Det ble ikke noe ordentlig Edvald-show på denne etappen heller. I dag skal rytterne ut på en tempoetappe, som normalt tilsier at Cadel Evans vil stramme grepet om den rosa ledertrøyen.
Vi har kommet til 14. etappe, som går fra Agliè til Oropa. På denne etappen setter rytterne kursen mot fjellene.
Vi er fortsatt i Piemonte, men er ute av de kjente vinområdene. Starten er i et område som heter Canavese, som ligger nord for Torino. En av vinene fra dette område hvitvinen Erbaluce di Caluso. Det er en tørr hvitvin som lages på en lokal drue som heter Erbaluce. Det er en drue med lang tradisjon i området, og det er dokumentert at den har vært i bruk i alle fall fra 1606. Erbaluce er en drue med høyt syreinnhold og fruktighet med eplearoma. Vinmonopolet har to Erbaluce di Caluso i sine lister.
Den høye syren i Erbaluce gjør den også egnet til produksjon av søte viner. En søt vin trenger syre for å balansere sukkeret, ellers vil den bare virke tung og klissete. Det lages en tørr passito-utgave av Erbaluce di Clauso, Caluso Passito DOC. Den er ikke inne i listene til Vinmonopolet, så da må man vel lete i området hvor den lages.
Vinmonopolet er antageligvis verdens største og kanskje beste vinhandler. Jeg pleier å si at jeg har omtrent det samme forholdet til Vinmonopolet som jeg har til monarkiet: Prinsipielt er jeg mot. Men det haster ikke å endre det så lenge det fungerer så godt som det gjør.
Det franske vintidsskriftet La Revue du Vin de France lager hvert år en oversikt over franske vinhandlere, som kommer som et bilag til bladet. Den typiske franske vinhandleren har et sted mellom 200 og 500 viner i sitt utvalg. De store kan ha opp mot 1.500, noen rundt 3.000. Så fremheves det noen virkelig store, med rundt 5.000 artikler. Vinmonopolet har for øyeblikket i overkant av 15.000 artikler i sine lister. De har selvsagt ikke alt på lager i alle utsalg, men de kan skaffe det i løpet av kort tid – i hele landet. I vinproduserende land er vinhandlerne gjerne spesialisert på viner fra det området hvor de ligger, i tillegg til viner fra de mest kjente områdene utenfor. Å finne vin fra et lite kjent område i Piemonte hvor produksjonen er liten hos en italiensk vinhandler utenfor Piemonte er antageligevis meget vanskelig. I Frankrike vil det være noe nær umulig å finne en vin herfra. Skal man finne noe utenfor området, må man antagelig finne en vinhandel som drives av en entusiastik utflyttet italiener med røtter i dette området. Det er min hovedinnvending mot Vinmonopolet: Ordningen gir ikke rom for denne type entusiastvinhandlere, som man f.eks. kan finne i Danmark.
Musserende vin lages også gjerne på druer med mye syre. Det er ikke tilfeldig at den beste musserende vinen, champagne, kommer fra et området som ligger i grenseområdet for hvor det er mulig å dyrke vindruer. Kjølig klima gir gjerne mye syre i druene. Det lages også musserende viner i dette området. Vinmonopolet har en slik vin, Erpacrife Bianco Metodo Classico 2011, som er laget med 50 % Erbaluce.
Når det gjelder dette området, må jeg si at boken Italiensk vin skuffer. Kanskje har forfatterne stivnet på oppløpet etter en hard vinetappe med mange store rødviner. For alt de skriver om Canavese DOC er at den har en rosso med separate utgaver for nebbiolo og barberea. Hvitvin laget på Erbaluce nevnes ikke. Nebbiolo og barbera-viner lages på så mange steder i Piemonte, så det er ikke det mest interessante fra dette området. Heller ikke i “Piemonte” skrives det stort om rødvinene herfra.
Også Gambero Rosso Italian Wines 2014 er vanskelig å bruke i denne sammenhengen. Den inneholder 160 sider om viner fra Piemonte, sortert alfabetisk etter produsentnavn, ikke etter område innenfor Piemonte. Det krever derfor en del arbeid å finne fram til produsenter fra små områder, og jeg har ikke tatt meg tid til å gå gjennom boken på denne måten.
Den nordlige delen av Piemonte kalles Alto Piemonte, som etter det jeg forstår betyr noe slike som øvre Piemonte.
