Karenslyst allé – parkering i sykkelfeltet

Lørdag syklet jeg av ulike grunner en tur til Skøyen. Som syklist er det alltid deprimerende å være i Karenslyst allé. Det er sykkelfelt på begge sider, i alle fall på deler av strekningen (men det burde selvsagt vært sykkelfelt langs hele strekningen). Men det er i praksis ubrukelig på grunn av alle de parkerte bilene. Her bør Bymiljøetaten nærmest kontinuerlig patruljere strekningen — gjerne på sykkel. Dessuten må gebyrene for å parkere i sykkelfelt økes kraftig. Det er ganske meningsløst at det ikke skilles mellom å parkere der det er “parkering forbudt”, og der det er “all stans forbudt”, som i sykkelfelt. Til sammeligning: I Frankrike ble bøtene for å parkere i sykkelfelt økt fra 35€ (ca 280kr) til 135€ (ca 1080kr), som et av flere tiltak for å fremme aktiv mobilitet, som sykling selvfølgelig er.

Her er lørdagens lille kavalkade fra Karenslyst allé.

WIMG_3302_DxOWIMG_3304_DxOWIMG_3307_DxODet er dyre biler som dominerer i sykkelfeltet. Her er det en som har parkert sin Porschen Cayenne i sykkelfeltet på feil side av veien.

WIMG_3311_DxOWIMG_3314_DxOWIMG_3317_DxOWIMG_3319_DxOWIMG_3323_DxODe neste hadde oppdaget fotografen, og “skulle bare”. Men man “skal ikke bare” med en bil i sykkelfeltet.

WIMG_3325_DxODen neste må ligge tynt an. Ikke bare er bilen parkert i sykkelfeltet, men den står dessuten på “hellig grunn”, nemlig i innkjøringen til parkeringshuset.

WIMG_3331_DxOSelv om Oslo kommune dessverre har laget mange idiotiske og trafikkfarlige løsninger med parkeringslomme på innsiden av sykkelfeltet, så skal bilen tross alt inn i parkeringslommen. Den skal ikke stå ut i sykkelfeltet, og heller ikke på fortauet som her.

WIMG_3335_DxOHer er den samme Porschen igjen, og nå har visst eieren gjort et forsøk på å få den inn i en parkeringslomme. Noen kjøper store og dyre biler for å vise hvor store de selv er, gjerne for å kompensere for et eller annet. Men her som i andre sammenhenger: Den er gjerne ikke så stor som du tror. Det hadde vært greit å lære seg å kjøre såpass at man klarer å manøvrere doningen inn i parkeringslommen, og ikke parkere så langt fra kanten at den blir stående langt ut i sykkelfeltet.

WIMG_3340_DxOWIMG_3343_DxOHer var det også en som forsøkte å sykle i sykkelfeltet. Det er ikke så lett, med så mange parkerte biler.

WIMG_3350_DxOWIMG_3352_DxOWIMG_3355_DxOJeg var blant annet innom og handlet på Maschmanns Matmarked. Det var første gang jeg var her. Når sant skal sies, ble jeg ikke veldig imponert. Jeg pleier gjerne å lørdagshandle hos Ultra Colosseum på Majorstuen (tidligere Centra), og kommer nok ikke til å gå over til Maschmanns. Men som på så mange steder: Det er dårlig lagt til rette for at man skal kunne handle med sykkel. Det burde selvsagt vært skikkelige sykkelstativ, slik at man ikke må låse sykkelen fast til et skilt. Men som vi har sett i blant annet Thereses gt, Bogstadveien, Skippergata og Kirkegata, så er handelstanden opptatt av bilister og er ikke interessert i handlende syklister (selv om en undersøkelse fra Thereses gt viser at det er syklistene og fotgjengerne som legger igjen mest penger, noe som er i overensstemmelse med undersøkelser fra andre byer). Men handelsstanden har samme omsorg for bilistene som serveringsbransjen hadde for røykerne, og lever i den tro at det er disse som betyr noe for handelen. Uansett: Denne BMW-eieren “skulle nok også bare” inn for å handle hos Maschmann. Har man dyr bil har man kanskje ikke penger igjen til å betale for å parkere i parkeringshusene, og man orker kanskje heller ikke gå noen meter. Så da setter man heller sin dyre doning i sykkelfeltet.

WIMG_3358_DxOWIMG_3361_DxOHer har Range Rover eieren flyttet seg fra sykkelfeltet på den ene siden av veien, til sykkelfeltet på den andre siden. Til tross for svenskregistrert bil, snakket eieren/sjåføren veldig norsk. Han har behov for etterutdanning. Han forsøkte seg med en lekse om at man måtte skille mellom “parkering forbudt” og “all stans forbudt”, noe jeg i og for seg er enig i. Men han var svært lite lydhør for at det faktisk er “all stans forbudt” i sykkelfelt. Om noen skulle være i tvil, sjekk trafikkreglene § 17 nr 1, bokstav c. Sjåføren forsøkte seg også med noe tøv om at man måtte skille mellom rullende og stillestående, uten at det var så lett å finne noe poeng i det han sa. Han mente kanskje at han måtte ha lov til å kjøre i sykkelfeltet, noe han selvsagt ikke har. Dessuten sto han stille i sykkelfeltet her, slik han også gjorde da han sto på andre siden av veien.

WIMG_3367_DxOHer er dagens siste, i alle fall før jeg syklet hjem. Så da slipper jeg Karenslyst allé for denne gangen, og overlater igjen ansvaret for å overvåke sykkelfeltet her til Morten How Lode. Så kan vi bare håpe på at Bymiljøetaten tar det ansvaret de faktisk har.

WIMG_3370_DxO[SLF]