Netthandel, merverdiavgift m.m.

Netthandelen øker eksplosivt kunne vi kunnet høre på nyhetene og lese på nrk.no. Virke vil redde butikkene ved å gjøre netthandel dyrere, om vi skal tro nrk.no. Det håper jeg ikke stemmer, i alle fall ikke så generelt som det er skrevet.

Jeg handler relativt mye på nett.  Data og elektronikk kjøper jeg for det meste på nett. De store nettbutikkene har bedre utvalg og konkurransedyktige priser. Dessuten er det mye lettere å søke seg fram til noen på nett som har det man er ute etter, enn å løpe rundt fra butikk til butikk. Så mye fagkunnskap møter man likevel ikke i de tradisjonelle butikkene til at det er et argument for å handle hos dem.

Engelskspråklige bøker er noe av det jeg lengst har kjøpt på nett. Skulle bokhandelen tilfeldigvis ha boken jeg er interessert i inne, hender det jeg kjøper den der. Men det blir alltid dyrere. Går vi langt tilbake i tid, hendte det jeg bestilte engelskspråklige bøker i bokhandelen. Men det er dyrt og dårlig. Det tar gjerne veldig lang tid før boken kommer. Det er både bedre og billigere å bestille den hos en god nettbokhandel. I praksis kjøpte jeg særlig musikkbøker fra utlandet, lenge før vi visste hva Internett var for noe. Jeg har kjøpt mye av dette via gammeldags postordre. Men nettet har gjort det mye enklere.

CDer og DVDer har jeg også kjøpt en del av på nettet. Det er ikke fordi det nødvendigvis blir billigere, men fordi utvalget er så mye større. Har man har en musikksmak som ikke er helt A4, er det stadig vanskeligere å finne det i butikker i Norge. Jeg kjøpte mye plater fra utlandet lenge før nethandel ble aktuelt. Noen ganger fordi det ble billigere. Men først og fremst fordi det var bare slik jeg kunne få tak i den musikken jeg ville ha.

Når jeg har Norges to største bokhandlere, Tanum og Norli, like ved kontoret, har jeg ikke sett noen grunn til å bestille norske bøker på nett. Men man skal ikke langt utenfor Oslo sentrum før de såkalte “bokhandlerne” har større utvalg av gratulasjonskort, skoledagbøker og spill, enn av bøker. Hvis det er en slik “bokhandel” man har å forholde seg til, da forstår jeg godt at mange heller velger en velassortert nettbokhandel.

Jeg har også merket meg at det er dukket opp en del nettbutikker med godt utvalg av sykkeldeler og sykkelutstyr. Foreløpig har jeg ikke handlet noe hos dem, men kommer nok til å gjøre det. Men for fotoutstyr, som også er egnet for netthandel, har FotoVideo så godt utvalg og så kunnskapsrike medarbeidere i butikken, at det er ikke er noen grunn til å handle på nett (selv om de også selger på nett, med de samme prisene på nett og i butikk — deres nettbutikk er antageligvis den beste nettbutikken på dette området).

Det er lenge siden jeg har kjøpt dataprogrammer på andre måter enn på nettet. De laster jeg ned slik at jeg kan ta dem i bruk med en gang).

Selvfølgelig kjøper jeg også flybilletter og andre billetter, booker hotell og leiebil på nett.

Jeg har forsøkt å bestille matvarer på nettet. Men det er lenge siden, og da var løsningene svært så umodne. Det holder ikke at man ikke har realtidsoppdatering mot lager. De må kunne bekrefte ved bestilling om de har varen eller ikke. Det holder ikke at de kommer noen timer etter avtalt levering med bare en del av det man har bestilt, fordi de var tomme for mye av det vi bestilte. Dårlige erfaringer med umodne løsinger har gjort at jeg ikke har forsøkt det igjen. Men er vareutvalget godt nok, de har oppdatert lagerinformasjon og leverer til avtalt tid, da kan det nok hende jeg prøver igjen.

Vinmonopolet har en utmerket nettbutikk. Man kan få varene sendt i Posten, få de kjørt hjem (sikkert noe avhengig av hvor man bor), og man kan hente dem i et av Vinmonopolets utsalg. Jeg har valgt siste løsning (vårt lokale postkontor og Vinmonopol er i det samme bygget, så levering ved post ville vært temmelig meningsløst).

