Les Vins du Tour de France 2014 — nå er ruten presentert

TdF_2014_00I dag ble ruten for Tour de France 2014 presentert. Starten har vært kjent lenge. Den er i England. De to første etappene går i Yorkshire. Her er det en egen nettside for Tour de France in Yorkshire. Tredje etappe går fra Cambridge til London. Man har nok også kunne gå ut fra at det også denne gang ender i Paris. Men hva som skjer mellom London og Paris, har ikke vært kjent. Det har riktignok vært rykter og spekulasjoner. Men jeg har ikke sett noen grunn til å kommentere dette.

England er ikke noe vinland, selv om det også produseres litt vin der — som vi også får ta med. Her blir det først og fremst øl. Kanskje kan vi ta med litt gin også.

Første etappe på kontinentet, som er 4. etappe, er helt nord i Frankrike, i det som vel kan kalles fransk Flandern. Vi er nord for vinproduksjonen, så her må det fortsatt bli øl. Deretter er det en tur innom Belgia. Det blir belgisk øl for oss, og brostein mot Arenberg for syklistene.

Så starter vinetappene med et smell. 6. etappe har målgang i champagnehovedstaden Reims, så her blir det champagne. Det fortsetter vi også med på 7. etappe, som starter i den andre av de viktige champagnebyene: Epernay!

8. etappe går gjennom Lorraine. Det er kanskje ikke det aller mest spennende vinområdet, men noen gode dråper skal vi nok finne. Men både 9. og 10. etappe går i Alsace. Jeg har håpet en stund at touren skulle ta en tur innom her. For her er det mye god vin!

11. etappe går gjennom Jura, så vi får hente fram viner herfra. Vi får også gi deres spesialitet “vin jaune” (gul vin) en ny sjanse. Den har til nå ikke blitt en av mine favoritter. Den gir litt assosiasjoner til tørr sherry. Og om man, som jeg, ikke er så glad i sherry, så treffer ikke vin jaune heller så veldig godt. Men når man smaker en vin eller noe annet for første gang, kan forventningene være feilinnstilt, slik at det blir en kollisjon mellom det man hadde ventet og det man faktisk smaker. Derfor bør det få en sjanse til.

12. etappe. Her tror jeg Henrik Orre vil servere kylling. For starten er i Bourg-en-Bresse, i området som er kjent for å produsere verdens beste kylling. Vi må ha ha mer detaljer for å se hvilke viner som bør velges. Men syklistene må gjennom Bourgogne på en eller annen måte, og der er det ikke vanskelig å finne god vin.

13. etappe. Nå skal syklistene inn i Alpene. Men på veien fra St Etienne kommer de til å krysse den nordre delen av Rhônedalen, hvor vi finner gode viner.

Den 14. etappen blir hard for syklistene og en utfordring rent vinmessig. Men vi får se hva vi kan finne her inne.

15. etappe vil vel passere noen av vinområdene i Provence før den krysser Costières de Nîmes på vei inn til målgang i den romerske byen Nîmes. Jeg sier ofte at folk drar til Roma for å se en ruin av et gammelt stadion. I Nîmes er det et minst like flott stadion. Det er intakt og i bruk, til konserter, Cours Camarguaise og spansk tyrefekting, og sikkert mye annet. Målgang skal være rett foran stadion.

Før 16. etappe er det hviledag i Carcassonne, den flotte befestede byen mellom Montagne Noir og Pyreneene. Vi skal i alle fall klare å finne vin langs første del av denne etappen. 17. etappe blir vanskelig i et vinperspektiv. Her er det ikke så veldig mye å finne. Også på 18. etappe må vinen tas med fra start. Her blir det igjen Jurancon og kanskje litt til.

Det kan se ut som om 19. etappe går gjennom Armagnac, men igjen trenger vi flere detaler. Men i Bergerac og andre områder øst for Bordeaux er det mye interessant vin. Perigueux, målbyen for tempoetappen, 20. etappe, forbinder jeg mer med fois-gras enn med vin. Men noe skal vi finne her også.

Finalen er som vanlig i Paris. I pakt med tradisjonen kommer vi til å avslutte med champagne. Men når vi får mer detaljer om etappen skal vi nok se om vi kan finne noe vin langs etappen inn mot Paris også. Men viner herfra er mest kuriosa.

Les vins du Tour de France 2014

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.