Det er mange som skriver om Barolo, Barbaresco, de mest kjente områdene for Barbera og Dolcetto, Moscato, osv. Men vil vi vite litt mer om de mindre kjente områdene nord i Piemonte, da er det ett sted å gå: Boken “Piemonte” av Merete Bø og Ole Martin Alfsen. Denne er også innom en del av de mindre kjente områdene, områder hvor det skjer mye spennende.
Etappen fortsetter inn i Coste della Sesia. Det er et lite område. Det produseres rødvin, hvitvin og rosé. Det er ingen streng regulering, bare at man har tilknytning til tradisjonen. Det kan være ganske stor variasjon i druesammensetningen. Vinmonopolet har fem viner herfra i sine lister.
Jeg har ikke gode nok kart til å avgjøre om syklistene også skla inn i områdene Gattinara, Ghemme og Colline Novaresi. Men de er i alle fall ikke langt unna, så vi kan ta turen tid uansett.
Vi skal først inn i vinområdet Colline Novaresi. Det er et lite område som produserer vin på Nebbiolo, Uva Rara (Bonarda), Barbera, Vespolina og Croatina. Et søk på “Novaresi” ga 7 treff hos Vinmonopolet. Et tilsvarende område litt lenger vest er Coste della Sesia. Jeg finner bare en vin herfra hos Vinmonopolet, Juvenia Coste della Sesia Nebbiolo 2008 til 162 kr.
Det er to små DOCG områder der etappen passerer, Gattinara og Ghemme. Om etappen går gjennom noen av disse, vet jeg ikke. Kartene er ikke presise nok. “Piemonte” skriver Merete Bø og Ole Martin Alfsen med begeistring om Gattinara. Dette var i sin tid hovedområdet for Nebbiolo, som de lokalt kaller Spanna. Ambisiøse produsenter arbeider for å gjenvinne gammelt ry som en vin av ypperste kvalitet. En Gattinara må inneholde minst 90% nebbiolo/spanna og maks ti prosent vespolina og/eller bonarda. Det kreves 35 måneders lagring, hvor av 24 måneder skal være på fat for en classico. For en riserva kreves 47 måneders lagring, hvorav 36 på fat.
I “Piemonte” fremheves disse produsentene: Antoniolo, Travaglini Giancarlo og Nervi. Sistnevnte eies blant andre av Christopher Mostue. Grattinara er et område som er “up and coming”, som betyr at man kan få meget gode viner til lavere priser enn man må betale for tilsvarende vin fra mer kjente områder. Vinmonopolet har 17 viner fra Gattinara i sine lister, og de produsentene som er nevnt ovenfor er alle representert.
Ghemme er naboområdet til Gattinara, men geologien er ganske annerledes. Også her er hoveddruen Nebbiolo. Alberto Arlunno hevderat Ghemme har det perfekte utgangspunkt for å dyrke Nebbiolo. Men som innehaver av den ledende produsenten i Ghemme, Antichi Vigneri di Cantalupo er han nok inhabil. En annen produsent som nevnes er Ioppa. Vinmonopolet har syv viner fra Ghemme, alle fra de to nevnte produsenter.
I vini del Giro d’Italia 2014
- Innledning
- 1. etappe: Rytterne flykter fra det synkende skipet
- 2. etappe: There’s Whiskey in the Jar
- 3. etappe: Rocky Road to Dublin
- 4. etappe: — Giovinazzo — Bari
- 5. etappe: Vanskelig å finne vin i fotbuen
- 6. etappe: Sassano — Montecassino
- 7. etappe: Frosinone — Foligno
- 8. etappe: Foligno — Montecopiolo
- 9. etappe: Lugo — Sestola
- 10. etappe: Modena — Salsomaggiore Terme
- 11. etappe: Collecchio — Savona
- 12. etappe: Barbaresco — Barolo
- 13. etappe: Fossano — Rivarolo Canavese
- 14. etappe: Agliè — Oropa
- 15. etappe: Valdengo — Plan di Montecampione
- 16. etappe: Ponte di Legno — Val Martello/Martelltal
- 17. etappe: Sarnonico — Vittorio Veneto
- 18. etappe Belluno — Rif. Panarotta (Valsugana)
- 19. etappe: Bassano del Grappa — Cima Grappa (Crespano del Grappa) (ITT)
- 20. etappe: Maniago — Monte Zoncolan
- 21. etappe: Finale — Gemona del Friuli — Trieste
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.