I vini del Giro d’Italia 2014 — 8. etappe: Foligno – Montecopiolo

Giro_2014_08xSVEdvald Boasson Hagen lå godt an mot slutten i går. Men det holdt desverre ikke helt til mål. Uansett: God innsats. I følge procycyling.no mener Edvald Boasson Hagen at den etappen de skal sykle i dag passer ham vel så godt. Det er lov å håpe at han lykkes i dag.

Men vi skal fram til 8. etappe, som starter i Foligno, der 7. etappe går i mål, og ender i Montecopiolo. Det blir den første etappen hvor klatrerne kan vise seg fram.

G12_Template_plan_soprUt fra et vinmessig synspunkt er jeg ikke veldig glad for hvordan man har lagt denne etappen. Den starter i Umbria og avslutter i Marche. Nå er ikke det så galt i seg selv. Men med denne og de neste etappene har arrangøren klart å legge giroen i en bue øst og nord for Toscana.  Det betyr at vi ikke er innom et av Italias viktigste vinområder denne gangen. Vi får håpe at de kompenserer for det i 2015.

Vi starter i Montefalco, som ble omtalt i går. Vi gjentar ikke noe om den. Kursen settes så mot Assisi. Dette er byen som tiggermunken Frans kom fra. Men vi holder oss til vinen. I “Ita­li­ensk vin” fremheves produsenten Sportoletti, som blant annet lager en rosso av Sangiovese og Merlot.

Syklistene fortsetter inn i Marche. Men etappen holder seg oppe i Appenninene. Her møter rytterne førstekategorifjell for første gang. Men som vi skal merke mer i senere etapper: Det er vanskelige å finne interessant i vin i fjellene.

Dette er etappen som skal sykles på 17. mai, og da kan vi se oss om etter en 17.-maivin, litt uavhengig av hvor syklistene befinner seg. Italia har flere bobler å by på enn Proseco. Vi tar en avstikker til Lombardia, og henter en flaske Franciacorta, som er Italias beste musserende vin.

I vini del Giro d’Italia 2014

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.