Les vins du Tour de France 2013: 21. etappe. Versailles — Paris Champs-Élysées

TdF_100_logo Uten mat og drikke… I går gikk Chris Froome tom for næring på slutten. Han måtte sende Richie Porte til lagbilen for å hente noen raske karbohydrater. Det er ikke lov å få forsyninger fra lagbilen de siste 20 km, og de ble belønnet med 20 sekunder tidsstraff. Denne episoden viser at Chris Froomes ledelse ikke er trygg. Han tapte et minutt av den ledelsen han hadde opparbeidet til Alberto Contador på de siste 2-3 kilometerne. Mange som vanligvis er gode klatrere havnet mye mer enn fem minutter bak vinneren i mål. Det gjenstår ytterligere to harde fjelletapper, og mye kan skje.

Vi kommet til 21. og siste etappe. Når rytterne har kommet hit, er det eneste spenningsmomentet hvem som vinner etappen. Sammenlagtseiren vil være avgjort. Sannsynligvis blir det Chris Froome som kan sykle inn til Paris i gul trøye. Men sikkert er det ikke. Klatretrøyen kan også skifte skuldre før rytterne er i Paris. Men Peter Sagan behøver bare å fullføre for å sikre seg den grønne poengtrøyen. Det er også lite sannsynlig at Nairo Quintana gir slipp på den hvite ungdsomstrøyen.

Den siste etappen starter i Versailles, faktisk inne på slottsområdet, og finalen er som vanlig på Champs-Élysées i Paris. Men denne gangen sykles etappen på kveldstid, i flomlys. Når de sykler fra Versailles til Champs-Élysées er det i grunnen at de ikke kommer inn til Paris via Place Etoile og ned Champs Élysées, for Champs Élysées ble opprinnelig bygget som en forbindelse fra Tuilerie-hagen til Versaille.

TdF_2013_21

Vi har innom vinmarken i Versailles-hagen i fjor. Men da kunne vi jo ikke vite at de skulle starte der i år. Det må bli en reprise. Vi starter med vin dyr­ket i Ver­sail­les hager. Om jeg har for­stått det rett, så er vin­stok­kene plan­tet i det som var Marie Antoi­net­tes hager. Det dyr­kes Mer­lot. Den første vinen her­fra, i alle fall i moderne tid, ble tap­pet i 2006. Men det er bare to mål vin­mark. I 2006 ble det pro­du­sert ca 200 flas­ker á 50 cl. Jeg tror dette er en vin som det er vans­ke­lig å få tak i, og jeg vil anta kurio­si­tets­fak­to­ren gjør at den er vel­dig over­pri­set i for­hold til vinkvaliteten.

Avslutningen av Tour de France er tradisjon. I tråd med tradisjonen må det bli champagne også i år. Men det er Tour de France nr 100, og arrangøren har gjort en vri med å la avslutningen være på kvelden. Tidligere har jeg gjerne anbefalt en blanc de blancs som en frisk champagne på en forhåpentligvis varm ettermiddag i Paris.

champagne_toastNår en stor anledning skal markeres om kvelden, kan vi tenke på en litt annen måte. Champagne lages av tre ulike druer: En hvit (Chardonnay) og to røde (Pinot Noir og Meunier). De fleste champegner er langet med en blanding av disse druene. Blanc de blancs er laget med bare hvite druer, altså bare Chardonnay. En blanc de blancs vil ofte har mer syre og være friskere, men ha litt mindre “kropp”. Om kvelden kan vi kanskje gå for noe litt mer avrundet som kan kle en fløyelskveld i Paris.

Detter er avslutningen av Tour de France nummer 100. Det må være anledningen hvor man velger noe litt ekstra. Vi går for en vintage champagne. Vanligvis er champagne en blandingsvin, også slik at man blander vin fra ulike årganger. Derfor er det ikke angitt årgang på standardchampagne — i den grad man kan bruk ord som “standard” om et produkt som champagne.

Vintage champagne — årgangschampagne — lages bare i spesielt gode år. Champagne kan holde seg lenge. Det er ikke veldig lenge siden jeg var på vinmessen “Naturligvis” i Oslo. Blant goddråpene var champagne fra R&L Legras. Den første av deres champagner jeg smakte var Champagne Présidence Vielles Vignes Brut Grand Cru 2004. Den var for ung, mente han som presenterte vinene. Han serverte også en Saint -Vincent Brut 1990. Deres champagner er blanc de blancs, altså en champagne som er laget bare på hvite druer, i praksis Chardonnay. 23 år gammel, og fortsatt en viril champagne uten alderdomssvekkelse. På listene hadde de også en 1996 av samme champagne, men den hadde de dessverre ikke mer igjen av da jeg kom så langt. 1996 var 220 kr dyrere enn 1990, så jeg skulle gjerne ha smakt den. 1996 var en meget god årgang i Champagne.

