I vini del Giro d’Italia 2014

Giro7. oktober ble traseen for Giro d’Italia 2014 presentert. Det blir mange spennende etapper. Men vi skal i denne omgang holde oss til vinen, og ikke til selve syklingen. Og da må vi erkjenne at 2014 ikke blir den mest spennende utgaven av Giro d’Italia vurdert fra et vinmessig ståsted.

Giroen starter i Nord-Irland og Irland. Her blir det nok mest øl og whisky, og ikke særlig mye vin.

Først på 4. etappe forflytter giroen seg til Italia, og da til Bari i Puglia. Vi var innom Pugulia i 2103, så det blir en gjenvisitt. Men det er et område med veldig stor vinproduksjon, så her er det mye nytt å finne. Derfra fortsetter vi langs “fotbuen” i Basilicata og Calabria. Deretter blir det Canpania. Etter dette blir det Lazio og Umbria.

Vi har nå kommet til 8. etappe. Den starter i Umbria og sneier innom Marche og muligens ender i Emilia-Romagna. Jeg har ikke helt klart å plassere målbyen, Montecopiolo, i noe vindistrikt. Jeg måtte granske denne og den neste etappen nøye. For her har man klart å legge etappene rundt Toscana, uten å komme innom dette vinområdet. Så det blir ingen Toscana-viner i 2014. Akkurat det var nok en skuffelse.

Giro_2014_00

9. og 10. etappe er i Emilia-Romagna. Det er ikke det mest spennende vinområdet. Men her er det mye annet godt å hente.

11. etappe starter i Emilia-Romagna, og ender i Liguria. Liguria er en fantastisk del av Italia, som det anbefales å besøke. Men det er landskapet, ikke vinen som dette området er kjent for.

12. etappe blir årets vinetappe. Det er en tempoetappe som går fra Barbaresco til Barolo. Her blir det mye spennende og god vin! 13. og 14. etappe går også i Piemonte, men ikke i de mest kjente vinområdene. 15. etappe starter i Piemonte og ender i Lombardia.  16. etappe går i Lombardia, men så langt oppe i fjellene at vi må lete godt for å finne interessant vin.

Både 17. og 18. etappe starter i Trentino – Alto-Adige, og den ender i Veneto. Her bør vi kunne finne god vin.

19. etappe er en knallhard bakketempo. Ved slike korte etapper (26,8 km) i fjellene er det vanskelig å finne vin. Men den går fra Bassano del Grappa og ender på Cima Grappa. Så navnene tilsier at vi bør kunne ta en grappa til denne etappen.

De to siste etappene er i Friuli – Venezia Giulia. Dette området har vi vært innom tidligere. Men vi har aldri vært så langt mot syd-øst som når giroen nå avsluttes i Trieste. Jeg har da sagt at den mest interessante vinen i dette området er mot øst, og at den får vi smake på når vi kommer dit. Nå kommer vi dit.

Vi mister Toscana. Men vi skal nok finne god italiensk vin i 2014 også.

[Giro-historie]