Fjern el-bilens kjøre- og parkeringsprivilegier nå!

Se på dette bildet, som viser hvor mye plass 60 personer krever om de reiser med bil, buss eller sykkel.

Gavle_trafikkGjør et lite tankeeksperiment. Tenk deg at vi bytter ut alle bilene på bildet til venstre med Teslaer og andre el-biler. Ville det gitt noen forskjell? Nei, selvfølgelig ikke.

Det er på tide å innse at hele idéen om at hver enkelt skal kjøre bil inn til byer og parkerere bilen der er fundamentalt gal. I byer er bilen mer enn noe annet et plassproblem. Det er for mange biler og de gir byen trafikkinfarkt, uansett hva slags drivstoff de bruker. Når Oslo satser på å bli verdens el-bilhovedstad, så har kan kjørt seg langt inn i en blindgate.

Alle incitameneter som oppfordrer folk til å kjøre bil inn til byer er kontrproduktive. Det vi har oppnådd med all el-bilsubsidieringen og el-bilprivilegiene er at rikfolk fra Oslo vest hindrer kollektivtrafikken når de kjører sine oversubsidierte Teslaer inn mot byen. I tillegg taper man mye penger på at de slipper bompenger og kan parkere gratis. Og det fører til at flere velger bil når de skal inntil byen.

Mange gutter, både store og små, liker å leke med biler. El-bilsatsingen er først og fremst en gedigen grønnvaskingsoperasjon for Frederic Hauge, Abid Raja og andre autofile gutter som liker å leke med biler, men som gjerne vil ha et mljøvennlig image.

Norge har aldri lyktes med å etablere en egen bilindustri. Det har vært et sårt punkt for mange, ikke minst for gamle “kraftsosialister”, for hvem industri er hellig. Og bilindustrien har vært crême de la crême av verdens industrier. Man må produsere biler for å være i toppdivisjonen blant industriland. Det er mange i Norge som har misunt svenskene Volvo, SAAB, Scania osv.

Rundt 1990 dukket det opp noen som vil starte produksjon av el-biler i Norge, først under navnet Pivco, senere under navnet Think. Nå skulle vi vise svenskene at vi også kunne lage biler! Man produserte biler noen år, uten at det var noen suksess. Selskapet ble solgt til Ford i 1999, ble solgt flere ganger siden og hele virksomheten gikk konkurs i 2006.

Uten dette bakteppet er det ikke mulig å forstå den norske  subsidieringen av el-bil og alle privilegiene som el-bileierne har fått. Ingen norsk regjering har brydd seg så mye om miljø at man har villet gi like mye bare på grunn av miljø. Det var nok drømmen om norsk bilindustri, og tanken på industriarbeidsplasser i en industriell elitedivisjon som lokket norske politikere.  Miljø har man egentlig ikke brydd seg så mye om. Men det er knapt grenser for hvor mye man er villig til å gi for noen industriarbeidsplasser.

Politikerne ville nok gjerne ha sprøytet masse penger direkte inn i Think. Men ubehagelige regler som EU-reglene om statsstøtte gjorde slikt umulig. Men om man laget reglene for kjøp og bruk av el-bil slik at en stygg plastbøtte med fire hjul ble attraktiv, da kunne det kanskje bli et marked for Think likevel?

Hele tanken om norsk bilproduksjon i en slags teknologisk front var selvfølgelig dødfødt. Det sterkt subsidierte hjemmemarkedet var uansett for lite. Og skulle det bli et marked ute, ville en liten norsk bedrift være sjanseløs mot bilindustriens giganter. Hadde man noen gang innsett at alle subsidiene som var ment å skulle støtte norsk bilproduksjon i stedet skulle gå til å subsidiere norske rikingers kjøp av luksusbiler fra California, da hadde det aldri blitt noen el-bilfordeler i nærheten av de vi har i dag. Det eneste vi har oppnådd er å bli en subsidiert testbane for diverse bilprodusenter.

Hvis norske myndigheter virkelig hadde vært opptatt av miljø, da hadde man valgt en politikk for å begrense bilbruken. Man hadde satset på miljøvennlig kollektivtransport og sykkel. Det er meningsløst at man slipper moms når man kjøper el-bil, men må betale moms om man kjøper el-sykkel. Hadde det vært miljø og ikke drømmen om norsk bilindustri som hadde vært drivkraften, hadde man fjernet moms på sykler og el-sykler for lenge siden. Det er langt viktigere at kollektivtransporten kommer raskt fram enn at Tesla-eierne kommer fort fram. Derfor vil de som driver kollektivtransport ha el-bilene ut av kollektivfeltet. Mener man alvor med at man satser på miljø, så hiver man el-bilene ut fra kollektivfelt med en gang.

