I vini del Giro d’Italia 2014 — 9. etappe: Lugo – Sestola

Gir0_2014_09xN1Sykkel er en risikosport. Velt er en del av gamet. Men jeg liker ikke slike scener vi fikk se i går, hvor ryttere ble skadet og måtte bryte. Noen ganger er man heldig og slipper unne velt, andre ganger slipper man å bli innblandet, men blir hindret bak kaoset som oppstår. Men å plassere seg riktig er en del av det hele. Cadel Evans hadde klokelig plassert seg foran i feltet, og ble dermed ikke hindret av velt lenger bak — og tok verdifull tid på sine sammenlagtkonkurrenter.

Vi skal fram til 9. etappe, som starter i Lugo og ender i Sestola.

T09_Sestola_plan_printVi er nå i Eimila-Romagna. Det  er en del av Po-sletten, og et av Italias beste og viktigste landbruksområder. Den beste vinen produseres i karrig jord og litt vanskelige klimatiske forhold. I gode lanbruksområder blir det gjerne stort volum, men ikke store viner. Dessuten bruke gjerne den gode jorden til å dyrke annet enn vin. Vinproduksjonen i området har vært preget av at man har vært mer opptatt av kvantitet enn av kvalitet.

Emilia Romagna er egentlig to vinregioner. Emilia i vest og Romagna i øst. Grensen mellom dem er ikke helt klar. Men det går vel omtrent ved Bologna. Dagens etappe starter i Romagna, og er innom Emilia i det den dreier sydover.

På dagens etappe kommer vi først inn i Trebbiano de Romagna. Man kan nesten lese ut av navnet at dette er et lite interessant område. Trebbiano er en av de mest vanlige hvitvinsdruene i Italia, og dyrkes i omtrent hele landet. Den er lett å dyrke, gir mange druer og god syre også når den dyrkes under varme forhold. Men vinene blir nesten alltid aromasvake og ordinære. Når området angis som den mest utbredte hvitvinsdruen fra omtrent hele regionen, da tyder det på at det ikke er så veldig interessant.

1890142239Sangiovese di Romagna er i stor grad overlappende med Trebbiano di Romagna. Men man klarer å få litt mer interessante resultater fra Sangiovese-druen. Gam­bero Rosso Ita­lian Wines 2014 har tildelt tre glass til Sangiovese di Romagna fra produsentene Villa Papiano, Villa Venti, Paolo Francesoni, Maria Galassi, San Paterigano og Casetto del Mandorli.

Albana di Romagna er kanskje den mest stedstypiske vinen. Den er i alle fall laget på en drue som er hjemmehørende her, Albana. Det er en hvit drue med ganske tykt skall, som gir vinen en liten bitter undertone. Det sies at folk enten lo eller gråt da denne vinen ble opphøyet til DOCG status i 1987. Den lages i en tørr og en søt (passito) utgave. Det er den søte som er mest interessant. Tidligere ble druene gjerne tørket i tørkehus, men nå lar man dem oftere få tørke på planten — gjerne med angrep av “edelråte”. Gam­bero Rosso Ita­lian Wines 2014 har tildelt tre glass til én Albana di Romagna. Det er en passito fra Gallegati.

Etappen dreier sydover ved Colli Bolognesi. Dette er et av de mer interessante områdene Holder vi oss til inndelingen i Ita­li­ensk vin har vi nå kommet til Emilia. Her dyrkes den lokale druen Pignoletto, og det produseres vin både med og uten bobler. Det vinnes en egen Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOC, som var ment å være en superkategori for “boblefri” vin laget på Pignoletto. Men produksjonen er liten.

Bologna er kjent for mye, blant annet for pasta bolognese, som kan lages en del mer spennende enn ved å blande kjøttdeig og tomatpuré. Her er en opskrift fra Aperitif.no:

Ingredienser (saus):

150 g skinkebiff eller annet beinfritt magert svinekjøtt
150 g flatbiff eller annet beinfritt oksekjøtt (alt. karbonadedeig)
2 ss olivenolje
60 g smør
1 middels stor løk
1 gulrot
3 stilker stangselleri
100 g bacon
50 g bratwurst eller annen krydret grov kjøttpølse
1½-2 dl hvitvin
1 ss tomatpuré [Min anbefaling: Kjøp tomatpuré (og alle andre former for hermetiske tomater) fra den italienske produsenten Mutti. Det er ikke den billigste du finner i butikkhyllene, men den er god.]
1½-2 dl kraft eller kjøttbuljong
¾ ts muskatnøtt
salt og svart pepper
5 ss kremfløte
friskrevet parmesan

Fremgangsmåten er slik:

Mal kjøttet sammen i kjøttkvern eller i food processor, eller bruk ferdigmalt.

Finhakk baconet, løken, gulroten og stangsellerien. Varm oljen sammen med smør i en stor panne eller gryte og tilsett baconet, løken, gulroten og stangsellerien. La surre ved middels varme i 10 minutter.

Tilsett det malte kjøttet, hvitvinen, samt pølsen som du har tatt skinnet av og skåret i små terninger.

Stek videre i 10 minutter under omrøring. Spe ut tomatpuréen i kraften og ha i gryten. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper. Rør godt og la koke i 1 ½ time. Tilsett fløten like før servering og rør godt.

Første gang jeg var i Italia, for 40 år siden, ble jeg skuffet over at jeg aldri fant spaghetti på noen restauranter. Det var før jeg lærte at spaghetti bare var en av mange typer pasta, og at overskrifte på menyene var “Pasta”. I Italia er det ikke likegyldig hva slags pasta man velger. Bruk Tagliatelle, gjerne den grønne utgaven som er smaksatt med spinat, til Bolognese. Og ikke kok den for mye!

Aperitif har også noen vinanbefalinger til denne. To rimelige viner fra Eimiglia Romagna ble vurdert, men begge ble vurdert som for enkle til å matche smaksfylden i sausen : Rocca Sangiovese Rubicone 2011, kr 84,90 (13964 – bestillingsutvalg) , Poletti Rubicone .Sangiovese 2011, kr 97,50 (33451 – bestillingsutvalg) . Holder vi oss i Emiglia Romagna, ble deres anbefaling La Stoppa Trebbiolo Rosso 2010, kr 159,90 (51579 – bestillingsutvalg) , i tillegg til en Bardolino fra Veneto.

Når vi er i området må jeg også nevne komponisten Arcangelo Corelli. Han ble født i den lille byen Fusignano, like nord for startbyen for denne etappen, i 1653. Han var kanskje den viktigste komponisten i den tidlige utviklingen av konsertformen, en komposisjon hvor en solist eller en gruppe solister spilte med orkester. Corellis mest kjente konsert er hans Julekonsert fra 1682. Det er en Concerto Grosso, altså en konsert med et orkester og en mindre instrumentalgruppe (en concertino), som her betår av to fioliner og en cello. Vi er litt utenfor sesong for denne, men tar den med likevel.

Etter denne etappen er det hviledag, som betyr at det ikke blir noen vinblogg på 17. mai. Det produseres en del musserende vin i dette området, hvorav Lambrusco er den mest kjente, om enn ikke den beste. Vil du ha bobler og holde fast ved italiensk vin, kan det være verdt å prøve en Franciacorta, en musserende vin fra Lombardia. Dette er Italias beste musserende vin og vel verdt å prøve. Chris­ter Berens kal­ler den “Ver­dens nest­beste «Champagne»”.

I vini del Giro d’Italia 2014

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.