Jeg vet at noen har kjøpt klær på nett. De har tatt strategiske mål, og har fått klær produsert etter mål. Men de jeg kjenner har stort sett vært middelaldrende menn som har vært kjedelige i klesveien, og som bare skulle ha nye jeans som var mest mulig like de som de hadde fra før. Selv er jeg skeptisk til å kjøpe klær på nett. Men skal man bare ha det samme som man har hatt før, kan det sikkert være greit.

Vi har en leilighet i Frankrike. Der har jeg blant annet kjøpt en del øl på nettet, fra en ølbutikk med et utvalg få butikker kan matche. I Frankrike er man flinke til å lage byråkratiske løsninger. Skal man kjøpe for litt større beløp, kan det være litt mer styr å handle på nett der enn her. Da vi kjøpte et vinkjøleskap på nett i Frankrike var det litt mer styrete med betaling enn det er når vi handler i Norge, USA og Storbritannia. Men så veldig vanskelig var det ikke.

Til Norge kan vi importere varer uten å betale avgift så lenge samlet avgift ikke overskrider 50 kr, i praksis betyr det at vi kan kjøpe for inntil 200 kr uten å betale moms. Det har lenge vært snakk om å heve denne, mens Virke heller vil redusere den.

Det er vanskelig å se noe god grunn til å ha en slik regel, utover at det vil koste for mye å kreve inn småbeløp. Det er i alle fall ingen grunn til å belønne kjøp fra utlandet med avgiftsfritak. Det går utover butikker og arbeidsplasser i Norge, og det fører til tap av inntekter for staten.

Det er helt greit å betale moms på det vi importerer. Men det som irriterer mest, er at vi i praksis får påplusset et behandlingsgebyr på ca 200 kr for å beregne og kreve inn avgiften. 100 kr i moms gir i praksis en regning på ca 300 kr. Slike behandlingsgebyr blir nærmest som tekniske handelshindringer. Avgift på alt, men ikke et slikt behandlingsgebyr i tillegg, hadde vært helt utmerket for meg.

Om jeg har forstått det rett, har man i Sverige en lav grense for avgiftsfritak, men ikke drepende behandlingsgebyr for avgiftsberegning. Det er en mye bedre løsning en å heve frigrensen.

Noen større nettbutikker løser problemet ved at de også påtar seg håndteringen av avgiftsbetalingen. De krever inn norsk moms, så slipper man Postens eller andre transportørers store gebyrer.

Bøker er momsfrie, så de kan man kjøpe fra utlandet uten noen slike avgiftsproblemer.

Jeg tilpasser meg avgiftsreglene på tre måter. Noen ganger passer jeg på at det jeg kjøper ikke overstiger 200 kr.  Blir det vanskelig, velger jeg heller å samle opp slik at det blir ganske mye mer enn 200 kr, slik at behandlingsgebyret blir relativt sett mindre. Handler man for noen tusen kroner, betyr ikke behandlingsgebyret særlig mye.

Så lenge jeg kjøper fra nettbutikker innenfor EU, hender det at jeg bestiller det for levering til vår adresse i Frankrike. Innenfor EU er systemet slik at så lenge det er betalt avgift i avsenderlandet, betales det ikke avgift ved import. Bestiller jeg noe fra England for levering i Frankrike, betyr det at jeg betaler engelsk moms (den slipper vi ved levering til Norge), men ikke noen franske avgifter.

Verden endrer seg, og næringslivet må endre seg i takt med dette.  Vi må bli flinkere til å se mulighetene i det nye, heller enn alltid å skulle forsvare det som var gårsdagens løsinger og kjempe mot endring. En gang var kjøpesentrene den store trusselen. Nå møter man konkurranse fra nettbutikkene. Gode, norske nettbutikker er bra, selv om noen opplever dem som ubehagelige og truende konkurrenter.

De kan jo være lov å håpe på at den del av de butikkene som taper til nettbutikker, er slike som insisterer på å ha parkering til kunder som kommer med bil, og som stritter mot mer menneskevennlig utforming av byrommet. Om folk handler på nettet i stedet for å sette seg i bilen og kjøre til et kjøpesenter, så er det også helt OK.