Man hadde også satset på forskning innen fornybar energi, et område hvor Norge er en sinke. Bølgekraft og vindkraft til havs, der kunne kanskje Norge ha bidratt. Frederic Hauge og andre autofile Teslakjørere liker å snakke om å støtte “first movers” og “risk takers”, og at de må skapes et marked.  Det er knapt noen risiko å kjøpe Tesla eller annen el-bil. Norge har blitt et av Teslas største markeder, først og fremst fordi den statlige subsidieringen gjør at man kan kjøpe en luksusbil og et morsomt leketøy til en langt lavere pris enn om man hadde valgt andre biler, i tillegg til at andre privilegier man får ved å kjøre el-bil.

Det kan settes mange spørsmålstegn ved om el-bil virkelig er så miljøvennlig som entusiastene vil ha det til. Jeg har allerede nevnt at el-biler tar like mye plass som andre biler. Det blir like mye svevestøv og støy fra el-biler som fra andre (det meste av trafikkstøyen er dekkstøy og vindstøy, ikke motorstøy). Så må man ta med miljøbelastningen ved produksjon av biler, som man gjerne glemmer når man argumenterer for el-biler eller nyere biler generelt som miljøtiltak. Særlig batteriproduksjonen, med utvinning av Lithium, gjør at det blir store miljøbelastninger ved produksjon av el-biler, langt større enn ved konvensjonelle biler.

Øystein Stray Spetalen har regnet at oljeforbruket reduseres marginalt om man får 50.000 el-biler i Norge. Det har i Wall Streed Journal vært påvist at en overgang til el-bil reduserer CO2 utslippet gjennom hele bilens levetid med noe som tilsvarer en CO2-kvote til 44-48 USD — forutsatt at ikke noe av elektrisiteten er produsert ved kullkraft.

I Oslo planlegger man å gjøre visse gater om til kollektivgater for at kollektivtrafikken skal komme fram uten å bli hindret av biler. Skal det havarere ved at disse gatene fylles om av rikinger i sine subsidierte Teslaer som tøyer sine privilegier til det ytterste?

At politikerne er mer opptatt av å kunne leke med biler enn av miljø, viser seg klart ved at Oslo Høyre feiget ut i fremkommelighetstiltak i Thereses gt, at man har gått inn for å bygge ny E18 vest for Oslo som selvfølgelig vil føre til mer biltrafikk, og at man har sagt nei til rushtidsavgift. Videre at man ikke våger å legge restriksjoner på  bilbruk når forurensningene i byer som Oslo og Bergen ligger langt over grenseverdiene. Videre det uverdige tullet rundt miljøfartsgrenser, som om miljø ikke er relevant når fartsgrenser skal bestemmes. Bil har alltid gått foran miljø. Tut og kjør er det bærende prinsippet.

Nå sies det at bussen blir taperen på den nye E18 (så mye for dette som et miljøtiltak). Da har man vel ikke tatt i betraktning at bussfeltet blir fylt opp av Teslaer.

Det er greit å balansere mellom pisk og gulrot for å oppå politiske mål. Men el-bilsatsingen innebærer at man kaster så mange sekker gulrøtter etter el-bilistene byene er i ferd med  å få gulrotforstoppelse.

Folk må gjerne kommentere innlegg på min blogg, forutsatt at man klarer å være sånn noenlund saklig. Men det har aldri vært min hensikt å laget et generelt debattforum. Jeg bruker ikke mer tid på å moderere kommentarer om el-bil. Dette er nå stengt for kommenarer. Alle kommentarer blir bare slettet, uten at jeg leser dem.

[SLF]

83 thoughts on “Fjern el-bilens kjøre- og parkeringsprivilegier nå!”

 1. Denne tråden er alt for usaklig. Flere kommentarer av denne typen vil bare bli slettet.

 2. Noe av det riktigste man gjør er å bygge f.eks. i Bjørvika, ved Norges største kollektivknutepunkt. Bygge på måter som i stor grad forutsetter bilkjøring, altså spredt, er det dummeste man gjør.

 3. Å bo og jobbe tett er et byråkratisk Utopia som skader samfunnsutviklingen i dag fordi det strider mot vår natur. Vi er mennesker, ikke maur. Resultatet av helt feil prioriteringer for fortetning gir sentrumsdød. Øde by-sentra og butikk-død. Se på værsting-eksempelet Drammen, pen fasade men uten innhold. Boliger bygges der det burde vært parkeringsplasser og friluftsarealer som lekeplasser og parker for de som bor i og besøker byen.
  Utilgjengelighet for biltrafikk gir butikk-død og på sikt vil man bare sitte igjen med en øde ghetto av betong.

