Så er det på’an igjen for syklistene. De kan sikkert være glade for at de starter med en etappe som “bare” har to andrekategori og en tredjekategori stigning. Man får kjørt sliten ben i gang før det blir alt for hardt.
Vi skal fram til da det bilr alt for hardt. 18. etappe fra Gap til Alpe-d’Huez er årets kongeetappe. Rytterne skal opp Alpe-d’Huez ikke bare én, men to ganger. De fleste av oss kan være glade for at vi slipper med å se på at andre sliter seg opp her.
Under et besøk i Valkenburg tidligere i år, traff jeg denne syklisten. Man blir unektelig litt nysgjerrig på en sykkel laget av tre. Han påsto at den var god å sykle på. Jeg prøvde den ikke, så jeg kan ikke gi min egen vurdering. Som de observante av dere vil legge merke til, så er denne sykkelen lavt giret. Den er, i følge eieren, laget spesielt for å sykle Alpe d’Huez. Jeg ville nok ikke ha kommet opp på den sykkelen — men jeg hadde vel ikke kommet opp på noen sykkel. Mads Kaggestad la for et noen uker siden ut et bilde av seg selv på Twitter etter å ha syklet opp, med denne kommentaren: “Akkurat syklet opp Alpes d’huez. Stakkars gutta som skal opp her to ganger i årets Tour…#brutalt“.
Dette blir kanskje den mest spektakulære etappen. Det var mye folk på Mont Ventoux. Det blir vel enda fler her. Fransk TV viste for noen dager siden en reportasje om folk som begynte å ankomme Alpe d’Huez for å finne plass til sine bobiler — ti dager før syklistene ankommer.
Men om syklingen på denne etappen blir spektakulær, er det ikke en etappe som vil bli husket på grunn av vinen. Vi starter ikke så langt fra der vi var i går. Men det var ikke akkurat så mye vin som det er verdt å skrive om to ganger der heller. Etappen er ikke så lang, 172,5 km. Når man har en sløyfe for å kunne klatre opp Alpe d’Huez to ganger, blir det geografiske området — og dermed leteområdet for aktuell vin — ganske begrenset.
Men et lite sidespor til om klassifisering. Det er lett å bli litt nedlatende overfor IGP-klassifisert vin. Det er fordi vi er så godt vant. Jeg har tidligere nevnt at klassifiseringssystemet med AOP og IGP brukes for alle landbruksprodukter og for så vidt også vilt. I Norge har man så smått begynt å opprinnelsesmerke enkelte produkter. Per i dag er det 23 norske matprodukter som er opprinnelselsmerket — alle på IGP-nivå. Jeg skrev nylig en liten kommentar om dette. Mange franske produkter, som kjøtt, frukt, ost osv er klassifisert på AOP-nivå, og selfølgelig mye mer på IGP-nivå. Så det man er stolt over å ha fått til i Norge er det vi lett ser på som litt mindreverdig nå det gjelder franske produkter.
Vin fra området som man sykler gjennom kan klassifiseres som IGP Isère. Det er et underområde under dette, Coteaux du Grésivaudan, hvor vinmarkene ligger i sydvendte skråninger og får dermed et varmt mikroklima. Det produseres rødvin, rosévin og hvitvin –skjønt rosévinen omtales et sted som sjelden, i praksis omtrent ikke eksisterende. Hvitvin er hovedproduktet, gjerne laget på Verdesse og/eller Jacquère. Det er omtrent så mye jeg har klart å finne ut om viner fra dette området. Men må nok helst være på stedet for å finne vinen. Jeg har ikke smakt vin herfra.
Vi kan hente litt øl. Jeg har også tidligere vært innom bryggeriet Mandrin i Grenoble. Jeg hadde håpet at det skulle bli litt mer enn en virtuell gjenvisitt til dette bryggeriet, eller i alle fall til noen av deres produkter. Men jeg har ikke klart å få tak i det. Min nettleverandør, Saveur Bière, har mye øl, men ikke dette. Heller ikke min lokale ølbutikk, V&B, som også har et godt utvalg, har noe fra dette bryggeriet. Man må åpenbart til Grenoble for å få tak i det, og så langt har jeg ikke gått. Dermed blir det bare et virtuelt og teoretisk bekjentskap denne gangen også.
Vi kan starte med det som synes å være det nærmeste man kommer et standard-øl. Det er en Bière blonde, altså et lyst øl (men slikt øl er som regel mørkere enn lager/pils). Det er produsert av biologisk dyrkede råvarer, og beskrives som lett krydret.
Men så blir det mer eksotisk. La Mandrin au Chanvre er et øl med hamp, beskrevet som et lyst øl med smak av det forbudte. Det presiseres ikke hva slags hamp det er, men chanvre er i alle fall plantefamilien canabis.
Den som vil ha det litt søtt kan forsøke La Mandrin au Miel, et øl med honning fra kastanje. Selv er jeg av de som ikke er noe glad i honning, så dette blir neppe mitt øl.
En annen “sukkertøyvariant” er La Mandrin à la réglisse, øl med lakris. Lakris utvinnes av roten til lakrisplanten. Om den er søt i seg selv, vet jeg ikke. Sjokolade er f.eks. ikke søtt i seg selv, men er (som regel) tilsatt sukker når den selges.
La Mandrin aux noix er et øl med valnøtt. Jeg må innrømme at jeg har litt vanskelig for å forestille meg hvordan et slikt nøtteøl smaker.
