I vini del Giro d’Italia 2014 — 5. etappe: Vanskelig å finne vin i fotbuen

Gir0_2014_05xSEDet var vel ikke noen stor overraskelse at Marcel Kittel tok hjem gårsdagens etappe også. Edvald Boasson Hagen kjørte sterkt og viste god form, med fint opptrekk og greit resultat etter å ha vært innblandet i en velt. Vi får håpe at Lars Petter Nordhaug, for anledningen i rollen som sidekommentator hos Eurosport, får rett i at Edvald kommer til å vinne etapper senere i Giroen.

Rytterne har hviledag i dag, mens sirkuset forflytter seg til Italia. Vi er allerede i Italia, og har kommet fram til 5. etappe, som går langs fotbuen, fra Tranto til Viggiano. Etappen er klassifisert som “medium mountain”. Det er ingen hardere stigninger enn 3. og 4. kategori. Men etappen slutter på toppen av en 4. kategoristigning, så dette blir nok ikke et oppgjør mellom spurterne.

Giro 2015 5 etappeVi starter i Puglia, men vi beveger oss ganske raskt over til Basilicata. Starten er i Taranto, et av de minst interessante områdene i Puglia, sett i et vinperspektiv. Man får håpe at det står noe vin igjen fra forrige etappe.

Basilicata er ikke av de mest spennende vinområdene i Italia. Men også her skjer det forbedringer. De viner som nevnes kommer gjerne fra området Vulture i det nordre enden av Basilicata. Dit skal vi ikke i år, i alle fall skal ikke syklsitene dit. Det er druen Aglianico som dominerer. De tre Basilicata-viner som finnes i Vinmonopolets lister kommer fra Vulture.

Den viktigste druen er Aglianico. Det er drue som liker seg godt i områder med vulkansk jord og kjølige netter. Det er en drue med høy syre og markerte tanniner. Den gir viner som krever fatlagring og som kan lagres lenge. Den kan gi meget gode viner, og det sies at Aglianico kan sidestilles med de to klassiske italienske rødvinsdruene, Sangiovese og Nebbiolo.

1890142239I Gam­bero Rosso Ita­lian Wines 2014 er fire viner fra Basaliciata gitt tre glass. Dette er viner fra Cantine del Notalo, Elena Fucci, Paternoster og Terre degli Svevi.

Om de andre DOC -områdene i Basilicata står det i Italiensk vin at disse foreløpig ikke har gjort seg bemerket og at produksjonen er beskjeden. Det må bli Aglianico del Vulture til denne etappen, selv om vi da er i en annen del av provinsen enn der etappen går.

Det produseres også mye IGT-klassifisert vin i Basilicata, og det er bare et eneste IGT-område som omfatter hele Basilicata. Innenfor denne klassifiseringen er det stor variasjon og det brukes et stort antall druesorter. Jeg går ikke inn på detaljer her.

Når vi sitter på lang avstand og ser på vin fra Italia, så leter vi etter noen av høydepunktene. Ikke all vin reiser godt, verken fysisk eller mentalt. Vi har vel alle opplevd at en ferievin som var himmelsk der og da, blir en stor skuffelse om vi får tak i den samme vinen hjemme. Det er i alle fall to lærdommer å trekke av dette. Det ene er at vi ikke skal lete etter de enkle ferievinene når ferien er over og vi er tilbake i Norge. Det annet er at vi kan legge vinsnobberiet igjen hjemme når vi er er i et vinproduserende område.

Når vi leter etter de beste vinene fra et område, da leter vi ikke etter det som er typisk for området. Restaurant Maeemo er ikke på noen måte typisk for norske restauranter. Øl fra Nøgne Ø og andre kompromissløse entusiastbryggerier er ikke typiske for norsk ølproduksjon. Det typiske norske ølet er en ganske kjedelig industripils. Men at det ikke er et veldig spennende øl, betyr ikke at det ikke kan smake godt med en kald pils.

Den enkle lokale vinen går utmerket til den lokale maten. Er du på en enkel italiensk restaurant, så spis den lokale maten med lokal vin til, uten å bry deg om vinklassifiseirnger. Det smaker stort sett utmerket. Men få også med noen godbiter om du først er der de lages.

I vini del Giro d’Italia 2014

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.