I vini del Giro d’Italia 2014 — 19. etappe: Bassano del Grappa – Cima Grappa (Crespano del Grappa) (ITT)

Giro_2014_NE19Så ble det som ventet dårlig vær og dramatikk, og dessuten en del rot på gårsdagens etappe. Det er ikke bra hvis feilaktige beskjeder får betydning.

Den etappen rytterne skal ut på i dag, 17. etappe, er ganske flat. Den starter ca 650 moh, og mål er 4-500 meter lavere. Så her går det mest nedover. Det er tre fjerdekategoristigninger, men de byr nok ikke på noen utfordringer. Kanskje blir det en massespurt, men etappen er såpass kupert at et brudd uten farlige kandidater bør han en viss sjans til å gå inn. De som kjemper om sammenlagtseieren vil nok helst at dette skal bli en slags restitusjonsetappe etter gårsdagen, og før det de har i vente. Jeg hadde egentlig tenkt at dette burde være en etappe som kunne passe for Edvald Boasson Hagen. Men nå som han er ute av rittet, er ikke det mer å tenke på.

19. etappe er en tempoetappe fra  Bassano del Grappa til Cima Grappa (Crespano del Grappa). Det er en bakketempo. Den er 19,2 km lang, har 8% stigning i gjennomsnitt og maks 14%. Alle med ambisjoner i sammendraget må prøve å vinne tid, eller i alle fall ikke tape for mye tid her. Så er det vel noen fjellgeiter som har ambisjoner om etappeseier. For alle andre er det et spørsmål om å komme opp innenfor tidsgrensen, uten å bruke alt for mye krefter.

Det var en lignende etappe i fjor (18. etappe). Jeg merket meg at de beste da hadde en gjennomsnittsfart på 26-27 km/t. Selv er jeg ganske fornøyd om jeg klarer å holde en slik gjennomsnittsfart på flat mark.T19_Grappa_planVi er i Veneto, men fortsatt i den samme delen av Veneto som målgangen på 17. etappe. Det vil være Prosecco og Piave som er dagens vin, og da viser jeg bare til det jeg skrev om disse til 17. etappe.

Men når vi er i et område som heter Grappa, da må vi ta med litt Grappa, selv om den ikke er knyttet til noe bestemt sted. Grappa er en type brennevin som lages i de fleste områder hvor det produseres vin. Den lages på det som er igjen når man har presset druene: Stilker, kjerner, skall m.m. Her er en container med det som kunne vært råstoff til Grappa. Skjønt det kunne det streng tatt ikke, for dette bildet er fra Mas Bruguiere, Pic Saint Loup i Languedoc i Syd-Frankrike. I Frankrike kaller man denne typen brennevin for Marc.

WIMG_8911_DxOJeg vet ikke om de lager Marc hos Mas Bruguiere. Jeg har i alle fall ikke sett noen slike produkter fra dem. Det er nok bare en liten del av dette som går til brennevinsproduksjon. Det meste brukes til dyrefor og gjødsel.

Smaken kan variere etter hva slags druer den er laget på. Men stort sett er den ganske rå i smaken. Grappa har blitt ganske populært, og jeg sitter med et inntrykk av at mange synes det er mer macho å drikke Grappa enn annet druebrennevin. Grappa er en bedkyttet betegnelse i Europa. For å kunne kalles Grappa må det være

  1. Laget i Italia, den italiensktalende delen av Sveits eller San Marino.
  2. Laget på restene etter vinproduksjon.
  3. Gjæring og destillasjon må være basert på disse restene etter vinproduksjonen, det er ikke tillatt å tilsette vann.

Som sagt lages denne type brennevin i alle vinproduserende land, men de må kalle det noe annet enn Grappa. Som nevnt kaller man det Marc i Frankrike, Orujo i Spania og Raki eller noe tilsvarende i flere land i Balkan. Men Raki brukes også om andre typer brennevin.

Jeg må innrømme at Grappa ikke er min favoritt. Skal jeg ha et druebrennevin foretrekker jeg Cognac eller Armagnac. Men jeg drikker uansett så lite brennevin at det bare blir beskjedne mengder.

I vini del Giro d’Italia 2014

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.