 4. Skader samfunnsutviklingen? Hva er det for sags tull? Stadig fler flytter inn til byer, og de flytter helt frivillig. Og de vil gjerne bo sentralt. “Katt og kaniner” er en drøm som tiden har løpt fra — selv om det fortsatt finner noen som gjerne vil bo der ingen kunne tru at nokon kunne bu

 5. Miljø? I Norge med knappe 1 million kjøretøy kan neppe være flink i matte eller være godt overgjennomsnittet hjernevasket……. En eneste flyreise tilsvarer 60.000 biler med utslipp.

 6. For å begynne med premissene: Jeg kan ikke komme meg på hytta med bil, det er ingen fornuftig kollekivmulighet og taxi hele veien blir svindyrt. Så jeg kommer til å ha bil. Med henting og bringing i barnehage, hjem, jobb eller familie på ukurante steder, hobbyer og interesser eller ugunstig rutenett er det mange som trenger en bil. Har du bil løper alle utgifter som verditap, årsavgift, forsikring, parkering, dekkbytte, oljeskift osv. så det er kun bensin, bompenger og litt slitasje per ekstra kilometer.
  .
  Jeg har tatt buss til jobben inntil i fjor sommer, så jeg vet begge alternativene og å kjøre bil sparer meg 40 minutter om dagen med bensinbil, ikke noe kollektivjuks. Og kollektivtilbudet her er faktisk bra, men når jeg kjører direkte fra parkeringkjeller til parkeringsplass går det svinfort. Med 230 arbeidsdager blir det nesten en hel uke ekstra fritid i løpet av et år. I tillegg går den alltid når jeg vil, dit jeg vil og jeg slipper å stå der hutrende i øsregn og snøkaos mens bussen er forsinket.
  .
  I det mørke og kalde halvåret er sykkel uaktuelt og om morgenen frister det lite å hive seg på en sykkel uansett, da blir det heller en time på treningsstudio etter jobb. Kort sagt, du kan dra opp alle miljøargumentene du vil men det er veldig vanskelig å få noen av de til å bli bedre i praksis. Bensinbil, dieselbil, hybrid eller elbil jeg gir litt blanke så lenge det fungerer. Har litt lyst på en Tesla Model S. Men så kommer du og sier “El-bil er ikke bra nok, skru opp prisene og da bort godene så vi får folk over på buss og sykkel” og jeg tenker “Okay… tror jeg beholder fossilbrenneren min en stund til jeg.”

 7. Kjenner folk med hytte som ikke har bil. Som f.eks. sier at de sparer så mye på ikke å eie bil at de gått kan la leiebilen stå parkert ved hytta hele påsken. Mulighetene er der for de som vil.

  Jeg vet ikke hvor du jobber. Men jobber du i Oslo eller i en annen større by burde du i det minste ha betalt dyrt for parkering, eller ha blitt skattlagt for verdien om arbeidsgiver stiller parkering.

  Det går helt fint å sykle selv om det er litt kaldt. Orker du å gå på ski om vinteren orker du å sykle også. Men du ser ut til å være et innemenneske som ikke tåler litt norsk vær.

 8. Hvor har du tallet med en flyreise og 60.000 biler fra? Tror ikke på det om du ikke kan dokumentere.

 9. Vis meg de forskerne som sier at Norge kan redde verden. Det du skriver er tøv.

 10. Jeg hakke bil. Da skakke noen andre ha det, heller. Gud, hvor leg en blir av sånt. Behold el-bilens prvilegier for alltid. La oss få mange av dem, fri for røyk og stank, til nytte og glede for alle. Jeg? Fortsetter å kjøre trikke, T-bane og foråpentligvis: El-buss.

 11. Jeg har ikke sagt at ingen andre skal ha bil. Men jeg holder fast ved at mange som i dag har bil kan klare seg utmerket godt uten, også mange av de som sier forteller hvor avhengig de er av bilen sin for å kunne dyrke sine hobbyer, kjøre til treningssenter for å kunne trene uten å bevege seg utendørs, osv.

 12. Folk kan bruke penger på hva de vil for meg. Men å trekke inn økonomi som argument for ikke å tenke miljø er ganske meningsløst. Den som tenker på økonomi kjøper ikke bil.

