nord for Loire og går sammen med Loire i Angers. Omtrent halve produksjonen er rødvin laget på Pineau d’Aunis, også kjent som Chenin Noir. Disse vinene inneholder også en del Cabernet Franc, Côt og Gamay. Minst 60% skal være Pineau d’Aunis. Det produseres også rosévin med de samme druene som rødvin. Produksjonen er liten. Rødvinene og rosévinene omtales i Grand Atlas des Vignoble de France som en kuriositet.
Selv om hvitvinen ikke utgjør en veldig stor del av produksjonen, ca 1/3, er det denne vinen, laget på Chenin Blanc. som er den mest interessante. Denne finnes både i tørre og søte utgaver.
Etter at syklistene har krysset elven Loir kommer de inn i hjertet av Loire, enten man er opptatt av slott, vin eller begge deler. Området rundt målbyen Tours heter, ikke overraskende Touraine. Det er mange underområder, med det området vi kommer inn i er bare klassifisert i den generelle klassifikasjonen AOC Touraine.
Vintidsskriftet Decanter har en artikkel om Loire under temaet World Heritage Wine Region.
Etappen passerer ikke så langt fra Le Mans, som jeg først og fremst forbinder med motorsport og det berømte 24-timersløpet. I unge år var jeg opptatt av motorsport. Det er en interesse som har tapt seg med årene. Men jeg har ikke glemt alt.
En av min barndoms, eller kanskje ungdoms tegneseriehelter var Michel Valliant, eller Mark Breton som navnet av en eller annen grunn var oversatt til da serien gikk i tegneseriebladet Tempo. Han vant suverent alle grener av bilsport, fra rally til formel-1, og selvfølgelig også 24-timersløpet på Le Mans. Jeg ble litt overrasket da jeg også så navnet hans på en tegneserie om Tour de France. Skulle han være suveren på sykkel også? Men slik var det ikke, heldigvis. Her presenterer han 12 historier fra Tour de France, han sykler ikke selv.
Når jeg nå nevner Tempo, så var det der jeg første gang leste litt om proffsykling — i tegneserieform. Jeg har lenge levd i den troen at det var en fortelling om Eddie Merckx. Men når jeg ser på perioden da Tempo kom ut (1966-1979) og perioden Eddie Merckx var aktiv som proffsyklist (1966-1978), må det ha vært en eldre sykkellegende som ble hedret med en slik tegneserie. Jeg husker ikke hvem.
Les vins du Tour de France 2013
- Innledning
- 1. etappe En flat etappe på Korsika!
- 2. etappe — over Korsika
- 3. etappe — langs Korsikas vestkyst
- 4. etappe — lagtempo i Nice, vin fra Bellet
- 5. etappe — Provence
- 6. etappe — fra Provence til Languedoc
- 7. etappe — Languedoc
- 8. etappe — inn mot Pyreneene
- 9. etappe — regnfylt, men vintørke i fjellene
- 10. etappe — over til Loire og Bretagne
- 11. etappe — tempo til Mont-Saint-Michel
- 12. etappe — touren kommer til Tours
- 13. etappe. Tours — Saint-Amand-Montrond
- 14. etappe — Beaujolais
- 15. etappe — langt vorspiel til Mont Ventoux
- 16. etappe — mot Alpene
- 17. etappe — tempo langs fjellvann
- 18. etappe — 2 x Alpe-d’Huez
- Dopavsløringer på hviledagen
- 19. etappe — Le Grand-Bornand
- 20. etappe. Annecy — Annecy — Semnoz
- 21. etappe. Versailles — Paris Champs-Élysées
- Så var det over — Tour de France 2013
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.