Rytterne er fortsatt i Irland. De skal i dag gå løs på tredje etappe som tar dem inn i republikken Irland til Dublin. Det var vel ingen stor overraskelse at lagtempo byr på dramatikk og gir tidsforskjeller. Men det er synd når uhell skal få slik betydning som det fikk for Garmin Sharp. Det var heller ingen stor overarskelse at Oreca GreenEdge vant, slik de gjorde på lagtempoen i Nice i Tour de France 2013. Man skal ha trent på å få laget til å fungere som et lagtempolag. Ikke alle lag prioriterer det like mye.
At det ble et spurtoppgjør på andre etappe var ingen overraskelse, ei heller at Marcel Kittel viste seg som den raskeste på oppløpet. Også på dagens etappe kan det bli et spurtoppgjør, om ikke vinden skulle splitte feltet før de kommer så langt. Etter dagens etappe skal rytterne ha sin første hviledag.
Vi har lagt hviledagen bak oss og har forflyttet oss fra Irland til Italia. Den fjerde etappen går omtrent langs Italias akhillessene.
Vi er i regionen Puglia. Dette er det området i Italia hvor det produseres mest vin. Vi er langt syd og det er varmt, noe som også preger vinen.
Vi kommer ganske raskt inn i området Castel del Monte. Det er navn etter slottet Castel del Monte, som ble bygget av Frederik II i 1240. Det er et åttekantet slott, og regnes som det mest interessante av slottene som Frederik II bygget. Hva det egentlig har vært brukt til, er uklart. Castel del Monet står på UNESCOs World Heritage List.
Jeg er vel ikke helt alene om å huske en hjemmetappet bulkvin som ble solgt under navnet Castel del Monte. Den har nå forsvunnet ut av listene, og de er vel ikke noe stort savn. Jeg hadde ikke savnet den, før jeg nå skulle sjekke om den fortsatt fantes. Jeg kan ikke huske at jeg hadde noe begrep om hvor i Italia den vinen kom fra, den gangen det var en aktuell rødvin.
Det produseres hvit, rosé og rødvin i Castel del Monte. Hvitvinen og rosévinen er temmelig uinteressant. Vi bør holde oss til rødvinen.
Det har i de senere årene blitt laget gode endrueviner på druen Uva di Troia, som i den lokale dialekten ganske enkelt betyr drue fra Troja. Men den kommer nok ikke fra Homérs Troja i Hellas, skjønt den byen ligger i dagens Tyrkia. Druen har navn etter en landsby som heter Troia i den nord-vestlige delen av Puglia. Det blir hevdet at det var grekerne som i sin tid hadde druen med seg, og at den da skulle komme fra det historiske Troja. Legenden vil ha det til at det var greske Diomedes, som beseiret Troja, som grunnla landsbyen Troia.
En del produsenter skal ha valgt å skifte navn på druen til Nero de Troia, visstnok inspirert av den suksess man har hatt på Sicilia med viner laget på druen Nero d’Avola.
Uva di Troia kan ha ganske kraftige tanniner, som gjøre at den ofte brukes i blandinger med andre druer. Den eneste Castel del Monte vinen på Vinmonopolet, Rupìcolo Castel del Monte 2010, er laget med 70% Montepulciano og 30% Uva de Troia. Den mest kjente vinen fra Castel del Monte, Il Falcone fra produsenten Rivera har 70% Uva di Troia og 30% Montepulciano. Rivera produserer også Puer Apulia, laget på 100% Uva di Troia. Denne omtales som den beste vinen laget på denne druen.
Den italienske vinguiden Gambero Rosso Italian Wines 2014 tildeler ett, to eller tre glass til de beste vinene, med tre glass som det beste. De har tildelt tre glass blant annet til en Castel del Monte fra Torrevento.
Vinmonopolet har noen viner laget på 100% Uva di Troia, for de som vil kjenne hva denne druen kan gi. Dette er:
Den druen som i alle fall jeg først og fremst forbinder med Puglia, er Primitivo. Primitivo er den samme druen som i California kalles Zinfandel. Jeg har moret meg over at den druen som fremstår som Californias stolthet, i Italia kalles Primitivo. Men det betyr ikke at druen er primitiv, det betyr at det er en drue som modnes tidlig, ofte så tidlig som i august.
Kjerneområdet, i alle fall opprinnelsesområdet for Primitivo ligger litt syd-vest for dagens etappe, i området Gioia del Colle. I “Italiensk vin” skriver forfatterne at man her har vært litt for opptatt av kvantitet og for lite opptatt av kvalitet. Men Gambero Rosso Italian Wines 2014 har tildelt tre glass til primitivofiner fra produsentene Polvanera, Plantamuria og Chiaromonte fra dette området.
Vi kan avslutte med et par dessertviner. Den første er Moscato di Trani, som er en søt hvitvin laget på muscat-druer.
Til slutt en rød dessertvin, laget på druen Aleatico di Puglia. Denne kan, som den eneste vinen, produseres i hele Puglia. Men det produseres ikke mye av den. Etter at Gioia del Colle og Salice Salentino har fått egne aleaticoviner innenfor sine klassifiseringer, har produksjonen av Aleatico di Puglia blitt forsvinnende liten. Den jeg kjøpte da jeg var i området, var en fra Salice Salentino. Castel del Montes Santa Lucia skal være den beste versjonen i følge Italiensk vin. I Pastinis Elogio alla Lentezza skal også være god, i følge samme kilde. Vinmonopolet hadde en slik vin fra Puglia sist jeg sjekket. Vårt valg ble en Candido fra Salice Salentino.
Igjen legger jeg inn litt reklame når vi er i dette området. Min søster og svoger har et hus i den idylliske gamlebyen i Monopoli, ca en mil syd-øst for dagens målby. Når ikke de selv eller familien er der, leier de det ut. Du kan finne mer informasjon om Monopoli og huset på monopoli.no. Mer opplysninger om leie finner du her.
I vini del Giro d’Italia 2014
- Innledning
- 1. etappe: Rytterne flykter fra det synkende skipet
- 2. etappe: There’s Whiskey in the Jar
- 3. etappe: Rocky Road to Dublin
- 4. etappe: — Giovinazzo — Bari
- 5. etappe: Vanskelig å finne vin i fotbuen
- 6. etappe: Sassano — Montecassino
- 7. etappe: Frosinone — Foligno
- 8. etappe: Foligno — Montecopiolo
- 9. etappe: Lugo — Sestola
- 10. etappe: Modena — Salsomaggiore Terme
- 11. etappe: Collecchio — Savona
- 12. etappe: Barbaresco — Barolo
- 13. etappe: Fossano — Rivarolo Canavese
- 14. etappe: Agliè — Oropa
- 15. etappe: Valdengo — Plan di Montecampione
- 16. etappe: Ponte di Legno — Val Martello/Martelltal
- 17. etappe: Sarnonico — Vittorio Veneto
- 18. etappe Belluno — Rif. Panarotta (Valsugana)
- 19. etappe: Bassano del Grappa — Cima Grappa (Crespano del Grappa) (ITT)
- 20. etappe: Maniago — Monte Zoncolan
- 21. etappe: Finale — Gemona del Friuli — Trieste
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2025
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.