Skulle man som nordmann få hjemlengsel kan man kanskje forsøke en La Mandrin au sapin, granøl. Dette er opprinnelig lansert som et vinterøl, men om jeg har forstått det rett er ikke lenger et rent sesongøl.
Endelig må nevnes det ølet som kan være en overgang til det som skal avslutte dette innlegget: La Blanche aux 7 plantes du massif de Chartreuse. Som navnet sier er dette et lyst hveteøl (Bière blanche) smaksatt med 7 planter fra Charteruse-fjellene, et området som er berømt for sin likør.
Mandrin ser også ut til å lage øl til spesielle anledninger. Jeg ville ikke bli overrasket om de skulle laget et sykkeløl, eller et Tour de France øl til denne tempoetappen. Men det vet jeg ikke noe om.
Men før vi kommer til likøren nevner jeg noen andre produkter fra Mandrin. De produserer to aperitifer som kalles Le vin & noix og Le vin & orange. I følge dem selv er dette tradisjonelle produkter fra området. Men jeg har ikke smakt dem og vet ikke noe mer om dem.
Det siste produktet fra Mandrin er whisky kalt L’esprit de Mandrin. De kaller det selv eau de vie de bière, men de sammenligner det med maltwhisky. Betegnelsen eau de vie de bière er korrekt nok, selv om den kanskje ikke gir folk de rette assosiasjoner. Ordet whisky kommer av uisge beatha eller uisce beatha, fra henholdsvis skotsk-gælisk og irsk, og betyr “livets vann”. Så det har samme betydning som aqua vitae => akevitt og altså eau de vie.
Den som har sansen for det sterke og søte kan nyte en av de klassiske likører: Chartreuse. Dette er så vidt jeg vet den sterkeste likøren som produseres, i alle fall om vi holder hos til likører som selges kommersielt. Grønn Chartreuse holder 55%. Den er laget med 130 ulike urter, og det er bare to munker som kjenner oppskriften. I følge produsenten er det den eneste grønne likøren med naturlig farge. Det lages også en Gul Chartreuse som holder 40%, men det er den grønne som er mest kjent.
Chartreuse har navn etter fjellet som ligger vest for dalen Izère, mellom Chambréy og Grenoble: Massif de la Chartreuse. Vil man besøke produsenten må man ta en avstikker fra dagens etappe. Man svinger nordover i Grenoble og drar til Voiron.
Alpe d’Huez er et av de legendariske fjellene. En bok som er ny av året, helt “tilfeldig” utgitt til årets Tour de France, er L’Alpe-d’Huez : Les virages de la gloire. Her kan man lese det som er verdt å vite om dette fjellet, og en god del mer. Og det er mange flotte bilder. Det er kanskje litt sent å bestille den for å ha den når de sykler denne gangen. Men de skal nok sykle hit flere ganger.
Om man synes det blir for vanskelig å lese fransk, er Alpe d’Huez selvfølgelig også med i boken Mountain High, med undertittel Europe’s greatest cycle climbs. Det er en beskrivelse av Europas 50 mest kjente fjelloverganger, i alle fall de fjellovergangene som er mest kjent for sykkelinteresserte.
Vi får beskrivelser, historikk, bilder og tekniske beskrivelser. Dette er en flott bok om man drømmer om å sykle noen av disse bakkene, om man litt mer konkret vurderer å gjøre det, om man planlegger å se syklister på nært hold — eller om man bare vil sitte i sofaen og se andre slite seg opp disse bakkene.
Flere tegneserier tar seg en tur innom Tour de France, selv om det ikke er seriens hovedtema. Leonard er en oppfinner. Han har funnet opp sykkelen, og nå finner han opp Tour de France.
Det går ikke alltid helt som han hadde tenkt, og det har en tendens til å gå ut over hans disippel — som her har fått den tvilsomme fornøyelsen å sykle foran Leonard opp bakkene.
Jeg er vel ikke helt overbevist om at det er noen stor hjelp i å ha en slik lagleder bak seg opp bakkene og er litt tvilende til hva slags kjøreegeneskaper denne laglederbilen har når syklistene setter fart nedover. Men slike praktiske detaljer behøver vi ikke alltid bry oss om.
Les vins du Tour de France 2013
- Innledning
- 1. etappe En flat etappe på Korsika!
- 2. etappe — over Korsika
- 3. etappe — langs Korsikas vestkyst
- 4. etappe — lagtempo i Nice, vin fra Bellet
- 5. etappe — Provence
- 6. etappe — fra Provence til Languedoc
- 7. etappe — Languedoc
- 8. etappe — inn mot Pyreneene
- 9. etappe — regnfylt, men vintørke i fjellene
- 10. etappe — over til Loire og Bretagne
- 11. etappe — tempo til Mont-Saint-Michel
- 12. etappe — touren kommer til Tours
- 13. etappe. Tours — Saint-Amand-Montrond
- 14. etappe — Beaujolais
- 15. etappe — langt vorspiel til Mont Ventoux
- 16. etappe — mot Alpene
- 17. etappe — tempo langs fjellvann
- 18. etappe — 2 x Alpe-d’Huez
- Dopavsløringer på hviledagen
- 19. etappe — Le Grand-Bornand
- 20. etappe. Annecy — Annecy — Semnoz
- 21. etappe. Versailles — Paris Champs-Élysées
- Så var det over — Tour de France 2013
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.