Lanson_goldJeg velger kanskje en Lanson Gold Label 2002. Jeg kjøpte en kasse av den på tilbud hos Carrefour. Vinmonopolet har den til 445 kr pr flaske, som nesten er et røverkjøp for en så god champagne. Du kan lese Aperitifs omtale her.

Geir Salvesen hadde nylig en omtale av årgangschampagne, i forbindelse med Vinmonopolets vinslipp i begynnelsen av juni.

Vi åpner en god vintage champagne, sier skål og avslutter årets Tour de France-serie der — selv om det fortsatt er to dager til rittet avsluttes.

Over til 2014

Neste år starter Tour de France i England, nærmere bestemt i Yorkshire. Første etappe starter i Leeds 5. juli og ender etter en runde i Harrogate. Andre etappe går fra York til Sheffield, og tredje etappe fra Cambridge til London. De to første etappene er offentliggjort.

Det betyr at det vil bli en del engelsk øl de tre første dagene i 2014. Men det produseres også litt vin i England, så kanskje tar vi med litt av den også.

I England har Campaign for Real Ale, kjent som CAMRA, siden 1971 arbeidet utrettelig for godt øl. Den ble startet av fire desillusjonerte menn som en reaksjon mot at engelske bryggerier på 1960- og 70-tallet fjernet seg fra gamle bryggeritradisjoner, og gikk mer og mer over til industriell produksjon av karakterløst øl. Bryggeriene kjøpte opp puber eller knyttet de til seg i kjeder. Noen hadde en besynderlig tro på at folk umiddelbart ville føle seg hjemme som i sin “local” hvis alle puber var like, så de ble redekorert for ha det samme utseende og det samme ølet. Det er en slags McDonald-filosofi anvendt på puber. Når pubene mistet sin uavhengighet, mistet også de uavhengige bryggeriene en viktig del av sitt marked, og man var inne i en ond sirkel. Det er i grunnen i grunnen omtrent som det norske matvaremarkedet. CAMRA har gjort en stor innsats for britisk kvalitetsøl. De har kjempet for lokale, uavhengige puber som serverer øl fra lokale, uavhengige bryggerier.

1852492929CAMRA har fått til mye og har insiprert andre i andre land. De har gitt ut en rekke guidebøker og andre bøker om godt øl. Disse kommer jeg nok til å hente mye fra når vi skal lete etter godt, engelsk øl. Det er på sin plass å nevne at to av de bøkene jeg benyttet meg av da touren startet i Belgia i 2012, Good Beer Guide Belgium og 100 Bel­gian beers to try before you die, begge er utgitt av CAMRA. Vi som liker godt øl har mye å takke dem for. Jeg velger i denne omgang å ta med deres bok CAMRA’s Book of Beer Knowledge: Essential Wisdom for the Discerning Drinker. Omtalen av boken hos Amazon er slik:

“This absorbing, pocket-sized book is packed with beer facts, feats, records, stats and anecdotes you’ll never be lost for words at the pub again. More than 200 entries cover the serious, the silly and the downright bizarre from the world of beer. Inside this pint-sized compendium you’ll find everything from the biggest brewer in the world to the beers with the daftest names. A quick skim before a night out and you’ll always have enough beery wisdom to impress your friends.”

Deres årlige CAMRA’s Good Beer Guide pleier å komme i ny utgave i september, slik at 2014-utgaven kommer i september 2013. Den får vi derfor komme tilbake til. Her er en, riktignok ikke helt ny, liste over London’s best beer shops, som jeg kommer til å ha for hånden når jeg reiser en tur til London til høsten.

Alt dette kommer jeg til å gjenta når vi starter i 2014.

Det er vel ikke veldig usannsynlig at rytterne vil krysse Frankrike i Nord på vei mot Alpene. Ut fra et rent vinmessig synspunkt skulle jeg ønske at de legger touren innom Alsace. Det får vi vite i oktober.

2012101895Vi har hatt med noen franske tegneserier til dette årets utgave av Tour de France. Vi får slutte som vi startet. Hva passer vel bedre enn å avslutte med Asterix hos britene. Der får vi blant annet vite hvordan britene begynte å drikke te. Asterix bør helst leses på fransk, og da heter den Asterix chez les Bretons. Men det må være tillatt å lese akkurat denne utgaven på engelsk. Det ser ikke ut til at den for tiden er tilgjengelig på norsk.

Vi møtes igjen i 2014.

Les vins du Tour de France 2013

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.