Oslo er “godt” i gang med å forsømme vintervedlikehold av sykkelfelt

Sykkelfelt WergelandsveienSå har vi fått en liten forsmak av vinteren, og med den en forsmak av Oslo kommunes sviktende vintervedlikehold av sykkelfelt. Vintersykling er blitt en ny trend, kan vi lese. Salget av piggdekk til sykkel har økt med 46% bare siste året, står det. Vi som sykler hele året vet at det ikke er noe problem. Det som bidrar til å gjøre det vanskelig er Oslo kommunes dårlige vintervedlikehold av sykkelfelt og sykkelveier.

Hver høst lover Oslo bedre vintervedlikehold. Men de har i 36 år lovet oss et hovedsykkelveinett, som i alle disse år skulle vært ferdig om “cirka fem år”. Det er med vintervedlikeholdet som med hovedsykkelveinettet: Det uteblir.

Der jeg vanligvis sykler merker jeg ikke stor til dårlig vintervedlikehold av sykkelfelt, ganske enkelt fordi det ikke finnes noen sykkelfelt der. Som de fleste syklister i Oslo er jeg henvist til å sykle på veier uten noen form for tilrettelegging for syklister, med mindre jeg legger ut på lange omveier (og det gjør man selvsagt ikke). De få bildene i dette innlegget er tatt i Wergelandsveien, mellom Parkveien og Frederiks gate i Oslo sentrum. Det er et sentralt og viktig sykkelfelt. Vi ser at kjørefeltet er ryddet for snø, og fortauet er ryddet for snø. Hvordan har man klart det? Ved å måke snøen inn i sykkelfeltet. Så langt etter snøfallet har jeg også syklet i Geitmyrsveien og Kierschows gate, som begge har sykkelfelt — som har vært fulle av snø.

For et par år siden skrøt Oslo av at de hadde fått et nytt snøsmeltingsanlegg som skulle gjøre slutt på Oslos snøkaos. Hvorfor brukes det ikke? Snøen skal ikke bli liggende i sykkelfelt. Den skal vekk, og den skal vekk med en gang!

I den del av de gatene hvor det tross alt finnes sykkelfelt, har Oslo kommune valgt den farlige idiotløsningen å ha parkeringslommer innenfor sykkelfeltene. Vi vet jo at for Oslo har parkeringsplasser for bilister vært langt viktigere enn fremkommelighet og sikkerhet for syklister. (Noen av disse dyre parkeringslommene, som i Ullevålsveien, er belastet sykkelbudsjettet. Ikke overraskende at det blir lite sykkelvei for pengene når sykkelbudsjettet også skal brukes til å opparbeide dyre parkeringsplasser!).

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, om man bare vil gripe muligheten: Sett opp skilt ved disse parkeringslommene med “Parkering forbudt, veiarbeid”, og måk snøen inn i parkeringslommene. Der kan snøen ligge til den blir kjørt bort, eventuelt til den forsvinner med naturmetoden når den smelter en gang i mars/april (også kjent som Ola Elevstuens metode).

Guri Melby: Oslo har hatt for vane å svikte hver vinter, men lover bot og bedring hver høst. Vi følger med på om det blir noen markert bedring denne vinteren. Du har mye “pepper” i vente om det bare blir like dårlig som det har vært.