 13. Men ikke så urealistisk tett som bilene. Sett dem i bevegelse, men tilstrekkelig “luft” mellom busser, og syklistene tar neppe særlig mye mer plass enn bussen. Bilistene ville laget en lang kø. Men å lage kø er jo en av bilistenes hobbyer, som svært mange av dem dyrker hver morgen og ettermiddag.

 14. Det er bare en annen måte å si det samme på. Det uttrykker at man vet noe om hvilke behov andre har. Enda verre, det uttrykker forakt for hvilke behov de selv sier de har. Dersom vi kan lære oss å passe våre egne sager og ikke tre oss selv nedover hodet på andre, men isteden tilby et bedre alternative, får vi kanskje en bedre verden en dag. Ikke før, ihvertfall.

 15. Ah, jeg begynner å skjønne dette nå.

  Du har spaltet personlighet.

  Men det er kanskje en ide å bli enig om hva de enkelte personlighetene skal skrive før dere skriver det?

  Hele artikkelen din bærer preg av at du er i mot el-biler generelt, og mot Tesla spesielt.

  Men så har plutselig ikke el-biler noe med saken å gjøre, fordi:
  “Det er for mange biler og de gir byen tra­fikk­in­farkt, uan­sett hva slags driv­stoff de bru­ker”

  Men så snur du helt om igjen, og hevder:
  “Bygge på måter som i stor grad forutsetter bilkjøring, altså spredt, er det dummeste man gjør.”

  Videre hevder du at:
  “Alt for mange bruker alt for mye penger….”
  mens du i neste innlegg sier:
  “…å trekke inn økonomi som argument for ikke å tenke miljø er ganske meningsløst.”

  Så hva er meningen med innlegget ditt egentlig?

  For eller mot EL-bil generelt?
  For eller i mot Tesla spesielt?
  For eller mot biler i byene?
  For eller i mot biler UTENFOR byene?
  For eller mot at folk bruker penger på å være miljøhjelpsomme?
  For eller mot at folk bruker penger på det de vil?
  (Uten at du må legge deg opp i det.)

  Eller er det at du tror el-bil-eiere blir subsidiert?
  Eller at alle el-bil-eiere er rike?

  Eller er det noe helt annet?

  Hele bloggen din er jo bare tull og rør.
  (Nå sletter du vel hele innlegget mitt, men uansett var dette innlegget ment til deg personlig, så jeg har i vertfall oppnådd at du leste det.)

 16. Det er ikke så mye å vedlikeholde på de bilene. Tesla S har 8 års garanti på batteri, ellers er ikke det så mye å vedlikeholde. Bytte vindusviskere, dekk, bremser og spylervæske er det eneste man trenger å bekymre seg for. Men nå er jeg bare en hobbybilist, så hvis det er andre ting jeg har glemt, si gjerne ifra 🙂

 17. Det blir litt for lettvindt å argumentere med at Teslaeiere sparer inn strømmen på andre måter.

 18. Hvis du ikke orker å lese et innlegg bør du også fra å kommentere.

 19. Jeg er ikke misunnelig på noen bileiere i det hele tatt. Etter å hatt bil i 36 år kvittet jeg meg med bilen for 2,5 år siden og har ikke savnet den. Det ble en befrielse ikke å ha bil. Men skulle jeg kjøpt bil i dag, ville jeg kanskje ha valgt el-bil, siden staten kaster penger og andre fordeler etter folk som velger slik bil. Kanskje kunne jeg ha kjøpt en Tesla. Men jeg har ingen planer om å kjøpe bil med det første.

 20. Hvis nødvendig kjøring skjer med mer mijøvennlige biler, er det bra. Men det betyr ikke at en politkk som i praksis oppfordrer til mer bilkjøring og gjør fremkommelighet for kollektivtransport er fornuftig.

 21. Tullprat. Bilen er et tapsprosjekt for samfunnet. Helsedirektoratet presenterte nylig tall som viste at samfunnet ville spare 239 mrd pr år om folk f.eks. velger å sykle en halv time pr dag.

 22. Siden så mange står frivillig i lange bilkøer, må de jo like det. De fleste står langt mer enn 10 minutter, i alle fall i Oslo. Du er en pyse om du ikke orker å sykle. 10 minutter i bilkø, det er ikke mange kilometerne. Grei sykkeldistanse.

 23. Det høres ut som om du ønsker deg en diktator i en diger el-bil.

 24. Det er et poeng. Bilavgiftene burde i mye større grad knyttes til forbruk. Kutt engangsavgift. Legg på bensin- og dieselavgift, samt bompenger i stedet.

 25. Dette innlegget er nå stengt for ytterligere kommentarer.

Comments are closed.